Odšťavovať alebo mixovať?

5. novembra 2021

Možno ste sa aj vy zamysleli nad otázkou, čo ponúka viac zdravotných výhod – odšťavovanie alebo mixovanie? Džúsy aj smoothies sú dva rôzne spôsoby spracovania ovocia a zeleniny, ktoré sprevádzajú mnohé „šťavnaté“ mýty. Teraz si v nich môžete urobiť poriadok.

Prečo odšťavovať

Odšťavovanie extrahuje vodu a živiny z ovocia a zeleniny a zbaví ich dužiny, teda vlákniny. Bez nej tráviaci systém ľahšie absorbuje živiny. V džúsoch prijímame viac živín ako pri konzumácii ovocia a zeleniny vcelku a výhodou je tiež, že sa okamžite dostanú do organizmu a nemajú sa kedy znehodnotiť oxidáciou. Je to podobné, ako keby sme si vstrekli injekciu vitamínov a minerálov priamo do krvného obehu. Čerstvé šťavy ocenia najmä ľudia s citlivým tráviacim systémom alebo s problémami spracovania vlákniny. Absencia vlákniny však môže u iných ľudí vyvolávať pocit hladu. 

Čerstvo lisované zeleninové a ovocné šťavy sú bohaté na vitamíny, minerály, fytonutrienty, enzýmy a antioxidanty. Ovocné a zeleninové šťavy pomôžu aj pri posilnení imunitného systému či chudnutí. Nezanedbateľný je aj fakt, že v jednom pohári džúsu je toľko ovocia a zeleniny, s akým by sme sa v surovom stave „trápili“ pol dňa.  

Ak však odšťavujeme len ovocie, džúsy vystrelia hladinu cukru v krvi nahor. Výsledkom môžu byť zmeny nálad, strata energie či problémy s pamäťou.  

Prečo mixovať

Na rozdiel od džúsov obsahujú smoothies ovocie a zeleninu aj s vlákninou. V procese mixovania sa vláknina naruší a je tak stráviteľnejšia. Vláknina spomaľuje proces trávenia, čím sa živiny do krvného obehu uvoľňujú rovnomerne a hladina cukru v krvi je ustálená. Okrem toho, že vláknina pomáha so zápchou, znižuje riziko cukrovky a srdcovo-cievnych ochorení. Navyše, hustá textúra smoothies človeka aj zasýti – takto sa môžu stať tekutými raňajkami či obedom. 

Smoothies obsahujú aj vlákninu a zasýtia viac ako šťava. Foto: Shutterstock

Keďže pri mixovaní používame celé ovocie a zeleninu, spotrebujeme ich menej. Dá sa použiť aj ovocie, ktoré neobsahuje veľa vody, napríklad banány, avokádo či papája. Do smoothies sa môžu pridať aj orechy, semená, kocky ľadu, korenie či bylinky. Pri mixovaní by mali byť všetky ingrediencie ponorené vo vode. Predídeme tým oxidácii pri kontakte s kyslíkom. 

Pri mixovaní spôsobuje vzduch v nápoji niektorým ľuďom nadúvanie. Organizmus potrebuje na pravidelnú konzumáciu smoothies jeden až dva mesiace, aby si zvykol.  

Bodujú listy

Niektoré druhy zeleniny ako paštrnák, petržlen či mrkva sú vhodnejšie na odšťavovanie, pretože smoothies priveľmi zahusťujú a nie sú až také chutné. Kalórie, sacharidy a cukor – v tom majú korene zaručene prevahu nad listami. Nutričná prevaha však patrí listovej zelenine. 

Všetko, čo vám chýba, doplníte zelenými listami. Foto: Shutterstock

Podiel kalcia v cviklových listoch je napríklad sedemkrát vyšší ako v cvikle a vitamínu A obsahuje dokonca 192-krát viac! Okrem minerálov, vitamínov, enzýmov, chlorofylu a esenciálnych mastných kyselín obsahuje surová listová zelenina aj kyselinu listovú, ktorá je dôležitá v tehotenstve pre zdravý vývoj dieťatka.

Pri mixovaní sa neodporúča kombinovať ovocie so zeleninou, ktorá obsahuje  veľké množstvo škrobu – môže spôsobovať nadúvanie. Vyhýbať sa treba mrkve, červenej repe, brokolici či cukete. Listová zelenina však nie je škrobová zelenina. Je to jediná potravinová skupina, ktorá pomáha tráviť ostatné jedlá tým, že podporuje vylučovanie tráviacich enzýmov. Preto sa dá kombinovať s akoukoľvek potravinou.  

5 TIPOV

Čo odšťaviť a čo rozmixovať?

1. Jedným z kritérií, či mixovať alebo odšťavovať, sú vlastnosti použitých surovín. Tvrdé korene, stonky a niektoré listy je ľahšie vypiť v podobe šťavy. Nie je taká hustá ako smoothie a často chutí lepšie, pretože odstránením vlákniny klesne množstvo trpkých, horkých a inak nepríjemných trieslovín. Naopak, na odšťavovanie veľmi mäkkého ovocia, ako sú jahody, zrelé broskyne a pod., sa odšťavovač neoplatí. Namiesto šťavy totiž vytvárajú skôr „pyré“ a veľká časť týchto veľmi chutných plodov zbytočne skončí v odpade. 

2. Počas choroby dajte prednosť šťavám, pretože menej zaťažujú tráviaci systém a rýchlo sa dostanú do krvného obehu.

Tvrdá potraviny je lepšie odšťaviť, z mäkkých spraviť smoothie. Foto: Shutterstock

3. Smoothies ani džúsy sa nerobia do zásoby, treba ich piť čerstvé. Po pätnástich minútach totiž svetlo a kyslík zničia veľké množstvo živín. Ak nápoj nemôžeme vypiť hneď, treba ho dať do vzduchotesnej nádoby. 

4. Oplatí sa investovať do kvalitného odšťavovačamixéra. Lacné, odstredivé odšťavovače teplom a oxidáciou ničia enzýmy a živiny v ovocí a zelenine. Používajú sa najmä v baroch ponúkajúcich čerstvé šťavy, ale je to ten najmenej kvalitný spôsob odšťavovania. Vhodnejšie odšťavovače sú tzv. slimákové. 

5. Mixéry sú najlepšie vysokovýkonné, s otáčkami až 37 000 za minútu. Nože takéhoto mixéra nemusia byť ostré a ide o rýchlejší spôsob spracovania potravín s takmer nulovým odpadom. Výhodou je tiež jednoduchšia údržba mixéra.

Zdroj a viac informácií: www.vitarian.sk

1/1
Zavrieť reklamu