Najdlhšia osvetlená sánkarská dráha na svete sa nachádza v Rakúsku. Rakúskych sánkarov väčšinou vozia hore kopcom taxíky.

Najdlhšia osvetlená sánkarska dráha na svete sa nachádza medzi Salzburgom a Innsbruckom, v lyžiarskom stredisku Wildkogel-Arena. Hore kopcom nemusíte chodiť peši, dopraví vás tam lanovka.

Ale pripravte sa! Čaká vás 14 km, pri ktorých prekonáte neuveriteľný výškový rozdiel 1 300 m.

Môžete sa spustiť na klasických či pretekárskych sánkach alebo na boboch. Vaša jazda bude trvať 30-50 minút. Sánkarská dráha je osvetlená po celej dĺžke až do 22:00 hod a ponúka tak extra dávku vzrušenia i dávno po zotmení.

Najdlhšia sánkarská dráha v Rakúsku meria 14 km! Foto: Shutterstock

Zaujímavé sánkarské dráhy však nájdete aj v iných kútoch Rakúska. Napríklad v Korutánsku nájdete dráhu, ku ktorej vedie cez zimu uzavretá cesta, po ktorej premávajú len taxíky pre sánkarov a skialpinistov. Osvetlená dráha má 3,5 km a nachádza sa v stredisku Mallnitz-Jamnigalm.

Najdlhšou korutánskou sánkarskou dráhou je však 8 km dlhá prírodná dráha v Sonnalm Stubeck. Spustíte sa z výšky 1 700 m a obdivovať budete môcť aj historické mesto Gmünd. Taktiež sa sem dostanete taxíkom pre sánkarov alebo, ak si chcete zašportovať, tak po vlastných. Hore za sánkovačkou po zjazdovke (4 km) dopraví športovcov iba špeciálny taxík „Gipfeltaxi“. Z vrchu to bude razantná jazda na sánkach alebo lyžiach naspäť do chaty v údolí…

V Rakúsku je kvalitných sánkarských dráh neúrekom. Hore vás vyvezie taxík alebo lanovka. Foto: Shutterstock

Slovákom najznámejšie lyžiarske stredisko Semmering má tiež sánkarsku dráhu, a tiež je nezanedbateľne dlhá. Meria 3 km a je plná zážitkov – tunelov a magických svetelných efektov, ktoré prenesú sánkarov vo dne i v noci do tajuplného sveta Zauberbergu.

Na Stuhlecku sa sánkuje s témou „Semmi a jeho kamaráti“. 5 kilometrov dlhá prírodná sánkovačka je lemovaná postavičkami Semmiho a jeho kamarátov a rozprávajú príbeh, ktorý pokračuje v „Semmiho novinách“, tie sú zadarmo pri všetkých pokladniciach v lyžiarskej oblasti.

Vráťme sa západnejšie do Salzburska. Okrem najdlhšej sánkarskej dráhy je tu aj zjazd Strussing-Zaglau, ktorý meria 6 km. Opäť máte možnosť vyjsť peši alebo taxíkom a spustiť sa po zimnej ceste plnej zasnežených a slnkom zaliatych serpentín. Krásny výhľad sa vám naskytne na pohorie Tennengebirge.

Tým však nekončíme. Vo výške 1758 m nájdete aj prírodnú sánkarskú dráhu Kleinarler Hutte, ktorá má 6,5 km. Ak si nevezmete taxík, bude vám trvať 2 hodiny, kým sa sem dostanete peši. V stredisku Salzburger Sportwelt je však ďalších 17 sánkarských dráh…

Aj v stredisku Zell am See-Kaprun si sánkari prídu na svoje… Lákavá je sánkarská dráha Guggenbichl, celoročná bobová dráha Maisiflitzer alebo sánkarská dráha Kohlergraben.

V Štajersku je najdlhšou prírodnou sánkarskou dráhou 7 km dráha na Hochwurzene, kde môžete vďaka osvetleniu jazdiť až do 23. hodiny. Jedna z najkrajších štajerských dráh leží na Rittisbergu a má dĺžku 3,5 km.

V Tirolsku stojí za sánkovanie prírodná osvetlená dráha v Zillertali, ktorá má 7 km.

Stubaital sa však môže pochváliť až 12 sánkarskými dráhami ocenenými Tirolskou pečaťou kvality pre prírodné sánkarské dráhy. Perfektne upravené a uprostred nádherných hôr.

Trať najdlhšej sánkarskej dráhy Tirolska, 8 km dlhej Bergkastelrodelbahn, sa nachádza v Nauderse. Na štart vo výške 2 200 m nad morom, kde si môžete požičať sánky, vás zavezie lanovka.

Spomedzi 16 sánkarských dráh v regióne Silberregion Karwendel je jednou z najkrajších 5 kilometrová dráha začínajúca pri chate Weidener Hütte.

Veríte, že zo sánkarských dráh v Rakúsku je ťažké si vybrať? Foto: Shutterstock

Na nočnej sánskarskej dráhe v Ischgli si užijete 7 kilometrový napínavý zjazd pod hviezdnou oblohou – zábavnejší spôsob ako prekonať 950 výškových metrov by ste hľadali asi márne.

Nakoniec veľmi stručne spomenieme región Voralbersko. Jedna z najdlhších sánkarských dráh je 5 km dlhá prírodná dráha Schattenlagant v údolí Brandnertal. Tou najdlhšou osvetlenou nočnou dráhou je 5,5 km dlhá dráha v stredisku St. Gallenkirch-Garfrescha Prvá bobová dráha vo Vorarlbersku Alpine-Coaster sa nachádza tiež na vrchu Golm a láka návštevníkov po celý rok. Pri jazde s maximálnou rýchlosťou až 40 km/h sa po 2 600 m dostanete z Latschau do Vandansu, no pripravte sa na 8 šialených minút adrenalínu, skokov, ostrých zákrut a náhlych zmien smeru.

My sme však skutočne ani zďaleka nespomenuli všetko. Oveľa viac sánkarských dráh vo všetkých regiónoch Rakúska nájdete na stránke austria.info.

1/1
Zavrieť reklamu