Základné hygienické tipy, ako sa vyhnúť chorobám a zostať zdravý.

17. novembra 2021

Začneme tým, čo väčšina z nás vie, ale nie každý dodržiava. Mimochodom, sú to tipy, ktoré platili už pred pandémiou.

1 Umývajte si ruky aj stokrát za deň. V tomto prípade určite platí: radšej viac ako málo. Vedeli ste, že jediný spôsob, ako takú chrípku dostať, je cez oči, nos alebo ústa? To znamená, že ak sa niečoho dotknete a potom si pretriete oči, môžete dostať vírus.

Umývanie rúk je to najjednoduchšie, čo pre svoje zdravie môžete spraviť. Nie vždy má človek k dispozícii mydlo a umývadlo, navyše, ak používate nejaké verejné priestory, kľučky na ceste von sú rajom pre kadejakú neplechu, preto nie je od veci mať v kabelke pripravenú dezinfekciu.

Umývať si ruky nie je novinka. Platilo to aj počas chrípkových epidémií. Foto: Shutterstock

2 Pusa na líce s kamarátkami pri každom stretnutí? Zvlášť v nákazlivom období nie zrovna najlepší zvyk ako druhému ukázať, že nám na ňom záleží. Rovnako ako podávanie rúk.

3 Vyhýbajte sa miestam s veľkou koncentráciou ľudí zvlášť v obdobiach epidémie. Vedeli ste, že človek môže prenášať chrípku už deň predtým, ako sa u neho prejavia prvé symptómy? A vedeli ste, že sú ľudia, u ktorých sa môže chrípka prejavovať len veľmi mierne alebo vôbec a aj tak môžu byť jej prenášačmi?

4 Mikróby chrípky môžu na oblečení žiť až štyri hodiny. Myslite na to, pokiaľ si vo vašej blízkosti niekto kýchne alebo zakašle a tiež v prípade, že si budete chcieť ľahnúť do perín niekoho druhého.

Baktérie na pracovisku

5 Na pracovisku sa vyhýbajte zdieľaniu zariadení, ako sú telefóny a počítačové klávesnice. Ak to však inak nejde, nedotýkajte sa pri tom očí, úst a nosa. Samozrejmosťou je umývanie rúk.

6 Majte vždy v kabelke dezinfekciu. Hlavne ak ste chorí a v práci, používajte ju so železnou pravidelnosťou, aby ste chránili zdravie ostatných. Hydratačný krém vám pomôže zamedziť prípadnému vysušovaniu pokožky.

Na oblečení sa baktérie udržia niekoľko hodín. Foto: Shutterstock

7 V čakárni alebo na pracovisku neodkladajte svoj vrchný odev (bundu, kabát) na vešiak k ostatným. Takto sa môžu prenášať nielen chrípkové mikróby, ale aj iné patálie ako napríklad dermatofýza alebo vši.

Baktérie a život s deťmi

8 Nosí vaše dieťa plienky? Mali by ste si zvyknúť umyť si ruky vždy po prebalení a po manipulácii s plienkou.

9 Pravidelne čistite hračky svojich detí, najmä tie, ktoré si s obľubou dávajú do úst.

Baktérie a domácnosť

10 Uzavreté priestory by sa mali pravidelne vetrať, aby sa dostali preč mikróby zo vzduchu. Či doma alebo v kancelárii, otvorte okná a vpusťte čerstvý vzduch.

Vetrajte a udržujte čistú domácnosť. Foto: Shutterstock

11 Obzvlášť ak je niekto v domácnosti chorý, zvážte používanie papierových utierok. Uterák na ruky, ktorý používa celá
rodina, je jednoduchý spôsob prenosu baktérií.

12 Premýšľajte nad tým, ktoré miesta vo vašej domácnosti môžu byť kontaminované. Kľučky, kohútiky na vodu, splachovadlo na toalete – všetky tieto miesta by ste mali pravidelne čistiť a dezinfikovať.

Baktérie a návyky

13 Vitamín C by mal byť neustálou súčasťou vášho jedálnička. Ak ho začnete telu dávať až keď sa prejavia prvé symptómy, väčšinou je už neskoro. Mimochodom, nadmerné množstvo tohto vitamínu sa v tele neuloží – vylúčime ho v moči.

14 Kašlite a kýchajte „do lakťa“ a učte to aj svoje deti. Ak na to používate ruky, kvapôčky s baktériami sa prenesú na predmety, ktorých sa budete dotýkať a tam môžu čakať na ďalšiu obeť.

15 Neohrýzajte si nechty. Chrípku môžete dostať cez oči, ústa a nos, je preto vo vašom záujme nedávať si (zvlášť v dospelom veku) prsty do úst.

Baktérie a životný štýl

16 Pravidelne si umývajte ruky. Pokiaľ si umývate ruky niekde, kde sú na umývadle kohútiky alebo páky, používajte k zastaveniu vody papierový obrúsok.

A jedno z najdôležitejších – nezabudnite tráviť veľa času na čerstvom vzduchu. Foto: Shutterstock

17 Každý deň strávte nejaký čas na čerstvom vzduchu. Najlepšie pri nejakej činnosti.

Tieto tipy však nie sú jediné tipy, ako zostať zdravý. Na zdravie sa dá pozrieť aj komplexnejšie. Ďalšie tipy nájdete v článku Hlavou proti chorobám. 8 tipov, ako poraziť chorobu, ktoré znejú kontroverzne napriek tomu, že prednedávnom platili.

Text: Paulína Nováková
Foto: Isifa/Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu