Nočný beh má veľké čaro, ale dbajte na vašu bezpečnosť

20. novembra 2023
Nočný beh

Niekoľko jednoduchých tipov, s ktorými jesenné a zimné tréningy zahalené rúškom tmy zvládnete bez ujmy na zdraví.

Nočný beh má na prvý pohľad svoje čaro, je však potrebné sa naň pripraviť viac, ako na ten za denného svetla. Na čo si dať pozor, keď beháte po západe slnka?

Behajte po známych trasách

Dostali ste chuť zistiť, čo sa ukrýva za sedemnástou zákrutou južne, ktorú ste doteraz ešte nepreskúmali? Dobre si to rozmyslite. Nočný beh skutočne nie je najlepší čas na „freestyle“. Čo ak sa stratíte alebo zraníte bez jedinej živej duše naokolo?

Potme by ste mali presne vedieť, kam idete. Ak máte chuť na nové trasy, mali by ste sa s nimi zoznámiť najprv za bieleho dňa.

Nech vás je dobre vidno

Tento bod by mal byť celkom zbytočný, pravdou však je, že existuje mnoho bežcov, ktorí to s opatrnosťou naozaj nepreháňajú. Nie je nič výnimočné stretnúť večer v lese bežca v tmavosivom tričku a čiernych legínach.

Je veľmi dôležité, aby vás bolo potme vidieť tak dobre, ako je to len možné. Platí to najmä v prípade, že beháte popri viac či menej frekventovaných cestách. Ak ste ešte nikdy neboli v pozícii šoféra, ktorý zbadal čiernu postavu na krajnici na poslednú chvíľu, potom vedzte, že to je veľmi stresujúci zážitok.

Nikdy by ste nemali zabúdať na reflexné prvky na oblečení či rovno výbavu jasných či neónových farieb. Pouvažovať by ste mali aj nad čelovkou, ktorá vám nevybieli peňaženku, môže vám však zachrániť život.

Medzi ľuďmi

Azda si myslíte, že keď budete mať pred svitaním alebo po zotmení celú cestu či les len pre seba, budete v bezpečí. Nie je to však pravda. Možno sa vám to nezdá, no čím viac ľudí okolo seba máte, tým viac ste v bezpečí. Nočný beh nie je tým pravým časom na beh vyľudnenými lesnými cestičkami.

Choďte radšej na miesta, kde sa pohybujú ľudia a povedzte blízkym, kam idete. Foto: Shutterstock.

O svoje plány sa podeľte

Dobre vám radíme, potme nikdy nechoďte behať bez toho, aby ste niekomu blízkemu povedali, kam sa chystáte. Bez ohľadu na to, ako veľmi sa ponáhľate, nájdite si minútku na správu, v ktorej partnerovi, kamarátovi či mame oznámite, kam sa chystáte, koľko kilometrov plánujete zabehnúť, kadiaľ pobežíte a koľko vám to zhruba potrvá.

Kedy je ideálne behať? Prečítajte si článok, v ktorom sme pomenovali plusy a mínusy ranných, obedných a večerných behov.

Vzdajte sa hudby

Hudba vás počas behu rozptyľuje, čo je väčšinou chvalabohu, no občas to vie byť aj žiaľbohu – napríklad vtedy, keď si nevidíte ani na špičku nosa a mali by ste sa plne sústrediť na to, kam stúpate.

Ak sa bez hudby neviete pohnúť, stiahnite hlasitosť na minimum. Veď viditeľnosť je už takmer nulová, nepotrebujete ďalší hendikep v podobe obmedzeného sluchu. Prečo je dôležité, aby ste dobre počuli okolitý ruch? Preto, aby ste sa mohli vyhnúť prípadnému autu, bicyklu či útočníkovi.

Mobil majte vždy so sebou

Sú ľudia, ktorí radi behajú „nahí“, teda bez športtestera, mobilu či iných technických vychytávok. Ak sa však chystáte na beh potme, mobil si so sebou určite vezmite a uistite sa, že je poriadne nabitý. V prípade pohotovosti, ak sa zraníte či stratíte, si môžete privolať pomoc. Radíme vám, aby ste mobil držali počas behu v ruke. V prípade potreby ho budete môcť použiť okamžite.

Buďte ostražití. Beh po tme zbystrí vaše zmysly. Foto: Shutterstock.

Majte sa na pozore

Na behu je pre mnohých najlepšie to, že si pri ňom možno kompletne vyčistiť hlavu od stresu a každodenných povinností. Ak však beháte potme, venujte pozornosť všetkému, čo sa okolo vás deje. Koľko ľudí je vo vašom okolí? Ako sa správajú? Ako dobre je osvetlené vaše okolie? Nedeje sa okolo vás čosi podozrivé?

Bežci sa môžu veľmi ľahko stať obeťami obťažovania či lúpeže, spravte teda všetko preto, aby to čosi podobné nestalo aj vám.

Podobné tipy sa dozviete aj v časopise Running. Predplatiť si ho môžete na tomto linku.


Zdroj: Running
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu