Zima v čase korony. Čo robiť, aby sme sa nezbláznili?

26. novembra 2021

Keď vonku začne mrznúť a rok sa chýli ku koncu, mnohí sa tešíme na snehovú nádielku a s ňou spojenú lyžovačku či pobyt s priateľmi na horskej chate. Korona nám však plánovanie zimných aktivít poriadne sťažila, čo však neznamená, že sa musíme zadebniť v obývačke a nevystrčiť päty z domu. Práve naopak!

Udržať si dobrú náladu aj v tých najstudenších a najtemnejších dňoch v roku môže byť veľmi náročné. V časoch korony je to pre mnohých z nás ešte ťažšie a hľadať motiváciu na robenie čohokoľvek sa zdá byť nadľudská úloha.

Neistota, ktorá nás deň čo deň sprevádza, spôsobuje, že nemáme vo výhľade dostatok aktivít na čerstvom vzduchu, ktoré nám pomáhajú bojovať s melancholickou náladou a posilňujú aj imunitu.

O tom, že ani plavárne, posilňovne, telocvične či regeneračné wellness centrá a sauny nemusia ešte pár týždňov, či dokonca mesiacov prichádzať do úvahy, ani nehovoriac. Môžete začať s tým, že sa necháte inšpirovať našimi nápadmi, a zimu si tak zamilujete. Ako sa hovorí, v zdravom tele zdravý duch.

Zábava v rámci okresu

Dnešné deti majú nespočetne veľa moderných možností, ako tráviť voľný čas. No radosť zo spúšťania sa dolu zasneženým kopcom na všakovakých boboch a klzákoch je rovnaká ako radosť detí, ktoré sa pred desiatkami rokov spúšťali na vreciach naplnených slamou či na obyčajných drevených sánkach. Pamätáte sa na to?

Blázniť sa v snehu až do momentu, keď máte úplne premočené oblečenie, je aktivita, ktorá možno aj vás napĺňala v detstve čistou radosťou, a nie je na škodu pripomenúť si ju aj dnes.

Vezmite svoje deti von a namiesto postávania a klebetenia so susedkou popri tom, čo ich okrikujete, aby sa neváľali po snehu, vyskúšajte pravú sánkovačku.

Pamätáte sa, akou čistou radosťou vás napĺňalo v detstve sánkovanie? Doprajte to aj vy svojim deťom. Foto: Shutterstock

Začať môžete na malom kopci na sídlisku či vyraziť na dlhšie prírodné svahy za mestom. Ak to opatrenia dovolia a bude sa dať cestovať, nezabúdajte, že na Slovensku máme dva a pol kilometra dlhú sánkarskú dráhu. Začína sa na Hrebienku, odkiaľ sa spúšťate smerom do Smokovca. Verte nám, je to sranda, ale aj makačka, pretože brzdiť tak dlho so zdvihnutými nohami a nakláňať sa do zákrut dá brušným svalom poriadne zabrať.

Namiesto snehuliaka dinosaurus

Keď už spomíname Hrebienok, možno viete, že tento areál každý rok hostí medzinárodnú súťaž v ľadovom sochárstve. Umelci tam počas pár dní premieňajú až 50 ton ľadu na nádherné výtvory od malých sôch pod holým nebom až po monumentálne, farebne podsvietené výtvory umiestnené v kupolovitom stane. Nevieme, či sa na túto nádheru budete môcť ísť pozrieť aj túto zimu, no malú súťaž v stavaní sôch zo snehu si môžete spraviť aj na ihrisku pred panelákom.

Prečo neskúsiť aj inú postavičku ako snehuliaka? Foto: Shutterstock

Vymeňte klasických snehuliakov za rozmanité výtvory, napríklad v tvare zvierat, a zapojte aj susedov. Deti určite nadchne aktivita, ktorá preverí ich kreativitu a nepremokavosť rukavíc. Zahriať sa môžete teplým čajom či vareným vínom z termosky. Suseda vás možno ponúkne domácimi koláčikmi a stavanie sôch zo snehu sa možno „zvrhne“ na celkom príjemný spoločenský podvečer.

Objavujte nové miesta mesta

Hoci chôdza zlepšuje regeneráciu a výkonnosť tela, naše mentálne zdravie a kreativitu, stále sa jej veľa ľudí vyhýba. Väčšina ľudí totiž neznáša dlhé, jednotvárne aktivity, na ktorých nie je v podstate nič zaujímavé. Niekedy sa však treba prekonať a spraviť niečo, do čoho sa vám veľmi nechce, no časom zistíte, že to prináša ovocie.

Každodennú prechádzku môžete poňať aj ako výzvu na spoznanie mesta, v ktorom bývate. Vyberte sa do štvrtí a ulíc, kde ste nikdy neboli, a verte nám, že aj po dvadsiatich rokoch života v jednom meste také nájdete.

Zima nie je pekná len vo Vysokých Tatrách. Napríklad západ slnka je pekný všade. Foto: Shutterstock

Prechádzky vo dvojici si môžete spestriť hodnotením domov alebo záhrad a vybrať tie, ktoré sa vám najviac páčia. S deťmi si zas zahrajte hru na zlepšenie všímavosti a pamäte. Po návrate domov im spravte kvíz s otázkami, ako cez koľko prechodov pre chodcov ste išli či akú farbu mali psy, ktoré ste videli.

Staršie deti a dospelí môžu po príchode domov popísať prejdenú trasu presne podľa názvov ulíc a smeru, v ktorom ste cez ne išli. Takéto hry významne prispievajú k zlepšeniu schopnosti orientácie a navigácie, čo využijete aj v teréne na turistike. V dobe, keď všetci pozerajú takmer neustále do mobilov, sa vnímanie okolia stáva pomaly raritou, tak na to nezabúdajme.

Nabrúste si korčule

Keď dobre prituhne, až mráz zachádza takpovediac za nechty, korčuľovaniu v poetickom prostredí na zamrznutom jazere sa nič nevyrovná. Samozrejme, bezpečnosť je na prvom mieste, preto sa najskôr uistite, či je rybník naozaj dobre zamrznutý. Vravíte, že sa chodíte korčuľovať na klzisko? To zrejme túto zimu nebude možné, pretože kryté športoviská musia zatiaľ zostať zatvorené. Vďaka korčuľovaniu na zamrznutom rybníku si budete môcť užiť tento šport vo svojej pôvodnej podobe v spojení s prírodou.

Korčuľovaniu na zamrznutom rybníku sa len tak niečo nevyrovná. Foto: Shutterstock

Len si to predstavte, chlad sa vás snaží premeniť na pohybujúci sa cencúľ, ale vám je to jedno. Domov sa vraciate až večer unavení, ale šťastní. A vôbec sa nebráňte vyskúšať hokej. Je to dobrý spôsob, ako sa zlepšiť v korčuľovaní, pretože s hokejkou v ruke v zápale snahy trafiť puk aj zabudnete na to, že máte na nohách korčule.

Vymeňte tenisky za bežky

Ak milujete beh, no v zime sa vám v teniskách na snehu šmýka, vymeňte ich za bežecké lyže.

Topánky vymeňte za bežky. Foto: Shutterstock

Bežkovanie je ideálny zimný šport pre všetky vekové aj výkonnostné kategórie. V porovnaní s behom je o niečo náročnejší na techniku, pretože zladiť sklz lyží s odrazom palíc si vyžaduje istú prax. Je tiež finančne náročnejší, preto ešte predtým, než začnete lustrovať weby výrobcov bežkárskej výbavy, a, samozrejme, ešte predtým, ako sa vyberiete na nákupy, by ste si mali zodpovedať niekoľko otázok. Čo od bežkovania očakávate, aká je vaša kondícia, aké máte s bežkami skúsenosti či vás viac láka behanie na upravených stopách alebo ste dobrodružnejší typ, ktorý má radšej výlety panenskou prírodou.

Bežkovanie totiž nie je limitované len na upravené stopy a existuje aj obľúbené turistické bežkovanie, takzvané backcountry. Ak sa chcete na beh na lyžiach trochu namotivovať, pozrite si český film z prostredia Krkonôš Padesátka alebo klasiku S tebou mne baví svět. Garantujeme vám, že po záverečných titulkoch budete z okna nedočkavo vyzerať, či už padá prvý sneh.

Vyrazte na zimnú turistiku

Dobrodružné dobývanie tatranských štítov prenechajte hlavnej turistickej sezóne a s ohľadom na svoju bezpečnosť a ochranu prírody dodržiavajte sezónnu uzáveru turistických chodníkov. Tá na vybraných chodníkoch platí od 1. 11. do 15. 6. Pre bežného turistu to však neznamená úplnú stopku.

Okrem Chaty pod Rysmi, ktorá je v tomto čase zatvorená, sa dostanete na všetky vysokohorské chaty, a to nielen vo Vysokých Tatrách, ale aj v iných pohoriach. Sledujte internetové fóra a turistické skupiny, kde sa môžete inšpirovať alebo poradiť o tom, kam vyraziť a aké sú momentálne podmienky v rôznych destináciách.

Mnohé chodníky v Tatrách sú uzavreté, no dostanete sa na všetky vysokohorské chaty okrem Chaty pod Rysmi. Foto: Shutterstock

Nezabúdajte, že pohyb po snehu je náročný na vhodný výstroj, preto si vezmite dobrú obuv, mačky či dokonca snežnice, paličky a dostatok teplého čaju. Naučte sa vnímať sneh, správnu techniku pohybu po ňom a na škodu nie je ani dokázať zhodnotiť lavínové riziko. Predídete tým mnohým možným komplikáciám a v horšom prípade aj úrazom.

Na túru sa vyberte najlepšie hneď ráno za svetla. Budete tak mať dostatok času nielen na príchod do cieľa (chata, kopec, sedlo…), ale aj na bezpečný návrat domov.

Lyžujte bez použitia lanoviek

Skialpinizmus či, lepšie povedané, skitouring, čo je jeho rekreačná forma, je skvelá príležitosť, ako stráviť na čerstvom vzduchu dlhé hodiny bez toho, aby vás prepadla nuda, a užiť si nádherné výhľady na krajinu. Je však pravda, že by ste mali byť naklonení fyzickej aktivite, ktorá je spojená s adrenalínom zjazdov vo voľnom teréne hôr.

Skialpinizmus pri Liptovskom Mikuláši. Foto: Shutterstock

Ak nie ste dobrý lyžiar, pravdepodobne sú pre vás vhodnejšie bežky alebo výlet na snežniciach. Zdolávanie kopcov na lyžiach smerom nahor má však množstvo pozitív.

Okrem toho, že poriadne zamakáte na kondícii, spálite veľa kalórií a spevnejú vám nohy aj ruky, určite si hneď zamilujete ticho a súkromie nepoznaných kopcov. Len vy s kamarátmi (a zopár prívetivých bláznov milujúcich prírodu) v náručí rozprávkovo zasneženej prírody.

Ak teda vleky a lanovky túto zimu postihne rovnaký osud ako plavárne a fitnescentrá, nezabúdajte na tento krásny šport. Stačí sa na internete popozerať po jazdenom výstroji a vymeniť zjazdové lyže za skialpové.

Prespite ako na Evereste

Či už premýšľate nad tým, ako sa asi cítia horolezci pod osemtisícovkou, alebo vás vždy lákalo prespať v zime vonku, ale nemali ste na to guráž, odpoveď je jedna a tá istá: skúste to! Karimatku a spacák najprv otestujte aspoň na balkóne.

Vyhrabať si bivak či spraviť snežné iglu je dosť náročné na podmienky a skúsenosti, preto si na prvý ostrý tréning zvoľte stan. V bivaku je síce teplejšie, ale stan si môžete postaviť aj na záhrade a v prípade, že zhodnotíte, že to je nad vaše sily, nadránom sa môžete bezpečne pobrať pekne do postele.

Prespanie v lone prírody v snehu je úplne iná úroveň prekonávania komfortnej zóny, ale nesie so sebou aj vysokú mieru rizika. Nikdy to nerobte sami a na toto dobrodružstvo sa vydajte len spolu so skúsenými kamarátmi. Väčšinou to funguje tak, že si zbalíte batoh, karimataku, spacák, lopatu a čaj.

Vyskúšajte si prespať mimo komfortnej zóny, aspoň doma na dvore. Foto: Shutterstock

V rozprávkových scenériách, keď vám pod nohami vŕzga čerstvý prašan, sa vydáte v ústrety vybranej lokalite, vykopete bivak, rozbalíte spacák a ľahnete si. V tom tichu naokolo počuť šelest padajúcich snehových vločiek a celá romantika má len jeden jediný háčik: je vám zima. A začína pracovať psychika. Okrem toho, že mozog vám predkladá obrazy z hororových filmov a po každom zvuku z lesa očakávate návštevu zobudeného medveďa, sa sami seba začnete pýtať, či sa dožijete rána a prečo to vlastne robíte. Ale ten pocit, keď to zvládnete, ráno si pobalíte veci a vydáte sa domov, je najlepší na svete.

Aktivity pre domasedov

Najdôležitejšie je, aby ste sa v náročných časoch, nedajbože, nezačali nudiť. Ak nemôžete robiť to, čo vás najviac baví, lebo to situácia nedovoľuje, skúste si nájsť nové aktivity. Tie vám pomôžu preklenúť čas, ktorý by ste normálne strávili sedením na gauči pred telkou.

Trénujte si pamäť a buďte kreatívni.

Začnite sa učiť cudzí jazyk, hrajte scrabble, čítajte knihy. Začnite tráviť čas ručnými prácami, naučte sa šiť, pliesť, kresliť, maľovať alebo skúste origami. Spravte si poriadok vo veciach. Pustite sa do upratovania a reorganizácie bytu, vytrieďte si šatník a zbavte sa všetkého nepotrebného, čo sa vám roky váľa v pivnici či garáži.

Čo tak naučiť sa nový jazyk? Foto: Shutterstock

Otužujte v domácom prostredí.

Dajte si každé ráno studenú sprchu a posilnite tak svoju imunitu.

Skúste otužovanie v najbližšom rybníku alebo jazere. Cez zimu je všade čistá voda. Foto: Shutterstock

Naučte sa variť to, na čo nikdy nebol čas.

Upečte niečo z kysnutého cesta alebo dotiahnite sviečkovú omáčku do dokonalosti.

Byť celý deň medzi štyrmi stenami nie je pre človeka prirodzené a zdravé. Foto: Shutterstock

Neizolujte sa!

Sedieť doma medzi štyrmi stenami je na psychiku najhoršie. Socializácia s prírodou vás nabije energiou vždy na nejaký čas dopredu.

Nezabudnite sa každý deň hýbať.

Aj pozametanie snehu z chodníka pred bytovkou či prechádzka do potravín, kam by ste bežne išli autom, sa počíta.

Text: Valéria N.
Foto: Isifa/Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu