Ako sa vyrába bezkofeínová káva? Môže byť zdravá?

3. decembra 2021

Bezkofeínová káva prešla v poslednom čase, tak ako tá kofeínová istým vývojom. Výrobcovia a pražiari myslia na ľudí, ktorí sú citliví na kofeín, no radi by si vychutnali svoju šálku kávy aj v poobedných hodinách.

Ak je bezkofeínová káva odkofeínovaná z kvalitného zrna a správne upražená, môže chutiť takmer ako tá s kofeínom. Jediné, čo ostáva, je správna príprava.

„Bezkofeínová káva, rovnako ako tá s kofeínom, prešla v poslednom čase výrazným vývojom. Začína sa dbať na spracovanie a odkofeínovanie kvalitných kávových zŕn. Kávu už nepijeme iba kvôli tomu, že nabudí, ale aj kvôli tomu, že nám chutí. A samozrejme, treba myslieť aj na ľudí, ktorí museli zo svojho jedálnička kofeín z rôznych dôvodov vylúčiť,“ hovorí baristka Monika Matúšová.

Faktom tiež ostáva, že kofeín skoro nemá chuť, a preto sa priamo nepodieľa na chuti kávy.

„Chuť kávy vytvára aj jej praženie. Kofeín sa z kávy odstraňuje buď chemicky pomocou rozpúšťadiel (chloroform a pod.), alebo švajčiarskym vodným procesom, bez akejkoľvek chémie. V oboch prípadoch sa ale naruší štruktúra zrnka, preto je potrebné tieto zrnká veľmi šetrne upražiť,“ vysvetľuje Václav Faltus, pražiar kávy Zlaté Zrnko. 

V súčasnosti je už teda podľa všetkého možné zakúpiť aj kvalitnú a chuťovo príjemnú bezkofeínovú kávu.

Aj bezkofeínová káva môže byť spracovaná kvalitne.
1/1
Zavrieť reklamu