Poznáte týchto 10 druhov vtákov, ktoré u nás zimujú?

17. decembra 2021

Spoznajte tieto krásne vtáky, ktoré k nám prilietajú prezimovať alebo u nás žijú po celý rok.

0%

Aký je názov tohto nenápadného spevavca, ktorý prilieta zimovať na Slovensko až zo Škandinávie?

Správne! Nesprávne!

Chochláč severský prilieta na naše územie veľmi nepravidelne, ale určite ho mal už takmer každý česť vidieť. V niektorých rokoch nepriletí vôbec, v iných rokoch má zasa jeho výskyt až invázny charakter. S chochláčmi sa najčastejšie stretneme na miestach s bohatou úrodou bobúľ, napríklad šípok, hlohu, jarabiny, imela alebo v záhradách a ovocných sadoch s ponechanými jablkami alebo hruškami na stromoch.

Tento druh operenca opúšťa územie našej krajiny s prvými teplejšími lúčmi slnka koncom marca. Ako sa volá?

Správne! Nesprávne!

Kaňa sivá patrí medzi druhy, ktoré u nás nehniezdia, ale prilietajú prakticky len v zime. Podľa Medzinárodnej únie na ochranu prírody a prírodných zdrojov patrí kaňa sivá medzi najmenej ohrozené druhy. Aj napriek tomu sa však radí medzi dravcov, ktoré sú zákonom chránené.

V 90-tych rokoch k nám z juhu začal prilietať tento vták. Je to?

Správne! Nesprávne!

Kormorán malý hniezdi napríklad na Neziderskom jazere, ktoré patrí medzi jedny z najvýznamnejších miest pre vodné vtáctvo v Strednej Európe vôbec. Vyskytujú sa tu obrovské porasty trstiny, lúky, pasienky a malé pieskoviská. V rôznych ročných obdobiach je tu preto možné zastihnúť státisíce vtákov, ktoré toto miesto využívajú ako svoju migračnú zastávku pri ceste na svoje hniezdiská. Len na tomto relatívne malom území bolo pozorovaných až 341 vtáčích druhov.

Tohto vtáčika môžeme zahliadnuť počas mrazivých dní v ovocných sadoch. Jeho názov je?

Správne! Nesprávne!

Podobne ako chochláč, aj drozd čvíkota sa zdržuje najmä v ovocných sadoch, kde vyhľadáva neobraté plody ovocných stromov alebo na okrajoch lesov s bohatou ponukou rôznych plodov drevín.

Medzi najčastejších návštevníkov kŕmidiel patrí tento pestrofarebný spevavec. Poznáš ho?

Správne! Nesprávne!

Ďalším hosťom, ktorý k nám v zimných mesiacoch pravidelne prilieta až z ďalekých severských krajín, je pinka severská. Vidieť ju môžeme v menších alebo väčších kŕdľoch, ako sa potuluje krajinou a vyhľadáva semená rastlín. Najskôr si ju však všimneme na kŕmidlách, ktoré rada navštevuje. Zaujme svojím pestrým zafarbením.

Tento nápadný sťahovavec na Slovensko prilieta zo severných častí tajgy. Vraví sa, že kvôli jeho nadmernému apetítu narobí často záhradkárom viac škody než úžitku. Uhádneš jeho pomenovanie?

Správne! Nesprávne!

Hýľ lesný nevydrží silné mrazy pod -50 stupňov. Preto tí, ktorí žijú v severnej časti lesov tajgy, počas zimy migrujú. Ale nie vždy majú namierené až do južných krajín. Niekedy sa ,,zohrejú“ aj v Rusku. Je známy svojou nenásytnosťou a hoci sa živí semenami a svoje mláďatá hmyzom, na jar dokáže skonzumovať veľké množstvo púčikov, čím môže spôsobiť značné škody v ovocných sadoch.

Bez tohto drobného operenca si ťažko vieme predstaviť zimu či leto. Je o ňom známe, že nedokáže letieť dlhšie ako štvrť hodiny. Je to...

Správne! Nesprávne!

Vrabce domové sa v lete i v zime na našom území vyskytujú tak často, že je až zvláštne predstaviť si, že by zmizli. Počet vrabcov, podľa štatistík, dosahuje na svete miliardu. Keďže sa živia obilím, pre pestovateľov predstavujú hrozbu, ak sa objavia vo veľkom kŕdli. Pozorovatelia vtákov preto zistili, že vrabce nedokážu letieť dlhšie ako štvrť hodiny. Poľnohospodári zabránili pristátiu vrabcov, čím ich vystrašili a zničili viac ako dva milióny ,,poľných škodcov“.

Repertoár tohto spevavca obsahuje až 20 typov rôznych trilkov. Hoci v zime na chvíľu stíchne, teší ľudí svojim očarujúcim zjavom. Uhádneš jeho meno?

Správne! Nesprávne!

V zime sa zdržiava v záhradách, ovocných sadoch a na zaburinených plochách, ktoré sú ideálne na hniezdenie. Veľmi rád vysedáva najmä na bodliakoch, z ktorých vyzobáva semená.

Tento malý vtáčik prekvapuje faktom, že dokáže za deň zničiť takmer pol tisíc lariev, hmyzu a húseníc. Volá sa?

Správne! Nesprávne!

Vďaka takémuto výkonu sa stali sýkorky hlavnými ochrankyňami polí a zeleninových záhrad. Ľudia si to všimli a začali sýkorky chrániť. V 17. storočí dokonca existoval kráľovský dekrét, podľa ktorého hrozil prísny trest tomu, kto by sýkorku zabil. S nástupom chladného počasia sa sýkorky presúvajú bližšie k obydliu ľudí, kde sa spoliehajú na štedrosť ľudí, ktorí im nasypú do kŕmidiel niečo ,,pod zub“.

Tento operenec málokedy spieva svoje vlastné piesne. Často napodobňuje hlasy iných, napríklad slávika, kvákanie vrany, štekot psov a dokonca aj škrípanie dverí. Poznáš ho?

Správne! Nesprávne!

Sojka sa živí semenami slnečníc, smreka, obilnín či žaluďov. Zaujímavé je, že nielenže konzumuje dubové plody, ale pripravuje si aj zásoby, ktoré zakopáva do zeme. Podporuje tak rozmnožovanie dubov v oblasti, v ktorej Sojka žije.

Poznáte týchto 10 druhov vtákov, ktoré u nás zimujú?
Výborne!

Výborne, v prírode sa naozaj vyznáte! Ak chcete, preskúšajte sa aj v tom, aké živočíchy žijú na Slovensku alebo či sa vyznáte v psích plemenách. Máte radi more a jeho obyvateľov? Toto je veľmi zaujímavý kvíz o podmorskom svete.
Celkom dobre!

Fajn, v prírode sa celkom dobre vyznáte. Ak chcete, preskúšajte sa aj v tom, aké živočíchy žijú na Slovensku alebo či sa vyznáte v psích plemenách. Máte radi more a jeho obyvateľov? Toto je veľmi zaujímavý kvíz o podmorskom svete.
Nevadí...

Síce ste až tak dobre naše zimné vtáctvo nepoznali, veríme, že ste sa niečo zaujímavé naučili. Ak chcete, vyskúšajte šťastie v kvíze o živočíchoch, ktoré žijú na Slovensku alebo v kvíze o psích plemenách. Máte radi more a jeho obyvateľov? Toto je veľmi zaujímavý kvíz o podmorskom svete.

Text: VF
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu