Merať či nemerať? Rátate si kilometre a kalórie alebo žijete intuitívne?

25. februára 2024

Horúca téma wellness priemyslu, v ktorej rinčia zbrane.

Ešte pár rokov dozadu sa sociálne siete len tak hemžili výstupmi z Garminov a z monitorovacích webových rozhraní, dnes je to Strava a iné aplikácie. A najsledovanejší influenceri, ktorí propagujú zdravý životný štýl, sú skôr opatrnejší s príspevkami takéhoto charakteru. Prečo?

Opustili svet štatistík a vyhodnocovaní, aby sa sústredili viac na svoje pocity ako na čísla? Je to možné. Alebo sa ich postoj nezmenil, ale zmenil sa svet, v ktorom zástancovia intuitívneho životného štýlu získali takú silu, že si človek radšej dvakrát rozmyslí, čo napíše, aby sa nedostal pod paľbu skupín vyznávajúcich opačné presvedčenie.

Faktom je, že svetový wellness sa dostal do otvoreného konfliktu medzi radikalizovanými „meračmi“ a rovnako zanietenými „intuitívcami“.

Prečo zrazu toľko kriku?

Je dosť možné, že za týmto konfliktom treba hľadať len prirodzený vývoj spoločnosti. Keď sa to s niečím príliš preženie, človek má tendenciu vydať sa opačným smerom. Tak sa z hrdého stúpenca štatistického wellnessu stal zapálený intuitívec.

Pokiaľ si užívate, ako vám to všetko na ruke pípa, ako pri fyzickej aktivite prekonávate svoje vlastné rekordy a doma za počítačom s pôžitkom analyzujete všetky dáta v prehľadných tabuľkách webových rozhraní, ešte to neznamená, že vás to bude nadchýnať celý život.

Možno zažijete pár veľmi hektických dní, počas ktorých si nenájdete čas na zápis svojho jedálnička do MyFitnessPal alebo Kalorických tabuliek, alebo sa vám počas behu vybijú hodinky a vy zrazu zistíte, že to ide aj bez toho. A možno jedného nedeľného večera si namiesto týždňovej analýzy svojich dát nalejete s partnerom vínko a uvedomíte si, že sú aj iné veci, ktorým môžete venovať čas.

Takže merať alebo nemerať?

Určite to teraz nemá znieť tak, že držíme stranu niektorému z dvoch znepriatelených pólov. V prvom rade si treba uvedomiť, čo funguje.

Funguje počítanie kalórií? Funguje! Funguje zapisovanie makier? Funguje! Funguje meranie výkonov? Funguje! Funguje intuitívne stravovanie? Funguje! Funguje tréning postavený na pocitoch? Funguje!

Čo tým chceme povedať? So správnym prístupom funguje každá metóda. Dôležité je, kto ste vy, a aké sú vaše ciele.

Pokiaľ sa vám dobre chudne, keď máte prehľad v tom, čo zjete a každý deň si starostlivo zapisujete svoju hmotnosť a svoje miery, prečo by ste to mali robiť inak? A pokiaľ sa cítite dobre, stravujete sa plus-mínus zdravo, žijete aktívny život, makrá vás nezaujímajú, rekordy prekonávať netúžite a ste spokojní, prečo by ste mali čokoľvek meniť?

Vôbec sa nezaoberajte tým, akú metódu prezentuje vaša obľúbená influencerka a nenechajte sa ovplyvniť názormi vašich kamarátok – robte to tak, ako to vyhovuje vám a nikto do toho nemusí strkať nos.

Ak vás to baví, robte to.Ak to robíte preto, že to robia iní, a nebodaj chcete niekoho prekonať, nie je to dobrý dôvod. Foto: Shutterstock.

Stanovte si svoj cieľ

Pokiaľ nemáte žiaden cieľ, celá táto téma vás nemusí veľmi zaujímať. Jednoducho robte tak, ako sa vám páči a ako vás to baví najviac.

Ak si však stanovíte konkrétny cieľ – napríklad cítiť sa dobre vo svojom tele, do letnej dovolenky schudnúť 10 kg alebo na jeseň odbehnúť Košický maratón mieru, bude to chcieť plán. A dobrý plán sa zakladá na dobre zvolenej metóde.

Mali by ste však myslieť na to, že metóda, ktorú si stanovíte na začiatku, nemusí byť metóda, s ktorou budete finišovať. Nechajte svoju myseľ dostatočne otvorenú pre nové možnosti, pretože možno v priebehu tréningov zistíte, že ste sa posunuli ďalej a môžete metódy začať kombinovať, prípadne meniť.

Ale pekne po poriadku.

Základom je udržateľnosť a motivácia

Ak máte pred sebou určitý konkrétny cieľ, potrebujete zmenu, ktorá bude stála a dlhodobá. Napríklad pokiaľ ste si naplánovali menšiu konfekčnú veľkosť, potrebujete v prvom rade zmeniť jedálniček a v ideálnom prípade sa začať (viac) hýbať.

Pokiaľ premýšľate nad tým, či si máte kupovať športtester, alebo si vytvoriť účet na MyFitnessPal, najdôležitejšie je, aby ste si uvedomili, že jednoduché to nebude, a preto bude dobré, keď využijete každú metódu, ktorá vás nadchne a motivuje.

Na ďalších stránkach nájdete praktického sprievodcu meraním kalórií. Venujeme sa podrobne výhodám a nevýhodám:
– počítania kalórií a makier prostredníctvom aplikácií,
– meraniu porcií podľa ruky,
– intuitívnemu stravovaniu
– a meraniu športových výkonov.

1/5
Zavrieť reklamu