Vysoké Tatry. Miesta vysoko v oblakoch.

Boli ste už na Zbojníckej chate, Téryho chate, na Lomnickom štíte, Skalnatej chate alebo v Ski múzeu v Tatranskej Lomnici?

Zbojnícka chata

Nadmorská výška: 1 960 m n. m.
Vedie k nej: červená turistická značka z Hrebienka okolo Rainerovej chaty, kde sa zmení na modrú značku. Z Hrebienka na chatu trvá výstup 3 hodiny aj 10 minút.

Túra Veľkou Studenou dolinou k Zbojníckej chate. Foto: Shutterstock

Zbojnícka chata s celoročnou prevádzkou sa nachádza vo Veľkej Studenej doline, ktorú ohraničujú Slavkovský štít, Východná Vysoká, Svišťový štít, Javorový štít, Široká veža, Prostredný hrot a priľahlé hrebene.

Je to dolina s najväčším počtom plies, až 26.

Chata má charakter turistickej ubytovne a ubytovaní majú možnosť prípravy vlastných jedál v malej kuchynke pri nocľahárni, alebo sa môžu ubytovať s raňajkami, večerou alebo polpenziou.

Túra Veľkou Studenou dolinou k Zbojníckej chate. Foto: Shutterstock

Na Zbojníckej chate vznikol aj zaujímavý rekord. V roku 2013 sem skupina turistov priniesla zvon, postavila zvonicu a za ich kamaráta, ktorý zahynul v Himalájach, sa tu konala najvyššie odslúžená omša na Slovensku.

Téryho chata

Nadmorská výška: 2 015 m n. m.
Vedie k nej: zelená turistická značka z Hrebienka a priemerne zdatný turista by ju mal zdolať za 3 hodiny 30 minút

Téryho chata. Foto: Shutterstock

Téryho chata je najvyššie položená chata s celoročnou prevádzkou. Nachádza sa v Malej Studenej doline pri Piatich Spišských plesách. Najľahšie sa k nej dostanete zo Starého Smokovca cez Hrebienok, Obrovský vodopád a Zamkovského chatu.

Náročnejší prístup je zo severu, z Tatranskej Javoriny Javorovou dolinou cez Sedielko, prípadne zo Zbojníckej chaty cez Priečne sedlo.

Okolie chaty je ideálne na športové aktivity a strávenie voľného času. Je vhodné na turistiku, prechody cez sedlá, horolezectvo, skialpinizmus, ale aj na oddych a relax pri plesách.

Lomnický štít

Vrchol druhého najvyššieho tatranského štítu (2 634 m n. m.) nie je prístupný po turistickom značenom chodníku a vyjsť naň môžete z Lomnického sedla len v sprievode horského vodcu.

Ak sa chcete na Lomničák vybrať peši, môžete ísť len v sprievode horského vodcu. Foto: Shutterstock

Druhá možnosť pre návštevníkov Tatier od 19. decembra 1941 je vývoz visutou lanovkou zo Skalnatého plesa (stanica Lomnický štít je súčasť lanovky Tatranská Lomnica – Lomnický štít, ktorá bola v tom čase najmodernejšou lanovkou v Európe), čo tomuto štítu zabezpečuje prvenstvo v návštevnosti medzi tatranskými štítmi.

Väčšina ľudí sa však na Lomnický štít vyvezie lanovkou. Foto: Shutterstock

Na štíte je okrem observatória, meteorologickej stanice aj kaviareň Dedo a dokonca tu môžete stráviť aj noc – v najvyššie položenom apartmáne v strednej Európe. Lanovka je pre vysoký záujem dosť vyťažená, preto si lístok rezervujte vopred cez internet na stránke www.gopass.sk.

Skalnatá chata

Nadmorská výška: 1 725 m n. m.
Vedie k nej: červená značka z Hrebienka a zo Zeleného plesa, zelená z Tatranskej Lomnice a modrá z Kovalčíkovej poľany. Pre pohodlnejších turistov je celoročne k dispozícii kabínková lanovka z Tatranskej Lomnice na Skalnaté pleso, odkiaľ je to k nám už len pár krokov.

Skalnatá chata vo Vysokých Tatrách. Foto: Shutterstock

Nemilý osud sa po vyše 20 rokoch chátrania Skalnatej chaty rozhodol zvrátiť v roku 1993 Laco Kulanga, ktorý spolu s rodinou a priateľmi chatu rozsiahlou rekonštrukciou priviedol do dnešnej podoby. Tak sa začala nová kapitola príbehu Skalnatej chaty.

Súčasný interiér chaty je zariadený tematicky, venovaný tatranskej prírode, nosičskému remeslu a slúži i ako informačné stredisko Štátnych lesov TANAP-u.

Rok po roku sa snažia, aby priestory nestratili čaro vysokohorskej chaty, dýchali rodinnou atmosférou, k čomu prispieva najmä Laco Kulanga, legenda vysokohorského nosičstva. Vyše 50 rokov strávil nosením na tatranské chaty a na všetkých, kde pôsobil, vytvoril rekordné vynášky. Svojrázny pánko, povestný vetou „Slová sú zbytočné“.

Múzeum lyžovania

V centre Tatranskej Lomnice nájdete Ski múzeum, ktorého expozícia zachytáva na ploche takmer 300 m² históriu vzniku a vývoja tatranských zimných športov od počiatku tatranských osád prevažne do roku 1945.

Ski múzeum v Tatranskej Lomnici. Foto: Miro Pochyba
Ski múzeum v Tatranskej Lomnici. Foto: Miro Pochyba

Návštevníci múzea sa prostredníctvom 19 náučných tabúľ dozvedia veľa zaujímavých informácií o začiatkoch lyžovania, korčuľovania, curlingu, horolezectva, sánkovania či jazde na boboch vo Vysokých Tatrách.

Medzi najväčšie lákadlá múzea patria celkom určite 3,07 m dlhé lyže z roku 1885 a expozícia starých pretekárskych bobov, ktoré kedysi brázdili bobové dráhy v Tatranskej Lomnici.

Text: Ivana Budajová
Foto: Isifa/Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu