Čo je to les? Otázka na pohľad veľmi jednoduchá. Erik Baláž však prezradil, ako vyzerali naše lesy v minulosti. A nebolo to až tak dávno!

21. januára 2022

Otázka “čo je les” znie veľmi jednoducho. Ako prvý obraz vám možno naskočí les, v ktorom rastú stromy rovnakého druhu a rovnakého veku husto vedľa seba. To však nemusí byť jediná správna odpoveď.

Názory sa menia už len keď spomenieme prvé dve kategórie ľudí: lesníkov a ochranárov. Jedni vidia les ako továreň na drevo, druhí ako živý ekosystém.

Erik Baláž je ochranca prírody, ekológ a autor niekoľkých filmov a kníh o prírode. Medzi jeho filmy patria Strážca divočiny, Vlčie hory, Tajomné Karpaty: Život v oblakoch, Živá rieka a Nesmrteľný les. Jeho rozprávanie často dokáže nabúrať všeobecne zaužívané predstavy o prírode a zvieratách a vniesť na danú tému nový pohľad.

Aj vás pri myšlienke na les napadne niečo takéto? Takto sa však lesy zmenili len za posledné storočia. Foto: Shutterstock

V novom projekte Lesmír – za tajomstvami divočiny môžete spoznávať tatranskú prírodu zaujímavým a interaktívnym spôsobom na lesmírnych náučných chodníkoch. Jednoducho, vyberiete si svoju trasu, stiahnete si ju do mobilu a môžete si byť istí, že to bude zaujímavá a zábavná turistika pre dospelých aj pre deti. Témy lesmírnych chodníkov, z ktorých si môžete v súčasnosti vyberať, sú Živá rieka, Po stopách vlkov, Les očami tetrova hlucháňa a Návrat divočiny.

V rámci tohto projektu však začali vznikať aj nové rozhovory s Erikom Balážom a Leou Kurpasovou, ktoré si môžete pozrieť vo videách alebo vypočuť v podcastoch. Ich prvou témou bola práve otázka „čo je les“.

V nasledujúcom rozhovore sa dozviete nielen odpoveď na otázku, čo je les, ale aj to, ako sa naše lesy menili počas dlhej histórie až dodnes. Aké stromy tu rástli, koľko sa dožívali, ale aj to, kde na Slovensku môžete ešte vidieť posledné zvyšky pralesov…

Lesy boli oveľa redšie, plné veľkých a starých stromov. Medzi nimi boli pastviny, močiare a pásli sa tam zvieratá. Prekvapujúce je aj to, že to nebolo až tak dávno.

Celý rozhovor si môžete pozrieť na videu alebo vypočuť v nasledujúcom podcaste:

Viac informácií sa môžete dozvedieť na lesmir.sk a ďalšie videá môžete sledovať na YouTube Lesmír Erika Baláža.

Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu