Nezabúdajte na zimný servis bicykla

Servis bicykla je dôležitý v každom ročnom období, no v zime je potrebné dbať oň o čosi viac. Voda, mráz, kamienky či posypová soľ – toto zimné obdobie ovplyvňuje stav vášho dvojkolesového tátoša viac, než si myslíte.

Okrem správneho dezénu je dôležité dbať aj na technický stav bicykla a jeho jednotlivých komponentov. Ak ste priaznivcom zimných výjazdov, na tieto veci by ste nemali počas zimnej údržby zabúdať. 

Po výjazde

Posypové materiály a hlavne soľ sú nepriateľom cyklistov a dokážu dať poriadne zabrať vášmu bicyklu. Najideálnejšie je vyhýbať sa trasám, kde sa tento nepriateľ nachádza. No nie vždy sa to dá. Preto po cyklovýjazde treba bicykel opláchnuť, vysušiť a skontrolovať ho. Jemný štrk s posypovou soľou dokážu napáchať veľa zlého. Jednak môžu mechanicky poškodiť diely, ale hlavne soľ pôsobí agresívne na mnoho povrchov a pri dlhodobejšom pôsobení ich môže poškodiť a spôsobiť koróziu. Nezabudnite skontrolovať aj rám bicykla, aj keď riziko nie je až tak vysoké, no i malé oderky môžu pri pôsobení soli časom zanechať veľké a viditeľné stopy na poškodení laku. Ak chcete tomu zabrániť, je v tomto prípade je vhodné aplikovať ochranné polepy na najviac exponované miesta ako je sedlová alebo na spodnú rámovú rúru. 

Reťaz bicykla 

V zime kvôli posypu cesty trpí predovšetkým reťaz a taktiež aj prevodové ústrojenstvo. Starostlivosť bicykel a o tieto komponenty po výjazde v zimnom období by mali viesť k pravidelnému čisteniu. Je potrebné čo najlepšie vyčistiť a následne ošetriť reťaz kvalitným mazivom. V zimných mesiacoch ako aj počas letných mokrých dní odporúčame používať na reťaz mazivo na mokré podmienky, ktoré je hustejšie a lepšie odoláva vonkajším vplyvom.

Reťaz na bicykli sa vyčistí a ošetrí kvalitným mazivom. Foto: Shutterstock
1/2
Zavrieť reklamu