Slovenské naj: Rozárium v Dolnej Krupej

Milujete vôňu ruží? Potom sa počas sezóny vyberte na návštevu Rozária Márie Henriety Chotekovej v Medolandii. Môžete sa vybrať aj do areálu kaštieľa a kaštieľskeho parku v jeho susedstve. Patrí k najkrajším pamiatkam vidieckej klasicistickej architektúry na Slovensku.

V júni už naplno môžete obdivovať aj krásu ruží, chodiť od jedenej farebnej hlavičky k druhej a ponárať sa do ich sladkej vône.

Posledná príslušníčka rodiny grófka Mária Henrieta Choteková vybudovala najväčšie rozárium v strednej Európe s vyše 6 000 koreňmi ruží a neskôr s kompletnou zbierkou severokrajných ruží. Uznávaná odborníčka a priekopníčka ružiarstva prednášala na výstavách a publikovala odborné články.

„Ružová grófka“ preslávila panstvo po celom svete. Vyšľachtila nové ruže, ktoré sa stali súčasťou svetovej zbierky a exportovala ich do celej Európy, USA i Kanady.

Slovenská grófka Mária Henrieta Choteková vybudovala najväčšie rozárium v strednej Európe s vyše 6 000 koreňmi ruží a neskôr s kompletnou zbierkou severokrajných ruží. Foto: Shutterstock

Rozárium síce v roku 1945 zaniklo, ale len niekoľko metrov od miesta pôvodnej záhrady vzniklo na grófkinu pamiatku najväčšie súkromné rozárium na Slovensku.

Medzi vyše tisíckou ruží je aj Rosengräfin Marie Henriette (Ružová grófka Mária Henrieta), ktorej lupienky sa používajú pri výrobe medoviny s rovnakým menom.

Mária Henrieta Choteková exportovala ruže aj do USA a Kanady. Foto: Shutterstock

Pozrite sa aj do kaštieľa

Kaštieľ s areálom v Dolnej Krupej je v správe Slovenského národného múzea – Hudobného múzea.

Kaštieľ Dolná Krupá. Foto: Shutterstock

V kaštieli sa nachádza stála expozícia venovaná životu rodiny Brunsvikovcov a Chotekovcov a pamätná izba Albrechtovcov.

V záhradnom pavilóne parku je expozícia venovaná životu a dielu Ludwiga van Beethovena, ktorý navštevoval kaštieľ v rokoch 1800 až 1806 a počas svojho pobytu tu údajne skomponoval Sonátu mesačného svitu.

Rozárium v Medolandii v Dolnej Krupej. Foto: Shutterstock

Text: Redakcia
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu