Akú nepremokavosť bundy potrebujem?

14. februára 2022

Či ste lyžiar, snowboardista, alebo sa chcete len s deťmi sánkovať, výber správnej zimnej bundy je kľúčom ku komfortu na zjazdovke aj mimo nej.

Pri kúpe zimnej bundy existuje niekoľko faktorov, ktoré treba zvážiť: poveternostné podmienky plánovaného používania, úroveň vašich schopností (ako často na lyžiach padáte), rozpočet a osobné preferencie týkajúce sa štýlu.

Existuje množstvo búnd, z ktorých si môžete vybrať a my vám vysvetlíme technické termíny a vlastnosti väčšiny z nich, aby ste si mohli vybrať tú správnu.

Začnime so základmi: Akú odolnosť bundy proti poveternostným vplyvom potrebujete?

Výber vhodnej lyžiarskej bundy závisí od poveternostných podmienok, v ktorých ju budete používať a od miery citlivosti na chlad.

Čo vplýva na odolnosť proti snehu

Väčšina vodovzdorných búnd sa vyrába z látky, ktorá má hydrofóbnu povrchovú úpravu proti vode. Takáto úprava materiálov sa často označuje ako DWR (durable water repellent) a umožňuje kvapkám vody „skotúľať“ sa z povrchu látky a zabraňuje ich vsiaknutiu do materiálu.

Podobný efekt dosiahnete aj impregnáciou odevu alebo topánok na to určeným sprejom. Takáto úprava bundy poskytne ochranu pri slabom snežení, ale nie je vhodná do dažďa, ani na váľanie sa v snehu. Takže ak chcete bundu používať aj vo veľmi nepriaznivom počasí, bude pre vás vhodnejší model s membránou – nepremokavá bunda!

Miera nepremokavosti oblečenia sa udáva vodným stĺpcom v milimetroch. Foto: Shutterstock

Avšak ak je počasie priaznivé, alebo len fúka a je zima, prípadne mierne sneží, vodovzdorné lyžiarske bundy vás vyjdú lacnejšie.

Toto platí dvojnásobne, ak plánujete kupovať lyžiarsku výbavu pre celú rodinu. Takéto bundy môžete nosiť aj do mesta, do práce či do školy.

Bundu môžeme považovať za nepremokavú len vtedy, ak nielenže je vyrobená z nepremokavého materiálu, ale má aj podlepené švy.

Miera nepremokavosti oblečenia sa udáva vodným stĺpcom v milimetroch. Ak ste nenáročný lyžiar, tak hľadajte údaj okolo 5 000 mm. Zaobstaráte si tak viac ako dostatočne nepremokavú bundu na bežné použitie. Ak ste náročnejší lyžiar, poobzerajte sa po údaji 10 000 mm a viac. Takáto bunda znesie aj silnejšie sneženie či mokrý sneh.

Membrána pracuje z oboch strán

Priedušná bunda umožní unikať vlhkosti vznikajúcej v dôsledku potenia, čo je pre aktívnych lyžiarov a snowboardistov dôležité.

Ak vlhkosť spod oblečenia nemá ako uniknúť, zostanete mokrí a keď sa prestanete hýbať, bude vám chladno, napríklad počas sedenia na lanovke. Preto sú priedušné lyžiarske bundy vyrobené z materiálu s membránou, ktorá umožňuje malým molekulám vodnej pary uniknúť, zatiaľ čo si bunda zachováva bariéru zastavujúcu vodu prichádzajúcu zvonka. Membrána teda pracuje v oboch smeroch.

Bunda bude odvádzať vlhkosť len vtedy, ak pod ňou budú primerane hrubé a vlhkosť odvádzajúce vrstvy oblečenia. Foto: Shutterstock

Priedušnosti bundy môžu tiež napomáhať kvalitná podšívka a predovšetkým otvory na zips, ktoré sa zvyčajne nachádzajú v podpazuší.

Nezabudnite, že bunda bude dostatočne fungovať len vtedy, ak si pod ňu oblečiete primerane hrubé a vlhkosť odvádzajúce základné a stredné vrstvy oblečenia. Inak nezabezpečíte transport vlhkosti smerom preč od pokožky.

Bude bunda dostatočne „teplá“?

Bundy nehrejú, ale izolujú. A v zásade platí, čím je bunda hrubšia, tým je teplejšia. Výber vhodného druhu lyžiarskej bundy závisí od rôznych faktorov vrátane poveternostných podmienok, v ktorých ju budete používať, ale aj od toho, akí ste citliví na chladné počasie.

Neizolované bundy

Ak si správne navrstvíte svoje lyžiarske oblečenie, neizolovaná shellová lyžiarska bunda môže byť užitočnou vrchnou vrstvou.

Poznáme softshellové a hardshellové materiály. Hardshell, pocitovo taký tvrdší „šušťák“, využijete skôr v extrémnejších podmienkach alebo pri skialpinizme a turistike, kde oceníte jeho odolnosť a skladnosť. Zo softshellu sa tešia rekreační lyžiari pre jeho mäkkosť a flexibilnosť.

Pod obe bundy si však v chladnejších dňoch musíte obliecť strednú izolačnú vrstvu. Vonkajšia vrstva vás – v závislosti od použitej technológie alebo membrány – ochráni len pred vetrom, dažďom a snežením, ale nie pred chladom.

Shellové bundy sú tenšie ako tie klasické „zateplené“ lyžiarske, preto sú užitočné pre aktívnych športovcov, ktorí sa pri pohybe zohrejú rýchlejšie. Sú vhodné do vlhkého aj teplejšieho počasia, na činnosti ako bežecké lyžovanie, skialp a turistika.

Na zjazdové lyžovanie sú vhodné, ak je vonku teplejšie, alebo ak si pod ne oblečiete viac vrstiev (podľa želaných tepelných preferencií). Je to veľmi univerzálny typ bundy.

Izolujúce bundy

Ak sa budete lyžovať v chladných podmienkach a ste náchylní na pocit zimy, potom pre vás bude pravdepodobne lepšia izolujúca lyžiarska bunda. Tieto môžeme rozdeliť na páperové a synteticky izolujúce.

Páperové bundy sa bežne vyrábajú z husacieho alebo kačacieho peria/páperia a vo veľmi chladnom počasí vás udržia v teple, ktoré produkuje telo, dlhšie. Nie sú však vhodné do vlhkých podmienok, pretože keď raz premoknú, alebo sú dlhodobo vystavené vlhkému prostrediu, páperiu trvá veľmi dlho, kým uschne a nafúkne sa do pôvodnej formy. Preto je páperová bunda najlepšia do veľmi chladného počasia a suchých podmienok.

Páperové bundy vás udržia v teple, avšak rýchlo premokajú. Foto: Shutterstock

Na synteticky izolované bundy sa používa umelo vyrobený materiál, ktorý napodobňuje štruktúru páperia. Synteticky izolovaná bunda s nepremokavou úpravou je teda lepšia do vlhkého a chladného počasia a na aktívne činnosti ako lyžovanie alebo snowboardovanie. Je tiež cenovo dostupnejšia.

Lyžiarske bundy 3 v 1

Lyžiarska bunda 3 v 1 je podobná klasickej lyžiarskej bunde s tým rozdielom, že obsahuje odnímateľnú vnútornú izolačnú vrstvu/mikinu.

Vonkajšia vrstva má rovnaké vlastnosti ako bežná lyžiarska bunda, nepremokavá, priedušná, a s podlepenými švami. Vnútornú bundu si môžete obliecť spolu s vonkajšou vrstvou, alebo samostatne.

Prípadne si môžete vonkajšiu vrstvu obliecť bez vnútornej bundy v závislosti od počasia alebo od toho, na čo ju používate. Je to univerzálne oblečenie, hodí sa do každého počasia a na rôzne športové aktivity.

Čím sú lyžiarske bundy špeciálne?

Lyžiarske bundy sú vybavené mnohými špeciálnymi detailmi. Vaše teplo a pohodlie vám pomôže uchrániť vnútorný snežný pás, ktorý vás pri páde ochráni pred snehom a tiež pomáha zabrániť úniku tepla.

Elastické vnútorné a nastaviteľné vonkajšie manžety na rukávoch zabezpečia, že si ich môžete stiahnuť okolo rukavíc; zabránia preniknutiu snehu dovnútra. Niekedy sú na konci rukávov šnúrky s očkom na prichytenie rukavíc.

A nezabudnite na kapucňu, ktorá vás ochráni pred mrazivým snehom a vetrom v zlých podmienkach, najmä ak sa dá stiahnuť šnúrkami okolo hlavy aj tváre.

Mnohé vnútorné vrecká sú veľmi praktické. Foto: Shutterstock

Mnohé vnútorné a vonkajšie vrecká vám ponúkajú „skrýšu“ pre MP3, mobil, kompaktný fotoaparát, cukríky, vreckovky, krém s UV, balzam na pery, okuliare, lyžiarsky skipas a peniaze, pričom nepremokavé zipsy zabránia snehu a vode dostať sa do zazipsovaných oblastí.

Pri výbere preto nepodceňujte žiadne, ani tie najmenšie detaily.

Praktické detaily

Vrchná vrstva oblečenia plní svoju ochrannú funkciu nielen vďaka kvalitným materiálom, ale najmä ak disponuje praktickými technickými detailmi. Ktoré sú dôležité?

Vhodný strih

Kúpiť si bundu, ktorá je celá podľa vašich predstáv, ale je príliš tesná či voľná, alebo má nevhodnú dĺžku rukávov, sa nevypláca. Pri strihu a veľkosti nerobte kompromisy.

Kapucňa a golier

Kapucňa by sa mala dať pohodlne nosiť a po stiahnutí držať na hlave aj v silnejšom vetre. Strih niektorých umožňuje aj nosenie na prilbe a práve v tom je rozdiel medzi športovou bundou a bundou do mesta.  Ak je kapucňa odnímateľná, golier by mal dostatočne chrániť krk.

Vetracie otvory

Ventilačné otvory na zips v podpazuší bundy či v oblasti stehien na nohaviciach umožňujú prechodné ochladenie, ktoré pri intenzívnom pohybe oceníte. Teplo, ktoré telo pri aktívnom pohybe produkuje, po otvorení ventilácie unikne spod oblečenia, a tak sa nebudete nadmerne prehrievať.

Foto: Shutterstock

Kvalitné zipsy

Zipsy sú najpoužívanejšie, a teda aj najdôležitejšie funkčné detaily bundy. Nepremokavé oblečenie disponuje obvykle nepremokavým zipsom, alebo aspoň širokou vonkajšou a vnútornou ochrannou légou. Dostatočná veľkosť zipsových bežcov, aj tých na vreckách, uľahčí bezproblémové používanie aj v rukaviciach.

Nastaviteľný obvod rukávov

Manžety fixujú rukáv a súčasne bránia podfúknutiu či úniku tepla. Lepšie bundy ponúkajú elastický systém – vnútorný rukáv s uchytením na palec a zároveň nastavenie vonkajška na suchý zips.

Vhodne umiestnené vrecká

Vrecká umožňujúce pohodlný prístup, ktoré nezakrývajú bedrový popruh a náplecníky batoha. Na nohaviciach by ich nemala prekrývať horolezecká sedačka, aby ste sa mohli pohodlne dostať k veciam v nich. Výborné je náprsné vrecko na mobil, ktorý máte v prípade urgentnej potreby vždy poruke a môžete si ním zavolať pomoc.

Oblečenie na zjazdovku pre celú rodinu

Authority SJ Simka

Športová bunda pre každú modernú ženu ochráni pred snehom aj vetrom. Má odnímateľnú kapucňu s kožušinou, pričom si môžete odopnúť iba kožušinu a kapucňu ponechať. Flísový límec, manžety s otvormi na palec, snežný pás a šesť vreciek.

119,99 €

Authority SP Simka

Moderné dámske softshellové nohavice sa vyznačujú veľmi dobrou vodovzdornosťou a priedušnosťou a majú flísovú podšívku. Disponujú dvomi postrannými vreckami, jedným na zips na stehne, a odopínateľnými trakmi. Snežné manžety zabránia prenikaniu snehu dovnútra.

74,99 €

Authority F Lucka

Pohodlnú flísovú mikinu na voľnočasové aktivity môžete nosiť ako strednú vrstvu pod bundu, alebo v teplejšom počasí ako vrchnú vrstvu.

19,99 €

Authority SJ Randall

Top voľba na lyžovanie, snowboarding a zimné športy. Pánska vetrovka s podlepenými švami je veľmi vodovzdorná a priedušná. Nechýbajú snežný pás, kapucňa, elastické manžety s otvorom na palec a vrecko na rukáve na skipas.

109,99 €

Authority SP Spor

Jednoduché, ale funkčné softshellové nohavice s flísovou podšívkou sú ideálne na zimné športy. Pred snehom vás ochránia vodovzdorná úprava a vnútorné snežné manžety. Zapínajú sa na zips, cvoky a suchý zips.

74,99 €

Authority F Wiki

Mikina s polovičným zipsom upúta nielen žiarivo oranžovou farbou flísu s kontrastným lemom, ale i všestrannosťou využitia.

19,99 €

Authority Kids SJ Stripe

Detská zimná bunda je vynikajúcou voľbou na lyžovanie, sánkovanie a hry v snehu. Osloví pestrým dizajnom v chlapčenských alebo dievčenských farbách. Nepremokavá bunda disponuje snežným pásom, podlepenými švami a vnútornými manžetami na ruky, ktoré zabránia prenikaniu snehu dovnútra.

69,99 €

Authority Kids SP Kidjo

Detské otepľovačky z odolného materiálu na všetky zimné dobrodružstvá vo farbách, z ktorých si vyberú chlapci aj dievčatá. Spodná vnútorná časť nohavíc je posilnená dodatočným materiálom, vďaka čomu sa nepremokavé nohavice nezničia tak rýchlo. Praktický zips na rozšírenie spodnej časti pre lepšie obutie lyžiarok.

49,99 €

Viac oblečenia a doplnkov na lyžovačku nájdete v predajniach a na internetovej stránke www.exisport.com.

Text: Valéria N.
Foto: Isifa/Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu