Poznáte mestá na východnom Slovensku? Vyskúšajte sa!

18. februára 2022
Kežmarok. Foto: Shutterstock

Na východe Slovenska sa nájde veľa pekných miest a len málokto asi už bol všade. Spoznajte krásy východného Slovenska s týmto kvízom.

0%

Ktoré mesto sa nazýva aj vstupnou bránou do Vysokých Tatier?

Poprad. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Z mesta Poprad to nie je ďaleko do Vysokých Tatier. Na hory je odtiaľto krásny výhľad. Na Štrbské pleso vychádza z Popradu Tatranská elektrická železnica. Poprad je turistické mesto s pekným historickým centrom.

Nad týmto mestom sa vypína hrad, v ktorom bol väznený Móric Beňovský.

Správne! Nesprávne!

Na severe Slovenska leží mesto Stará Ľubovňa a nad ním sa vypína Ľubovniansky hrad, kde bol v roku 1768 väznený dobrodruh, cestovateľ a kráľ Madagaskaru Móric Beňovský. V Starej Ľubovni môžete navštíviť aj Ľubovniansky skanzen s 15 domami a dreveným kostolom.

V ktorom meste nájdeme tento drevený evanjelický kostol zapísaný na zoznam svetového dedičstva UNESCO?

Správne! Nesprávne!

Kežmarok je krásne mesto, ktoré ukrýva veľa pamiatok. Hneď vedľa starého dreveného kostola stojí novší evanjelický kostol v eklektickom štýle. Krásou za nimi nezaostáva ani rímskokatolícka bazilika s oltárom od Majstra Pavla z Levoče. Neskorogotický Kežmarský zámok pochádza z roku 1462. A v Kežmarku nájdete pamiatok ešte viac... Navyše, z mesta je blízko do troch národných parkov: Vysoké Tatry, Pieniny a Slovenský raj.

V ktorom meste nájdeme v budove Provinčného domu Múzeum Spiša?

Múzeum Spiša. Foto: Miro Pochyba
Správne! Nesprávne!

Provinčný dom patrí medzi najkrajšie budovy Spišskej Novej Vsi. Budova pôvodne slúžila ako radnica a vraví sa, že v nej v roku 1443 uzavreli mier kráľ Vladislav Jagelonský a Ján Jiskra z Brandýsa. Neskôr bola administratívnym sídlom Provincie šestnástich spišských miest (odtiaľ pochádza názov Provinčný dom) a od roku 1954 tu sídli Múzeum Spiša. Spišská Nová Ves je východnou bránou do Slovenského raja.

V tomto meste nájdeme Banícke múzeum a druhé najväčšie štvorcové námestie na Slovensku.

Správne! Nesprávne!

Historické centrum Rožňavy pozostáva zo štvorcového námestia, ktoré je druhé najväčšie námestie tohto typu na Slovensku. Námestie spolu s niekoľkými ulicami tvoria pamiatkovú zónu mesta. V Rožňave je aj významné Banícke múzeum, mestská veža, gotická katedrála a niekoľko ďalších kostolov.

Zámok, ktorý sa nachádza v tomto zemplínskom meste, je jednou z najväčších a najrozľahlejších kaštieľnych stavieb na Slovensku. Kde to je?

Správne! Nesprávne!

V Humennom sa nachádza Humenský zámok, na ktorého mieste pravdepodobne už na prelome 13. a 14. storočia existoval vodný hrad. Nachádza sa tu aj francúzsky a anglický park.

V tomto meste ležiacom pri Zemplínskej šírave sa nachádza kaštieľ s múzeom Zemplína. Viete, kde to je?

Správne! Nesprávne!

Stáraiovský kaštieľ v Michalovciach takisto stojí na mieste stredovekého vodného hradu a dnes v ňom sídli Zemplínske múzeum. Na severovýchod od Michaloviec sa rozkladá vodná nádrž Zemplínska šírava, obľúbené miesto na rekreáciu, či chránená krajinná oblasť Vihorlat.

Stredoveké centrum tohto mesta je na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Správne! Nesprávne!

Bardejov je mesto s mnohými pamiatkami a takmer nedotknutým historickým centrom. Dominuje tu Katedrála sv. Egídia, ktorá sa spomína už v roku 1247 a radnica z roku 1505, ktorá sa nachádza v strede námestia. Už dávno však v radnici sídli Šarišské múzeum, jedno z najstarších a najväčších múzeí na Slovensku.

V ktorom meste sa pravidelne koná Medzinárodný maratón mieru?

Správne! Nesprávne!

V minulosti sa realizovala anketa na nájdenie 7 divov Košíc. Víťazmi ankety sa stal Dóm svätej Alžbety, Štátne divadlo Košice, Medzinárodný maratón mieru, Spievajúca fontána, Kaplnka svätého Michala, Hlavná ulica a Jakabov palác.

Viete, v ktorom meste sa nachádza táto kalvária, ktorá bola považovaná za druhú najkrajšiu kalváriu na území Uhorska?

Kalvária Prešov. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Prešovská kalvária je barokový komplex 18.storočia. Má krásnu maliarsku výzdobu stropu. Zaujímavosťou je nápis – „tu je pochovaná jedna hriešna žena.“

Mestá Východ
Výborne!

Levoča. Foto: Shutterstock

Gratulujeme, mestá na východnom Slovensku poznáte fantasticky! Odporúčame vám vyskúšať si aj kvíz o tom, či poznáte aj mestá na západnom Slovensku, na strednom Slovensku alebo kvíz na východe sa nestratím.
Ok!

Kvíz ste zvládli ok, niečo ste vedeli, niečo nie. Veríme, že ste aspoň získali nové tipy, kam na výlet. Odporúčame vám vyskúšať si aj kvíz o tom, či poznáte aj mestá na západnom Slovensku, na strednom Slovensku alebo kvíz na východe sa nestratím.
Uppss...

Bardejov námestie. Foto: Shutterstock

Mestečká na strednom Slovensku až tak perfektne neovládate, ale aspoň ste získali nové tipy, kam na výlet. Odporúčame vám vyskúšať si aj kvíz o tom, či poznáte aj mestá na západnom Slovensku, na strednom Slovensku alebo kvíz na východe sa nestratím.

Text: MS
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu