Snowkiting na Slovensku

25. februára 2022
Snowkiting. Foto: Dominik Fedorek

O zrod Snowkitingu sa zaslúžil Nemec menom Dieter Strasilla, hoci ho k tomu mnohí inšpirovali alebo experimentovali spolu s ním.

Strasilla strávil snahou o rozvoj lyžiarskeho športu poháňaného vetrom väčšinu 60. rokov minulého storočia, ale až v roku 1972 prišiel s prototypom „snowkite“. Jeho výstroj mu umožnila kĺzať sa po snehu, ale aj sa zdvihnúť do vzduchu.

Šport sa v priebehu osemdesiatych rokov rozvíjal ďalej. Vo veľkej miere si snowkiting osvojili Američania, ale zvyšok sveta za nimi nezaostával. Vybavenie a technológie sa stávali dostupnejšími a neustále sa modernizovali až do dnešnej podoby.

Vďaka modernizácii sa zo snowkitingu stáva bezpečnejší a dostupnejší šport pre všetky vekové a váhové kategórie. Prvé zrody na Slovenskom území sme mohli zažiť koncom 20. a začiatkom 21. storočia, pričom v roku 1998 to bolo len zopár nadšencov.

Význam slova

Slovo Snowkiting je zložené z anglických slov snow = sneh a kite = šarkan. V spojení so slovesnou koncovkou ing, ktorá vyjadruje činnosť, nám vznikne slovo snowkiting. V preklade: športová činnosť na snehu s využitím ťažného šarkana. Je to vlastne lyžovanie so šarkanom alebo lyžovanie s padákom.

Čo potrebujeme?

Na praktizovanie snowkitingu potrebujeme vhodné poveternostné podmienky, minimálny vietor 4m/s, zasneženú lúku a výbavu.

Konkrétne je potrebný kite/šarkan, ktorý je originálne využitý, aby ťahal jazdca, originálny trapéz továrenskej výroby, kde si daný jazdec zahákne šarkana o železný hák, ktorý je hlavným zmyslom trapézu, aby celú ťažnú silu nedržal v rukách, ďalej lyže/snowboard, a taktiež je odporúčaná aj prilba pre bezpečnosť jazdca.

Snowkiting. Foto: Dominik Fedorek

Pri snowkitingu si jazdec volí, či bude ťahaný na lyžiach alebo snowboarde, či chce byť ťahaný po rovinatých zasnežených lúkach alebo sa chce nechať vytiahnuť do zasneženého kopca. Samozrejme, všetko závisí od skúseností jazdca.

Jazda v kopcoch a vo voľných kopcovitých terénoch sa odporúča tým skúsenejším jazdcom, a to z dôvodu bezpečnosti. Poryvy vetra bývajú v týchto podmienkach nebezpečné.

Ako každý šport, aj snowkiting má svoje pravidlá. Tieto pravidlá sú zavedené hlavne z bezpečnostných dôvodov. Najdôležitejšie pravidlá sa skladajú z výberu vhodného terénu, výberu vhodnej veľkosti šarkana a nepreceňovania svojich síl. Pri porušení týchto hlavných pravidiel môže dôjsť k úrazu.

Vhodné podmienky na praktizovanie tohto športu nám ponúkajú hlavne vyššie položené miesta, ako je okolie Tatier, kde sú na snowkiting vhodné poveternostné a snehové podmienky. Práve v týchto oblastiach sa usporadúvajú snowkiting kurzy.

Zdroj: Dominik Fedorek

1/1
Zavrieť reklamu