10 otázok o Regióne GRON. Otestujte sa, čo o tomto regióne viete.

1. marca 2022
GRON Repište

Páči sa vám oblasť Slovenska, ktorá sa rozkladá okolo rieky Hron? Spoznajte GRON, ktorý sa rozprestiera v strednej časti toku tejto rieky.

0%

Región GRON leží na území stredného Pohronia. Viete, kde sa toto územie rozkladá?

Región Gron.
Správne! Nesprávne!

Ak ideme zo západu, smerom od Bratislavy, stredné Pohronie sa začína tzv. Slovenskou bránou, čo je miesto, kde sa rieka Hron prerezáva z vrchov do Podunajskej nížiny. Slovenská brána je teda v blízkosti obcí Hronský Beňadik. Z východnej strany sa región GRON končí za mestom Žiar nad Hronom.

Aké pohoria lemujú stredné Pohronie?

Správne! Nesprávne!

Toto územie sa tiahne dolinou popri rieke Hron a zachádza do okolitých pohorí. Týmito pohoriami sú Pohronský Inovec a Vtáčnik (na severe regiónu) a Štiavnické vrchy (na juhu regiónu).

Viete, aký je najvyšší vrch na tomto území?

Vtáčnik, región Gron.
Správne! Nesprávne!

Najvyšším vrchom je Vtáčnik s výškou 1346 m n. m. Z tohto vrchu je pekný výhľad do širokého okolia. Hrebeňom vedie Ponitrianska magistrála. Na túru na Vtáčik môžete vyraziť napríklad z obcí Kľak a Ostrý Grúň. Vrchol Vtáčnika je prístupný aj na bicykli.

Ako sa v minulosti volalo mesto Žiar nad Hronom?

Región Gron, Žiar nad Hronom.
Správne! Nesprávne!

Mesto Žiar nad Hronom zmenilo svoj názov veľakrát. V roku 1237 sa mesto volalo „Kríž Pána“, neskôr v roku 1773 „Svätý Kríž“, ale tieto slová boli používané v rôznych cudzích jazykoch. V rokoch 1920-1927 bol jeho názov „Svätý Kríž nad Hronom“ používaný aj v slovenčine. Od roku 1953 sa začal v obci vyrábať hliník a čoskoro bolo mesto premenované na Žiar nad Hronom.

Ktoré významné banské mesto je súčasťou stredného Pohronia?

Región Gron, Nová Baňa.
Správne! Nesprávne!

Na území Novej Bane sa ťažilo zlato z výnosných zlatých žíl. Zlato tu objavili ľudia už v 14. storočí a následne začal najväčší rozmach Novej Bane, ktorá patrila medzi 7 hornouhorských banských miest. Neskôr ťažké časy mesto takmer vyľudnili. Od roku 1723 do 1887 tu pôsobila účastinná spoločnosť na ťažbu zlata, nakoniec však boli bane pre nerentabilnosť zatvorené.

Baníctvo v Novej Bani však čelilo problému so spodnými vodami. Viete, čo malo zatopené banské diela zachrániť?

Potterov stroj. Foto: Pohronské múzeum
Správne! Nesprávne!

Na isté obdobie sa podarilo banské diela zachrániť vďaka atmosférickému ohňovému stroju zostrojenému v roku 1722 anglickým konštruktérom Isaacom Potterom. Bol to prvý parný stroj na Európskom kontinente. Funkčný model tohto stroja sa nachádza v Pohronskom múzeu v Novej Bani.

Územím stredného Pohronia prechádza tzv. Pohronská hradná cesta. Koľko hradov bolo jej súčasťou?

Šášov hrad, región Gron.
Správne! Nesprávne!

Pohronská hradná cesta lemovala rieku Hron a v stredoveku bola využívaná ako spojnica k banským mestám ako aj obchodníkmi, remeselníkmi, cestujúcimi alebo uhorskými kráľmi. Na veľmi krátkej trase na cestu dohliadalo vyše 16 hradov napríklad hrady Breznica, Rudno, Revište, Teplica, Šášov, Peťuša, Žakýl, kaštieľ v Žiari nad Hronom a ďalšie hrádky, strážne veže, opevnené miesta a kláštory.

Čím sú známe Sklené Teplice?

Sklené Teplice. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

V prírodnej jaskyni „Parenica“ sa nachádza hypertermálna voda s vysokým obsahom horčíka a vápnika. Teplota vody je 42°C. Kúpele Sklené Teplice patria k jedným z posledných kúpeľov na Slovensku, kde sa používa čistá liečivá voda priamo z prameňov, ktorá nie je riedená, ani chemicky upravovaná.

Viete, aké nehmotné bohatstvo stredného Pohronia je zapísané na Zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO?

Malá Lehota. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Gajdošská kultúra bola ocenená ako nehmotné kultúrne bohatstvo Slovenska. V obciach Malá Lehota, Veľká Lehota a Jedľové Kostoľany sa každoročne konajú medzinárodné Gajdošské fašiangy, trojdňové podujatie, ktoré vyvrcholí fašiangovou zábavou. Fašiangovníci v krojoch prechádzajú celú dedinu od domu k domu.

Viete, aké stromy môžete objaviť v okolí Novej Bane a Rudna nad Hronom?

Sekvoje v lese, región Gron. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Za gigantickými stromami nemusíte cestovať cez pol sveta. Deväť sekvojovcov mamutích objavíte aj v okolí Novej Bane a Rudna nad Hronom. Okrem nich tu nájdete aj 300-ročnú lipu, 300-ročnú hrušku, výnimočnú jarabinu brekyňu a ďalšie vzácne dreviny.

GRON
Výborne!

Starohutský vodopád. Foto: Shutterstock

Gratulujeme, Región GRON poznáte fantasticky! Odporúčame vám vyskúšať si aj kvíz o mestách na strednom Slovensku alebo o regióne Hont.
Fajn!

O Regióne GRON ste niečo vedeli. Našli ste si aj nejaké tipy na výlet? Odporúčame vám vyskúšať si aj kvíz o mestách na strednom Slovensku alebo o regióne Hont.
Upss...

Región GRON ste zatiaľ dobre nepoznali, ale možno ste našli nejaké tipy na výlet. Odporúčame vám vyskúšať si aj kvíz o mestách na strednom Slovensku alebo o regióne Hont.
Marketingová aktivita realizovaná s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby SR.
Marketingová aktivita realizovaná s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby SR.

Text: MS
Foto: Región GRON, Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu