Bezeckepotreby.sk predstavujú 9 nových tenisiek (nielen) pre začiatočníkov

Bezeckepotreby.sk predstavujú 9 nových tenisiek (nielen) pre začiatočníkov

Na beh toho naozaj veľa nepotrebujete. Stačí odhodlanie, chuť a kvalitné bežecké tenisky. Samozrejme, ideálne je, ak nezostanete len pri teniskách a poobzeráte sa aj po kvalitnom a funkčnom oblečení.

V tomto článku vám však predstavíme novinky v bežeckej obuvi, ktoré sú výbornou voľbou pre začínajúcich bežcov, prípadne pre všetkých, ktorí hľadajú dostatočnú dávku tlmenia.

Tipy, ktoré pomôžu pri výbere (nielen) začiatočníkom

V prvom rade neriešte hmotnosť obuvi. Akákoľvek tréningová bežecká obuv váži od zhruba 270 do 320 gramov, a preto 20 či 50 gramov smerom nahor či nadol naozaj nehrá rolu. Takáto teniska ponúka adekvátne tlmenie a potrebnú trvácnosť. Vyberajte len z tréningovej obuvi a zabudnite na pretekársku.

Ak si vyberáte bežeckú obuv na cestu, odporúčame vám absolvovať diagnostiku nášľapu a zistiť, či potrebujete neutrálnu alebo pronačnú obuv. Vyvarujete sa tak prípadným zraneniam.

Pri trailovej obuvi sa pronačný a neutrálny nášľap nerozlišujú. Keď nemáte možnosť navštíviť špecializovanú bežeckú predajňu bezeckepotreby v Banskej Bystrici, vyskúšajte ich online aplikáciu. Nájdete ju na bezeckepotreby.sk v kategórii bežecká obuv nad produktami.

Dôležitým parametrom pri výbere je tiež správna veľkosť. Jednoducho k dĺžke vášho chodidla pridajte 8 mm a je to. Užijete si komfort, nie čierne nechty.

A nezabudnite! Za každý nákup na bezeckepotreby.sk získate kredit, ktorý následne použijete na nákup ďalších parádnych noviniek. Nakupovanie na bezeckepotreby.sk sa jednoducho oplatí. 

Hoka Arahi 6

Hoka Arahi 6

Ak siahnete po značke bežeckej obuvi Hoka, viete, že o dostatok tlmenia bude postarané. Nie je tomu inak ani v prípade modelu Hoka Arahi. V poradí už šiesta generácia prináša celkom nový zvršok. Užijete si tak dostatok komfortu aj viac priedušnosti. Model Arahi 6 je určený na cestu, teda spevnený povrch. Je ideálnou voľbou pre bežcov s pronačným došľapom, teda takých, ktorým počas bežeckého kroku (vo fáze odrazu) padajú členok a koleno dovnútra. Pri Hoke treba však pamätať na fakt, že cestné modely majú len 5mm drop. Ak teda máte problém s achilovkou, zvoľte radšej značku ASICS, prípadne ON Running. Tieto značky ponúkajú vyšší rozdiel medzi pätou a špičkou, čím menej zaťažujú achilovku.

ASICS GT-2000 10

ASICS GT-2000 10
ASICS GT-2000 10

Ak sa rozhodnete pre model GT-2000 od značky ASICS, chybu určite nespravíte. Patrí do rovnakej kategórie bežeckej obuvi ako Hoka Arahi, ide teda o cestnú bežeckú obuv s podporou pre bežcov s pronačným došľapom. V porovnaní s modelom Arahi ale ponúka vyššiu mieru stability práve vďaka novej technológii Litetruss. Má ľahko širší strih, ktorý sa vďaka kombinácii mesh materiálu a nylonu výborne prispôsobí. O tlmenie sa postará Gel a najnovšia technológia medzipodrážky Flytefoam. ASICS GT-2000 bude vašou bežeckou istotou. Má výbornú trvácnosť, dostatočne pružný a široký zvršok a pohodlné tlmenie. Drop? Ten je príjemných 8 mm.

ON Running Cloudrunner

ON Running Cloudrunner
ON Running Cloudrunner

Úplne nový model na cestu od značky ON Running. Začnime najskôr s číslami. Hmotnosť 300 gramov, drop 9 mm. Oba tieto údaje hovoria jasnou rečou. Ak s behom ešte len začínate, bude pre vás na začiatok model Cloudrunner ten pravý. Vyššia hustota medzipodrážky a obláčikov (Cloudov) zabezpečí príjemnú stabilitu. Hoci táto teniska nepatrí do pronačnej kategórie, je stabilnejšia ako Cloudmonster či Gel-Nimbus 24. Má jednoduché, ale účinné šnurovanie a výstelka výborne fixuje pätu. Cloudrunner je výborný hltač kilometrov, ktorý vás netlačí do konkrétneho tempa, cíti sa dobre pri 7:00 min/km aj pri 5 min/km.

Hoka Kawana

Hoka Kawana
Hoka Kawana

Model Kawana je čerstvou novinkou na trhu s bežeckou obuvou. Je to neutrálna bežecká teniska určená na cestu. Ponáša sa na model Hoka Clifton 8, ale ponúka viac stability a aj vďaka tomu predstavuje ideálnu voľbou pre bežcov s hmotnosťou nad 75 kilogramov. Práve tu sa ukáže rozdiel oproti modelu Clifton. Lepšie tlmí nárazy vďaka predĺženej vonkajšej strane päty a hoci má o zhruba 30 gramov viac ako spomínaný Clifton, má aj jemne vyššiu medzipodrážku s vyššou hustotou. Kawana je výbornou voľbou pre začínajúcich bežcov.  

ON Running Cloudmonster

ON Running Cloudmonster
ON Running Cloudmonster

Konečne má aj On Running čo ponúknuť bežcom hľadajúcim extra porciu tlmenia. Cloudmonster je neutrálny cestný model na spevnený povrch ako sa patrí. Je vybavený monštruóznymi Cloudmi, ktoré fungujú znamenite a spoločne so Speedboard technológiou vracajú poriadnu porciu energie späť. Drop je však „len“ 6 mm, no ak vás netrápia problémy s achilovkami, smelo do toho. Oproti ostatným modelom iných značiek má Cloudmonster parádny dizajn, prémiové spracovanie a zaujímavý priebeh tlmenia. Pozor však v prípade, že ste bežec s pronačným došľapom. Cloudmonster potom nebude pre vás vhodný, pretože výrobca On Running má v ponuke len neutrálne modely.  

ASICS Gel-Nimbus 24

ASICS Gel-Nimbus 24
ASICS Gel-Nimbus 24

V prípade, že nechcete experimentovať s novinkami od značiek On Running alebo Hoka, máme pre vás ASICS Gel-Nimbus. Je tu s nami už 24 rokov a za ten čas si získal davy fanúšikov. Je to najpohodlnejšia bežecká obuv od značky ASICS. Poďme ale pekne po poriadku. Nimbus patrí na cestu a rovnako ako Kawana je určený pre neutrálny došľap. Množstvo Gelu a najnovšia generácia Flytefoam Blast tvoria dokonalú kombináciu tlmenia. Nimbus je zameraný na komfort, je to cítiť pri obúvaní aj pri behu samotnom. Aký je vlastne rozdiel medzi modelom Nimbus a Cloudmonster? Nimbus je mäkší, čo sa týka tlmenia, a ponúka 10mm drop. Cloudmonster je responzívnejší, vráti vám viac energie počas odrazu a drop má 6 mm. Má však trošku širší zvršok ako Nimbus. 

ON Running Cloudvista

ON Running Cloudvista
ON Running Cloudvista

Majster obláčikov prichádza s verziou, na ktorú sa dlho čakalo. Ak neviete vybrať medzi behom po asfalte a v teréne alebo často kombinujete rôzne povrchy, potom siahnite po modeli Cloudvista. Rátajte však s tým, že v teréne nedosiahnete takú trakciu ako pri Gel-Trabuco 10 a ani rovnakú mieru tlmenia ako pri Cloudmonster, pretože jeho úloha je iná. Cloudvista ponúka primeranú mieru komfortu a trvácnosti na spevnenom povrchu a zároveň dobrú trakciu a stabilitu v ľahkom teréne (poľné a lesné cesty). Cloudvista je preto výborný kompromis, ktorý má drop 7mm a váži len 280 gramov.

Hoka Speedgoat 5

Hoka Speedgoat 5
Hoka Speedgoat 5

Sme si istí, že meno Speedgoat ste už niekde počuli. Ak tipujete bežeckú obuv do terénu, tipujete správne. Pre niekoho tento model predstavuje ideálnu kombináciu podrážky Vibram a, ako pri značke Hoka už býva zvykom, aj poriadna porcia tlmenia. Hoka Speedgoat je skutočne tým najmäkším, čo nájdete v ponuke do terénu. Ponúka primerane široký zvršok, ktorý sa vďaka predĺženému jazyku dokáže pri odraze prispôsobiť. Ako každý trailový model od Hoky má drop len 4 mm, na čo treba pri výbere myslieť. Terén má jednoducho väčšie nároky na achilovku a ak s ňou máte problém, určite si namiesto Hoky vyberte na začiatok radšej trailové tenisky od značky ASICS. Hoci neponúkajú až také výrazné tlmenie ako Hoka, 8mm drop vaše achilovky určite nebude bolieť tak, ako 4mm od Hoky. 

ASICS Gel-Trabuco 10

ASICS Gel-Trabuco 10
ASICS Gel-Trabuco 10

Najznámejší model značky ASICS do terénu. Prečo ho odporúčame práve začiatočníkom? Pretože práve začiatočník potrebuje mať v terénu stopercentnú istotu trakcie a tlmenia. ASICS Gel-Trabuco je v teréne skutočným majstrom. Značka ASICS vytvorila skvelú podrážku ASICSGRIP, ktorá funguje výborne na akomkoľvek povrchu. Rozdiel medzi týmto modelom a napríklad značkou Hoka je v tom, že v prípade modelu Trabuco podrážka pokrýva celú plochu. Príjemný 8mm drop je výborný a zvršok? Do toho ASICS investoval najviac času a výsledok by mal priniesť hlavne lepšiu trvácnosť. 



1/1
Zavrieť reklamu