Spoločný výstup na vrch Vtáčnik sa uskutoční už v sobotu 19. marca. Zapojte sa do súťaže o pobyt v kúpeľoch Sklené Teplice.

Vtáčnik, región Gron.

Oblastná organizácia cestovného ruchu Región GRON vás pozýva na spoločný výstup na vrch Vtáčnik, ktorý sa bude konať 19.3. 2022.

Spoločný výstup je súčasťou Zimnej turistickej výzvy Regiónu GRON, ktorá prebieha počas zimnej sezóny a výstup bude jej ukončením.

Výzva obsahovala 10 cieľov, ktoré sa menili každé dva týždne a predstavovala výbornú príležitosť spoznať na vlastných nohách turistické trasy v rámci regiónu. Posledným, 10. cieľom, je práve vrch Vtáčnik, ktorý je najvyšším vrchom rovnomenného pohoria.

Vtáčnik s nadmorskou výškou 1346 metrov býva obľúbeným cieľom turistov, cyklistov a v zime aj skialpinistov. Vedie sem viacero turistických trás, pre spoločný výstup bola vybraná trasa z obce Kľak, ktorá je najkratšia. Napriek tomu pôjde o serióznu turistiku, tento variant s návratom naspäť do Kľaku, trvá viac ako 5 hodín, je dlhý 14 km a má prevýšenie 900 m.

Spoločný výstup na vrch Vtáčnik.
Spoločný výstup na vrch Vtáčnik.

Výstup bude zahájený o 9:00 pri Obecnom úrade v Kľaku, kde je možné pohodlne zaparkovať. Väčšina trasy je značená zelenou značkou a prvou zaujímavosťou popri ceste je chránený areál Ivanov salaš so vzácnymi biotopmi.

Po úvodných dvoch hodinách chôdze dobre padne si oddýchnuť na lavičkách pri Partizánskej chate. Na počesť partizánov, ktorí tu mali hlavné útočisko, bol nad chatou vysadený les Škurátka v tvare päťcípej hviezdy.

Od chaty nasleduje záverečná, asi 1,5 hodinová etapa s prudším stúpaním lesom, ktorý sa pred vrcholom zmení na obnažené skalné bralá. Na vrchole sa nachádza dominantný kovový kríž  a výhľady na okolité pohoria – v ideálnych podmienkach vidno aj Nízke a Vysoké Tatry.

Spod vrcholu si počas výstupu spravíme krátku zachádzku ku Kláštorskej skale. Je to najvýraznejšie skalné bralo na hrebeni týčiace sa vysoko nad okolitý terén a ponúka krásne výhľady.

Ak by samotný pobyt v prírode a dobrý pocit z našliapaných kilometrov nebol postačujúci pre vašu motiváciu, máme tu ešte jednu dôležitú informáciu. Všetci účastníci výstupu automaticky získajú turistický set od Regiónu GRON, ktorý obsahuje mapu regiónu a brožúru s turistickým trasami a informáciami o regióne.

A navyše, každý účastník výstupu sa môže zapojiť do losovania o hlavnú cenu celej výzvy, ktorou je víkendový pobyt pre dve osoby v Kúpeľoch Sklené Teplice. Viac informácií o tom ako sa do výzvy a losovania zapojiť nájdete na našej stránke www.regiongron.sk.

Tak ako, pridáte sa? Na týchto užitočných linkoch nájdete:

Tešíme sa na vás na Vtáčniku!

Marketingová aktivita realizovaná s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby SR.
Marketingová aktivita je realizovaná s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby SR.
1/1
Zavrieť reklamu