Ako je to s vtákmi na Slovensku? Počet jarabíc klesol o viac ako 99 %.

Orol skalný s mláďaťom v hniezde. Foto: Shutterstock

Síce sa vám po príchode do lesa môže zdať, že vtáky okolo vás čvirikajú, vedeli ste však, že za posledných 40 rokov v Európe ubudlo okolo 600 000 000 vtákov?

600 miliónov vtákov je už dosť veľké číslo. Práve na Slovensku máme vtáky veľmi dobre zmapované a na ich ochranu sa dbá lepšie ako napríklad v Stredomorí. Tejto práci sa na Slovensku venuje totiž okolo 300 profesionálnych ornitológov.

Práve s jedným z nich, ornitológom Jozefom Ridzoňom, sa vo svojich lesmírnych reláciách a podcastoch porozprával slovenský ochranár Erik Baláž, a to na tému vytrácania sa vtákov z našej krajiny.

Rôzne druhy vtákov obývajú rôzne územia. Sú druhy, ktoré obývajú poľnohospodársku krajinu, iné lesnú krajinu alebo tu máme vodné vtáctvo. Práve mnohé druhy vodných vtákov sa zredukovali alebo úplne zmizli v minulom storočí po regulácií toku rieky Váh, kedy táto rieka v podstate stratila svoje prirodzené koryto od Žiliny až po Šaľu.

Momentálne sú v Európe najviac ohrozené vtáky obývajúce poľnohospodársku krajinu.

Jarabica poľná bol u nás, nie tak dávno, celkom bežný druh vtáka. Vedeli ste však, že ich výskyt klesol asi o 99,5 %?

Výskyt jarabíc na Slovensku klesol až o 99%. Foto: Shutterstock
Výskyt jarabíc na Slovensku klesol až o 99%. Foto: Shutterstock

Zatiaľ čo kedysi mal jarabice takmer každý z nás už za vlastným dvorom, momentálne sa jarabice vyskytujú už len v malých zónach napríklad v Podunajsku alebo na východe Slovenska. Stačí, ak však prejdeme za hranice do susedného Rakúska, tam sa jarabiciam celkom darí. Ako je to možné?

Len čo prejdete hranice do Rakúska, všimnete si malé políčka, ktoré môžu mať často veľkosť iba jedného hektára. Zato na Slovensku máme hneď 200-hektárové polia.

V Rakúsku sa medzi týmito políčkami často vyskytne aj pole, ktoré leží úhorom alebo je obhospodarované len minimálne. A práve také miesta obľubujú jarabice.

Aj dropov sme na našom území kedysi mali tisícky či desaťtisícky. Drop však nezahniezdi vo vysokom poraste. A keďže na našich poliach prevažuje vysoká kukurica či repka olejná, drop by svoj úkryt hľadal márne. Kedysi dropy hniezdili v lucerne, ďateline alebo v úhore.

Dropy hniezdia v nižších porastoch, a keďže máme veľké polia s kukuricou či repkou, ich populácia klesla. Foto: Shutterstock
Dropy hniezdia v nižších porastoch, a keďže máme veľké polia s kukuricou či repkou, ich populácia klesla. Foto: Shutterstock

Áno, vtáky ubúdajú po celej Európe. Čím sa však Slovensko pochváliť nemôže je to, že na rozdiel od okolitých krajín, kde miznú populácie vtákov v poľnohospodárskych oblastiach kvôli súčasnej poľnohospodárskej politike v Európe, u nás miznú aj bežné lesné druhy…

Oveľa viac na túto tému sa môžete dozvedieť v nasledujúcom videu alebo podcaste:

Viac o prírode sa môžete dozvedieť na lesmir.sk.

Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu