Meditujte za pochodu. Meditácia pre tých, čo sa nekamarátia s jogamatkou a lotosovým sedom.

24. marca 2022
Meditujte za pochodu. Meditácia pre tých, čo sa nekamarátia s jogamatkou a lotosovým sedom.

Azda všetci sme už počuli o tom, ako blahodarne pôsobí meditácia na naše telá a mysle.

Tiež patríte k tým, čo si opakovane nastavujú budík o desať minút skôr, aby sa mohli povenovať očiste mysle na jógamatke pred tým, ako na vás spadne nával každodenného stresu? Desať minút hlbokého dýchania? To predsa nemôže byť žiadny problém. Nie je to však celkom pravda…

Len čo sa posadíte na jogamatku, začnú vám hlavou víriť neodbytné myšlienky: Čo spravím rodine na raňajky? Nesedí sa mi pohodlne! Koľko e-mailov na mňa čaká v schránke?

Neprejde ani minúta z plánovaných desiatich a už rozmýšľate: Už to mám za sebou? Ani sa nenazdáte a takýmto štýlom vás vaše predsavzatie meditovať nadobro opustí.

Ako to, že sa nedokážeme prinútiť k desiatim minútam meditácie, hoci dobre vieme, že zlepšuje našu schopnosť koncentrácie, okrem toho predlžuje život a ozdravuje srdce?

Buďte pokojní – lenivosťou to nie je.

Je to spôsobené skôr tým, že ste prosto nenašli taký spôsob meditácie, ktorý vám naozaj vyhovuje.

Meditujte za pochodu. Meditácia pre tých, čo sa nekamarátia s jogamatkou a lotosovým sedom.
Meditácia nemusí byť len v lotosovom sede, ale aj pri bežných činnostiach. Foto: Shutterstock

Mnohí sa mylne domnievame, že jediná správna meditácia je tá na jógamatke s prekríženými nohami opakujúc posvätnú slabiku óm. Neexistuje jediný správny spôsob meditácie, takže si vyberte taký, ktorý vám robí dobre. Len v tom prípade sa ho totiž budete držať ako kliešť.

Najlepšie urobíte, keď sa budete meditácii venovať ráno hneď po zobudení.

Mali by ste pamätať na to, že nemeditujete pre meditovanie ako také. Rovnako si ani zuby neumývate pre tú činnosť samotnú. Čistíte si ich preto, že sa po tom cítite sviežo. To je to, na čo sa tešíte.

Podobné by to malo byť aj pri meditácii. Preto je veľmi podstatné, aby ste mali pri nej pohodlie.

Ak vám lotosový sed nerobí dobre, zabudnite naň. Radšej sa pohodlne usaďte na gauč alebo na vankúš a oprite sa o stenu. Nezaťažujte sa tým, že by ste mali byť úplne nehybní.

Meditujte za pochodu. Meditácia pre tých, čo sa nekamarátia s jogamatkou a lotosovým sedom.
Ak je pre vás ťažké sedieť, môžete sa aj oprieť o stenu. Foto: Shutterstock

Ak vás v tretej minúte začne svrbieť nos, pokojne si ho poškriabte. Dodržiavajte jediné pravidlo – nelíhajte si. Mohli by ste totiž zaspať.

Sústreďte sa na svoj dych.

Ak si neviete predstaviť, že si vyprázdnite hlavu, rovno na túto myšlienku zabudnite. Keď vaša myseľ odbieha (a ona prosto odbiehať bude), jednoducho si skúste uvedomiť, kam smerujú vaše myšlienky a vráťte sa naspäť k hlbokému dýchaniu.

Pri meditácii sa najjednoduchšie sústredíte práve na vlastný dych, pretože je to automatická činnosť. Dýchanie je zároveň podvedomé (dýchate stále a bez toho, aby ste na to mysleli) aj vedomé (keď vám ktosi povie, aby ste sa zhlboka nadýchli, urobíte tak). To z dýchania robí skvelé prepojenie medzi telom a mysľou.

Nájdite si vlastnú mantru.

Óm vám nedáva žiadny zmysel? Potom si nájdite vetu, ktorá vám ho dávať bude. Skúste napríklad „som silný“ či „zvládnem to“ pri každom nádychu. Takáto veta môže slúžiť ako pomôcka pri sústredení sa na daný moment namiesto toho, aby ste rozmýšľali nad tým, čo na vás čaká v práci, či nad tým, čo ste nestihli včera.

Meditujte za pochodu.

Stále ste pri meditácii nepokojní? V tom prípade skúste dýchať zhlboka a opakovať si vašu mantru, keď kráčate či cvičíte jógu. Ak nič podobné ráno nestíhate, spravte si meditáciu z vašich každodenných ranných činností. Aj také umývanie vlasov sa ráta. Sústreďte sa pri ňom na pocit, aký zanecháva na vašej pokožke voda, či na vôňu šampónu. Dobrá je hocijaká činnosť, ktorá prebudí vaše zmysly.

Text: Running
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu