Pražské Hradčany. Spoznajte hradný komplex s katedrálou sv. Víta

29. marca 2022
Katedrála sv. Víta, Praha. Foto: Shutterstock

Pražský hrad je symbolom hlavného mesta, kultúrnou mekkou a turistami vyhľadávanou atrakciou. Obvykle sa však návštevníci do Hradčian poriadne neponoria, a tak im po prechádzke po hradnom komplexe unikne kopec zaujímavostí. Tu je niekoľko tipov na povinné zastávky.

Hradčany v číslach

  • Prvá zmienka o hrade: 9. storočie, keď sa sem premiestnili české kniežatá z centrálnejšej časti zeme
  • Rozloha hradného komplexu: 7,28 ha
  • Výška zlatej brány – vchodu do katedrály sv. Víta: 69,5 m
  • Rok výroby Svatováclavské koruny: 1346

Pražský hrad

hrad.cz

Púta pozornosť z Karlovho mostu, z Vyšehradu, vlastne prakticky odkiaľkoľvek sa naň pozriete. V Guinessovej knihe rekordov je zapísaný ako najväčší hradný komplex na svete, takže ak máte na to priestor, vyhraďte si na jeho návštevu aspoň jeden celý deň. Pokiaľ si nebudete chcieť prehliadnuť interiéry, môžete sa zdarma prejsť po nádvoriach a niektorých záhradách.

Katedrála sv. Víta

Katedrála sv. Víta, Praha. Foto: Shutterstock
Katedrála sv. Víta, Praha. Foto: Shutterstock

katedralasvatehovita.cz

Nestojí za ňou nikto iný než sám Karel IV., ktorý jej výstavbou poveril Francúza Matyáša z Arrasu, ktorý pri navrhovaní čerpal inšpiráciu z architektúry francúzskych katedrál. Táto gotická stavba, ktorej základy boli položené v polovici 14. storočia, stojí uprostred hradného komplexu a z jej veže je nádherný výlet na Prahu.

Letohrádok kráľovnej Anny

Letohrádok kráľovnej Anny, Praha. Foto: Shutterstock
Letohrádok kráľovnej Anny, Praha. Foto: Shutterstock

prague.eu

Keď sa električkou č. 22 zveziete na zastávku Pražský hrad, budete cestou peši k hradu míňať krásnu kráľovskú záhradu, v ktorej stojí ukážka renesančnej architektúry ako vyšitá. Pre svoju manželku Annu Jagellonskú ju dal vybudovať Ferdinand I. Habsburský. Dovnútra sa dostanete len výnimočne, keď sa v letohrádku konajú umelecké výstavy.

Míčovna Pražského hradu

Míčovna, Praha. Foto: Shutterstock
Míčovna, Praha. Foto: Shutterstock

prague.eu

Takto by si dnešný človek telocvičňu nepredstavoval. Renesančná budova s nádhernou fasádou s vyobrazením cností, štyroch živlov a slobodných umení stojí kúsok od Jeleního příkopu a v 16. storočí bola postavená za účelom športového vyžitia. Kedysi sa tu hrali športy, ktoré sa dajú považovať za predchodcov tenisu a bedmintonu.

Kláštorný pivovar Strahov

Strahovský kláštor, Praha. Foto: Shutterstock
Strahovský kláštor, Praha. Foto: Shutterstock

klasterni-pivovar.cz

Lepšiu polohu už pivovar snáď ani mať nemôže. Či už sa pôjdete prejsť k Petřínskym sadom či k Strahovskému kláštoru, skôr či neskôr narazíte na malý pivovar, kde sa varí desať druhov piva sv. Norbert. Po dlhom dni v hradnom komplexe sa tu skvele schladíte a zaženiete hľad.

Záhrady Pražského hradu

Záhrady Pražského hradu. Foto: Shutterstock
Záhrady Pražského hradu. Foto: Shutterstock

hrad.cz

Tam, kde sa kedysi prestovala kráľovská vínna réva, sa dnes rozkladajú nádherné terasovité záhrady. Sú prepojené, takže si ich môžete v pokoji prehliadnuť behom jednej prechádzky. Ale pozor, nie sú otvorené celoročne.

Schwarzenberský palác

Schwarzenberský palác na Hradčanskom námestí, Praha. Foto: Shutterstock
Schwarzenberský palác na Hradčanskom námestí, Praha. Foto: Shutterstock

ngprague.cz

Talianska renesancia priamo na Hradčanskom námestí, ktorá je zdobená elegantnými čiernobielymi sgrafitmi. Od roku 2002 sídli v priestoroch tohto veľkolepého palácu Národná galéria Praha a v súčasnosti si tu môžete prezrieť expozíciu Staří mistři s nádhernými umeleckými dielami zo 16. – 18. storočia.

Loreta

Loreta, Praha. Foto: Shutterstock
Loreta, Praha. Foto: Shutterstock

loreta.cz

Baroková perla len pár krokov od hradu sa v uplynulých rokoch stala cieľom mnohých pútnikov. Loretu spravoval rád kapucínov, ktorý vyznával učenie sv. Františka z Assisi. Stala sa sídlom mnohých kresťanských klenotov vrátane monštrancie známej ako Pražské slunce, ktorá je ozdobená 6000 drahokamami, z toho 222 diamantmi.

Jelení příkop

Jelení příkop, Praha. Foto: Shutterstock
Jelení příkop, Praha. Foto: Shutterstock

hrad.cz

Táto prírodná roklina pod Pražským hradom vznikla pôsobením potoka Brusnice. Je to pokojné prostredie stvorené na piknik v tráve. Potok bol totiž v roku 1899 odvodnený, takže dnes je jeho koryto zarastené kvetmi a stromami. Priekopa poskytuje príjemné a pokojné útočisko pred niekedy preplnenými hradnými priestormi a areálom.

Základné informácie:

S okruhovou vstupenkou (5-10 eur/125-250 Kč) sa dostanete do všetkých najvýznamnejších pamiatok v hradnom komplexe. Viac informácií na hrad.cz.

Špecializovaná sprievodkyňa Lucie Novohradská sprevádza po Prahe firmy, zahraničné delegácie, cestovateľov, ale aj obyvateľov Prahy ši školské a predškolské deti. Navrhne vám prehliadku na mieru, napríklad aj po Hradčanoch alebo akejkoľvek inej pražskej štvrti.

Text: Lonely Planet
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu