Región Gron a jeho poklady ukryté v prekrásnej prírode.

Starohutský vodopád pri Novej Bani.

Spoznajte s nami tie najkrajšie miesta Regiónu Gron. Presvedčíme vás, že stoja za návštevu a sme si istí, že sa sem budete radi vracať. Bohatá a krásna príroda ukrýva mnoho historických tajomstiev, očarujúcich výhľadov a kopec ďalších zaujímavostí.

Región Gron leží na území stredného Pohronia, teda na mieste, ktoré začína Slovenskou bránou, keď vstupujete z Podunajskej nížiny medzi kopce a lesy lemujúce údolie rieky Hron. Končí sa za mestom Žiar nad Hronom a je teda ľahko dostupným miestom na krásny výlet v prírode, ktorú si zamilujete. Napríklad z Bratislavy ste tu po diaľnici len za hodinu a 15 minút.

Príďte sa zregenerovať do čarovnej prírody ukrytej v okolitých kopcoch popri rieke Hron. V tomto článku vám prestavíme miesta na ľahké aj náročnejšie túry a cyklotúry, na spoznávanie histórie miest a živých aj zaniknutých hradov tohto bohatého banského regiónu, budete si môcť užiť prírodné kúpanie vonku alebo v kúpeľoch a navštíviť mnoho ďalších zaujímavých zastávok. Je tu toho viac, ako ste si pravdepodobne mysleli.

Odhaľte tajomstvá Pohronskej hradnej cesty

Pohronská hradná cesta bola dôležitou trasou, ktorou v stredoveku cestovali obchodníci, remeselníci, bežní pocestní, ale aj uhorskí králi za poľovačkami. Táto cesta spájala významné banské mestá s rudným bohatstvom. Vinula sa popri rieke Hron a z výšky ju strážili hrady, kaštiele a strážne veže.

V prekrásnom prostredí stredného Pohronia stálo na veľmi krátkej trase až 16 hradov, zámkov a kaštieľov, ktoré kontrolovali a chránili priľahlé územie a cestu. Niektoré sú dodnes „živé“ a aktívne, zatiaľ čo tajomstvá zaniknutých hradov už strážia krásne lesy Pohronia. Všetky z nich však stoja za pozornosť.

Hrady na seba dovideli a mohli si medzi sebou posielať znamenia o približujúcom sa nepriateľovi. O tom by ste sa mohli presvedčiť na vlastné oči, ak by ste sa zúčastnili podujatia Svetelný signál spojí hrady popri Hrone. Účastníci mohli vyjsť na hrad s čelovku alebo baterku a poslať signál okolitým hradom.

Pohronskú hradnú cestu strážil aj kláštor v Hronskom Beňadiku. Prvá písomná zmienka o tomto opátstve pochádza z roku 1075. Benediktínski mnísi ho obývali do 16. storočia a mali privilégium vyberať mýto za splavovanie dreva na Hrone. Neskôr sa kaštieľ zmenil na protitureckú pevnosť, dodnes je však veľmi dobre zachovaný a spolu s kostolom a nádvorím vás prenesie do dávnej minulosti.

Zrúcanina hradu Revište, Pohronská hradná cesta
Zrúcanina hradu Revište, Pohronská hradná cesta

V 14. storočí začali na Pohronskú hradnú cestu dohliadať hrady RevišteŠášov, ktoré ležia len 15 km od seba. Kráľovský hrad Revište vlastnilo niekoľko majiteľov, medzi nimi napríklad Ján Jiskra na čele husitov, Matej Korvín, ostrihomskí arcibiskupi a Dóczyovci, ktorí však neboli pre hrad a celú banskú oblasť tými najlepšími vodcami.

Nenechajte si ujsť: hrnčiarsku slávnosť Glgáč na hrade Revište, kedy sa na hrade zídu hrnčiari z rôznych krajov Slovenska, aby vám ukázali čaro svojho remesla a rôznorodosť spracovania hliny. Na podujatí, ktoré sa uskutoční koncom mája, si budete môcť zatočiť na hrnčiarskom kruhu a uvidíte aj glgáč – džbán na vodu typický pre tento región stredného Pohronia.

Hrad Šášov dohliadal na významné miesto, kde sa Pohronská hradná cesta križovala s cestou medzi Kremnicou a Banskou Štiavnicou. Šášov bol významným centrom diania na tomto území.

Vedeli ste, že na hrade Šášov boli odkryté unikátne pozostatky chlebovej pece nezvyčajných rozmerov? Kedysi tu bola hradná pekáreň a pec zaberala veľkú časť miestnosti. Po preskúmaní bola však opäť prekrytá, aby sa uchovala pre budúcnosť.

Medzi dodnes živé lokality patrí aj kaštieľ v Žiari nad Hronom Zvolenský zámok.

Spomedzi ďalších hradov a zrúcanín sú však zaujímavé aj miesta, na ktorých sa nájdu už len náznaky o niekdajšej sláve týchto miest. V krásnom prostredí s výhľadom na Slovenskú bránu, opátstvo v Hronskom Beňadiku a na Novú Baňu stál hrad Breznica. K jeho zrúcanine to je z obce Tekovská Breznica iba 1,5 km.

Kratšou túrou sa dostanete aj ku zvyškom hradu Rudno nad banskou obcou Rudno nad Hronom a ku zvyškom hradu Teplica alebo Pustý hrad z obce Sklené Teplice. Medzi Zvolenom a Ostrou lúkou stál hrad Peťuša a zase o niečo ďalej od rieky Hron dohliadal kedysi dávno na cestu medzi Kremnicou a Banskou Štiavnicou hrad Žakýl. Hrady boli strategicky umiestnené a chránené, aby poskytovali bezpečie nielen za hradbami, ale aj na priľahlej ceste.

Uvítací totem na hrade Teplica - Pohronská hradná cesta.
Uvítací totem na hrade Teplica – Pohronská hradná cesta.

Splavovanie rieky Hron

Pozrite sa na svet z vody. Rieky sú väčšinou obklopené zeleňou, stromami, žije v nich a okolo nich veľa živočíchov, vtákov aj rýb. Rieka Hron celkovo preteká nádhernou krajinou a je obklopená krásnym prostredím nielen tesne okolo jej koryta, ale všade, kam dovidíte.

Splav Hrona v regióne stredného Pohronia od Hronskej Dúbravy až po Tlmače je nenáročný a dá sa bezpečne zvládnuť aj s rodinou alebo priateľmi. Väčšinou vám bude stačiť nechať sa unášať prúdom a pritom budete môcť relaxovať a opaľovať sa. Len na zopár miestach je prúd o trochu rýchlejší, no to sa dá hravo zvládnuť.

Splavovanie rieky Hron v regióne stredné Pohronie je nenáročné.
Splavovanie rieky Hron v regióne stredné Pohronie je nenáročné.

Splavovať môžete jeden alebo niekoľko dní, nechajte si však čas na kopec zaujímavých zastávok – navštívte hrady, mestá, pohostinstvá a dobré kempy. Pekné ubytovanie a kemping ponúka napríklad Drevenica Revište, kde sa môžete aj najesť a požičať si rafty a člny.

Obľúbené vrchy na turistiku

Vtáčnik je najvyšším vrchom regiónu stredné Pohronie a zároveň najvyšším vrchom pohoria Vtáčnik. Je z neho krásny výhľad do širokého okolia a na bohaté listnaté lesy. Neprezraďte, ale na jeseň tu nájdete veľa húb. Pekná turistická trasa vedie z dedinky Kľak a vrchom Vtáčnik prechádza aj Ponitrianska magistrála.

Veľmi príjemnou túrou je aj túra na Veľký Inovec. Či už sa sem vyberiete z lyžiarskeho a cyklistického areálu Drozdovo, z osady Bukovina alebo dlhšou trasou z Obýc, čaká vás malebné prostredie, krásne lesy a lúky a cez víkendy sa môžete zastaviť aj na Chate pod Inovcom.

Na vrchu Veľkého Inovca.
Na vrchu Veľkého Inovca.

Výhľady na dolinu Hrona vás čakajú z vrchu Hulín, ktorý je známy aj ako Biela skala a nachádza sa asi hodinu cesty nad obcou Brehy. Môžete si tu spraviť okruh alebo pokračovať na vrch Chlm a do Rudna nad Hronom.

Hulín alebo Biela skala s pekným výhľadom.
Hulín alebo Biela skala s pekným výhľadom.

Medzi menej známe kopce patria Smrkáčik nad obcou Voznica či Bimbíz pri obci Repište. Veľmi zaujímavý je aj vrch Kečka nad Bralcami, ktorú turisti prirovnávajú k Slovenskému raju. Uvidíte tu nevšedné skalné útvary ako pozostatok ťažby ryolitu a miesta s rebríkmi a reťazami. Môžete si spraviť okruh, pozor, táto trasa je jednosmerná, alebo sa vybrať na celodennú túru zo Sklených Teplíc cez hrad Teplica.

Výhľad z vrchu Bimbíz nad obcou Repište.
Výhľad z vrchu Bimbíz nad obcou Repište.

Náučné chodníky pri Novej Bani

Pri Novej Bani máme pre vás hneď tri zaujímavé tipy na náučné chodníky v prírode spojené s históriou.

Náučný chodník Zvonička vás dovedie ku Zvonici na pútnickom mieste Kohútovo. Chodník začína v Novej Bani – Kohútove, je okružný a meria 6 km. Navštívite aj rozhľadňu Háj s výhľadom na Novú Baňu a okolité kopce široko-ďaleko.

Rozhladňa Háj nad Novou Baňou.
Rozhladňa Háj nad Novou Baňou.

Nová Baňa bola v stredoveku baníckym mestom a nájdeme tu veľa objektov, štôlní či múzeum, ktoré baníctvo pripomínajú. Banícke náučné chodníky sú tu dokonca dva. Trasa A vám priblíži baníctvo v stredoveku a trasa B baníctvo 16. až 19. storočia.

Náučný chodník Vojšín prechádza krásnymi miestami medzi Malou Lehotou a Starou Hutou, časťou Novej Bane. Osada Stará Huta leží medzi horami, kedysi sa tu vyrábalo sklo, a nájdete tu aj krásny Starohutský vodopád. Na trase vás čaká aj vrch Vojšín, Jašekova a Sedlová skala s nádhernými výhľadmi, Bujakov vrch s veľkým výskytom ponikleca veľkokvetého či andezitové kamenné more v Malej Lehote.

Kamenné more na náučnom chodníku Vojšín.
Kamenné more na náučnom chodníku Vojšín.

Rozvinutá cykloturistika

Aj cykloturistika je na strednom Pohroní dobre rozvinutá. V tomto nádhernom prírodnom prostredí sú síce kopce, ale nie také vysoké a strmé, že by sa nedali zvládnuť. Vybrať si môžete z náročnejších alebo jednoduchších cyklotrás vhodných aj pre rodiny s deťmi. Medzi také patrí napríklad cyklotrasa v Pokútskej doline po trase bývalej lesnej železničky.

Štálová oblasť v Kľakovskej doline.
Štálová oblasť v Kľakovskej doline.

V Kľakovskej doline medzi Žarnovicou a Vtáčnikom a takisto pri Novej Bani je nových cyklotrás a cyklookruhov viac než dosť. Stačí napríklad kliknúť na mapy.cz, prepnúť na turistickú mapu a vybrať si cyklotrasu, aká sa vám páči.

Toto by ste ešte mali poznať

Krajská hvezdáreň a planetárium Maximiliána Hella

Máte radi hviezdy? Navštívte hvezdáreň a planetárium v Žiari nad Hronom. Program pre verejnosť zistíte na planetarium.sk.

Planetárium v Žiari nad Hronom.
Planetárium v Žiari nad Hronom.

Zaniknutá obec

Pri Žiari nad Hronom môžete navštíviť aj dedinku, ktorá zanikla kvôli ekologickej katastrofe, pričom bola jednou z najstarších a najväčších dedín v Žiarskej kotline. V roku 1953 tu bol postavený Závod SNP, z ktorého vo veľkom unikal popolček, fluorovodík, ortuť a arzén. Najskôr tu vyhynuli včely, následne hmyz a deti chorľaveli. Obec Horné Opatovce, o ktorej máme zmienky už od roku 1075, bola v roku 1960 vysťahovaná a v roku 1969 zrušená. Všetko dôsledkom industrializácie, ktorá nerešpektovala ekológiu ani zdravie.

Kúpele, ktoré ukrývajú svetový unikát

Po dobrej túre padne najlepšie relax. Zregenerovať sa môžete v kúpeľoch Sklené Teplice, ktoré patria k najstarším na Slovensku a ukrývajú svetový unikát – parný kúpeľ vo vnútri prírodnej jaskyne. Tieto kúpele patria medzi posledné na Slovensku, kde sa používa čistá neriedená liečivá voda.

Osvieženie v tajchu v Novej Bani

Aj v Novej Bani bol kvôli banskej činnosti vybudovaný tajch. Voda v ňom je čistá, avšak jej kvalita niekedy kolíše. Na čistení vody sa pracuje, napriek tomu je to medzi tými, čo tajch poznajú, už dávno obľúbené miesto na rekreáciu a kúpanie na vlastné riziko. Pri tajchu sa nachádza aj ubytovanie a kemping.

Malebná príroda Regiónu Gron na vás už čaká. Ktorý výlet si vyberiete?

Viac informácií na regiongron.sk a na Facebooku regiongron.

Marketingová aktivita realizovaná s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby SR.
Marketingová aktivita realizovaná s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby SR.
1/1
Zavrieť reklamu