V hlavnej úlohe zeleň! Tipy a trendy, ktoré vaše domáce pestovanie uľahčia.

4. apríla 2022
Foto: Möbelix

Jar je obdobím presádzania kvetov, pestovania prvých byliniek a ďalších úžitkových rastlín. Pokiaľ patríte medzi vášnivých „domácich záhradníkov“, možno oceníte nejaké tie praktické nápady, ale i inšpirácie z aktuálnych trendov.

Ak sa v najbližšej dobe plánujete pustiť do presádzania rastlín, potom možno uvažujete o kúpe nových kvetináčov, pretože z tých existujúcich vaše zelené „detičky“ už vyrástli. Štýl svojho interiéru, balkóna či terasy podporíte výberom adekvátnych dizajnových obalov na kvetináče. Súčasné trendy velia, že by mali byť z prírodných materiálov alebo aspoň v ich vzhľade. Absolútnym hitom sú ratanové a bambusové obaly alebo kvetináče z terakoty. Terakotový dekor môžete dodať svojim kúskom aj pomocou jednoduchého triku s práškom do pečiva.

Absolútnym hitom sú ratanové a bambusové obaly alebo kvetináče z terakoty. Foto: Möbelix
Absolútnym hitom sú ratanové a bambusové obaly alebo kvetináče z terakoty. Foto: Möbelix

Sila vertikály

Ďalší veľký trend predstavujú kvetináče na nôžkach či nápadité stojany na kvety. Vertikálny rozmer pestovania môžete svojmu bytu či balkónu dodať aj pomocou rebríkových stojanov alebo vertikálnych stien, ktoré sa dajú vyrobiť napríklad zo starého posteľového roštu alebo paliet. Kvety a plodiny buď postavíte do políc, alebo zavesíte na jednotlivé stupne v klasických kvetináčoch alebo tých s háčikmi. Skvele sa takto budú vynímať predovšetkým previsnuté druhy kvetín.

Stojany na kvety. Foto: Möbelix
Stojany na kvety. Foto: Möbelix

Obľúbeným spôsobom, ako ušetriť priestor, sú aj závesné kvetináče. Momentálne letia jutové a ďalšie prírodné kúsky, prípadne tie, ktoré sú zhotovené technikou makramé. Také makramé závesy na kvetináče, ktoré dostanú vaše rastliny do vzduchu, si s trochou zručnosti zvládnete vytvoriť aj doma.

Vedeli ste, že…

Na pestovanie jahôd nepotrebujete rozľahlú záhradu. Vďaka mnohým previsnutým odrodám, ktoré sú vhodné na pestovanie v nádobách, si môžete vypestovať vlastné čerstvé jahody aj na balkóne či terase. Kríky týchto odrôd sú navyše veľmi dekoratívne, pretože tieto rastliny kvitnú od jari do jesene.

Rady a tipy

Či už pestujete svojich zelených zverencov v čomkoľvek, určite oceníte praktické pomôcky, ktoré vám starostlivosť o rastliny uľahčia. Okrem konvičky na zalievanie sa bude hodiť aj rozprašovač – obzvlášť, ak máte slabosť pre exotické druhy, ktoré prijímajú vlahu z vzdušnej vlhkosti, napríklad tilandsie.

Záhradná terasa so závesnými kvetináčmi. Foto: Möbelix
Záhradná terasa so závesnými kvetináčmi. Foto: Möbelix

S pestovaním rastlín ešte len začínate? Praktické tipy nielen pre začínajúcich pestovateľov izbových rastlín nájdete v článku o fenoméne urban jungle. Možno vás prekvapí, že nenáročných rastlín je naozaj veľa a radosť zo záplavy zelene si tak doma môže dopriať naozaj každý.

Zdroj: Möbelix

1/1
Zavrieť reklamu