Poznáte prvé jarné kvety? Vyskúšajte sa a dozviete sa o nich zaujímavé veci.

6. apríla 2022
Chochlacka, prvé jarné kvety. Foto: Shutterstock

Toto sú prvé kvety, ktoré sa na jar objavujú v našej prírode a záhradách. Vyskúšajte sa, či viete, ktoré sú jedlé alebo jedovaté, odkiaľ pochádzajú a na čo dajú použiť.

0%

Jedným z prvých jarných kvetov je snežienka jarná. Viete, čo o nej platí?

Snežienka jarná. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Možno ste sa v škole učili, že snežienka jarná je na Slovensku zákonom chránená, toto platilo v rokoch 1999 – 2003. Dnes sa na Slovensku môže zvierať, ale mimo chránených území. V Česku je však napríklad stále zákonom chránená. Pozor, snežienka je jedovatá a jej najjedovatejšou časťou je cibuľa.

Fialka voňavá je:

Fialka voňavá, prvé jarné kvety. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Fialky voňavé sú jedlé a majú liečivé vlastnosti. O ich liečivých účinkoch vravel už Hippokrates. Pomáhajú cievam, kĺbom, dýchacím cestám, sú močopudné, liečia migrénu aj chrípku. Pridajte si ich len tak do vody, ktorú budete piť, alebo napríklad do šalátov.

Tento kvet, ktorý rozvonia na jar naše lesy, sa volá:

Chochlačka dutá, jarné kvety. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Chochlačka dutá zaplní celé lesy nielen svojou krásou, ale aj silnou a príjemnou vôňou. Najčastejšie sú kvety biele a ružové až fialové. Chochlačka sa kedysi využívala na odstránenie črevných parazitov, je však jedovatá.

Listy konvalinky voňavej sa podobajú na listy:

Konvalinka voňavá, jarné kvety. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Konvalinka voňavá zákonom chránená, ale pozor, je jedovatá a jej listy sa najviac podobajú na medvedí cesnak. Otráviť sa dá zo stonky, listov, plodov, alebo dokonca iba vypitím vody z vázy, kde boli konvalinky.

Slovo narcis sa používa aj pre:

Narcis, prvé jarné kvety. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Latinské slovo narcissus je odvodené z gréckeho narkissos. Môže sa spájať s narkotickými vlastnosťami rastliny, ktoré spôsobujú necitlivosť. Často sa spája aj s mýtom o Narcissovi, ktorý bol posadnutý vlastnou krásou. Obdivoval vlastný odraz vo vode, do ktorej nakoniec padol a utopil sa. Na tom mieste vyrástol kvet narcisu.

Viete, kde sa začali pestovať tulipány ako prvé?

Tulipány, jarné kvety. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Napriek tomu, že tulipány sú v súčasnosti symbolom Holandska, začali sa pestovať v Iráne (Perzii) asi v 10. storočí. Holandsko v súčasnosti nevyváža iba tulipány, ale je najväčším vývozcom rezaných kvetov na svete s podielom až 60 %. Navštíviť Holandsko v období kvitnutia tulipánov je zážitok, avšak najzodpovednejší prístup k planéte je kupovať kvety vypestované v našej krajine, ktoré neprecestovali tisícky kilometrov a pri ich pestovaní sa nepoužívali chemikálie.

Podbeľ liečivý sa najčastejšie využíva na liečbu ochorení:

Podbeľ liečivý, jarné kvety. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Kvety a listy podbeľu liečivého sa využívajú na ochorenia dýchacích ciest, pretože pôsobí zmäkčujúco a hlienotvorne pri zápaloch horných dýchacích ciest, pomáha pri zápale pľúc, kašli, bronchitickej astme, ale aj iných zápaloch v tele a nechutenstve. Nemali by ste ho užívať dlhodobo, pôsobí totiž toxicky na pečeň.

Medzi prvé jarné kvety patrí aj táto rastlina s veľkými fialovými kvetmi a jemnými chĺpkami. Ako sa volá?

Poniklec veľkokvetý, prvé jarné kvety. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Výrazné zvonovité kvety poniklecu ľahko spoznáte a určite vás zaujmú, ale pozor, je chránený. Je vysoko jedovatý, spomaľuje srdcový tep a krvný tlak a môže spôsobiť až kómu.

Pre sedmokrásku obyčajnú platí, že:

Správne! Nesprávne!

Sedmokráska sa postavením prispôsobuje slnku. Môžete si ju pridávať do šalátov, piť ako bylinný odvar, kloktať proti zápalu ďasien alebo pridať do kúpeľa na hojenie rán. Najúčinnejšia je, keď má stonka do 2 cm. Zlepšuje látkovú premenu, podporuje pečeň a žlčník. Napomáha vykašliavaniu a pôsobí protizápalovo.

Ktorý druh šafranu sa vyskytuje len na Slovensku a v Poľsku a objavuje sa hneď po roztopení snehu?

Šafran karpatský, prvé jarné kvety. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Šafran karpatský je západokarpatským endemitom, ktorý sa pôvodne vyskytuje len u nás a v Poľsku, a bol prenesený aj na Moravu. Je zákonom chránený a jeho spoločenská hodnota je dokonca podľa ministerstva vyčíslená na 9,95 €/jedinec.

Prvé jarné kvety
Výborne, gratulujeme!

Narcis, jarné kvety. Foto: Shutterstock

Perfektné, o prvých jarných kvetoch toho viete dosť. Ak chcete, vyskúšajte sa aj v tom, či poznáte izbové rastliny, stromy okolo nás alebo liečivé rastliny, ktoré sa vyskytujú v našom okolí.
Celkom dobre!

Konvalinka voňavá, jarné kvety. Foto: Shutterstock

Celkom dobre, o prvých jarných kvetoch niečo viete. Ak chcete, vyskúšajte sa aj v tom, či poznáte izbové rastliny, stromy okolo nás alebo liečivé rastliny, ktoré sa vyskytujú v našom okolí.
Ups...

Tulipány, jarné kvety. Foto: Shutterstock

No, o prvých jarných kvetoch ste toho veľa nevedeli, ale veríme, že ste sa dozvedeli. Ak chcete, vyskúšajte sa aj v tom, či poznáte izbové rastliny, stromy okolo nás alebo liečivé rastliny, ktoré sa vyskytujú v našom okolí.

Text: MS
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu