Sprievodkyňa Soňa Kallová sprevádza zahraničných turistov po Slovensku. Čo hovoria na našu krajinu?

Sprievodkyňa Soňa Kallová

Soňa Kallová je turistickou sprievodkyňou. Síce rada cestuje, nesprevádza však turistov v zahraničí, ale práve u nás na Slovensku. Ako to o zahraničnými turistami na Slovensku chodí?

Soňa má so zahraničnými turistami už veľa skúseností, po Slovensku ich totiž sprevádza už od roku 2004. Ak chcete vedieť, ako práca turistickej sprievodkyne na Slovensku vyzerá, ako sa sem turisti dostanú a čo sa im na Slovensku najviac páči a nepáči, prečítajte si, čo nám Soňa v rozhovore prezradila.

Skupinka zahraničných turistov na Spiši.
Skupinka zahraničných turistov na Spiši.

Ako ste sa k tejto práci dostali?

Kamarátka žijúca v zahraničí a sprevádzajúca turistov kadekde po svete ma na to nahovorila. Chcela, aby zahraniční turisti videli nielen Pyreneje, Barcelonu či Atlas, ale aj slovenskú prírodu a kultúru. Ja som si vzápätí urobila kurz, aby som hneď mohla začať.

Koľko cudzích jazykov ovládate?

V tom čase som ovládala taliančinu, nemčinu a angličtinu, aj keď žiadny z týchto jazykov perfektne. Prvých španielov som sprevádzala po taliansky. Vtedy som si myslela, že obidva jazyky sú latinské, národy sú charakterovo podobné a bude jednoduché sa dohodnúť. Mýlila som sa. Teraz už hovorím aj španielsky. 

Sprievodkyňa Soňa Kallová
Soňa sa dohovorí po taliansky, nemecky, anglicky aj španielsky.

Kam turistov na Slovensku beriete najradšej?

Asi najradšej na východ – Spiš, Slovenský raj, Pieniny.

Ktoré sú tie vaše najobľúbenejšie miesta na Slovensku?

Celkovo dnes preferujem miesta, kde je menej turistov a teda menej frekventované lokality ako sú Poloniny, Vtáčnik, Biele Karpaty alebo Cerová vrchovina. Niežeby sa mi Tatry nepáčili, ale často sú preplnené a po rokoch prítomnosti medzi turistami sa sťahujem viac do seba, uprednostňujem úzky okruh známych alebo samotu.

Sprievodkyňa Soňa Kallová
Turistov najradšej berie na Spiš, do Pienin a Slovenského raja.

Čo sa turistom na Slovensku najviac páči a čo nepáči?

Myslím, že najviac oceňujú to, čo doma nemajú. Na juhu Európy nenájdete drevené kostoly a v lete je ich krajina zväčša vyprahnutá. Preto bývajú nadšení z našej zelenej krajiny, množstva vody v nej, z odlišných pamiatok a v neposlednom rade z piva.

Na juhu Európy sa zriedka stretnete s pollitrákom, vždy som sa smiala z pohárikov, v ktorých napríklad v Madride servírujú pivo. Relatívne lacná veľká porcia slovenského zlatého moku ich preto sprevádza celým pobytom. Navyše, pivo je jedno zo slovenských slov, ktoré sa naučia ako prvé aj preto, že na rozdiel od iných slovenských slov sa im vyslovuje ľahko. Ale už som mala aj skupinu, ktorá načisto uletela na Kofole. Sami seba nazvali „grupo Kofola“. Už si nespomínam, či to boli Taliani či Španieli.

Pivo je lacné, veľké a je to často prvé slovo, ktoré sa po slovensky turisti naučia.
Pivo je lacné, veľké a je to často prvé slovo, ktoré sa po slovensky turisti naučia.

Nepáčia sa im niektoré slovenské špecifiká, ktoré vo vyspelejšej Európe už nevidno. Napríklad, traktor zvážajúci drevo po turistickom chodníku v národnom parku. Sexistické vtipy Slovákov a podivuhodné veľkonočné zvyky diskriminujúce ženy. Otrávení neochotní čašníci, vysoké poplatky za fotenie, zamknuté neprístupné pamiatky, prevádzky čo majú byť otvorené, ale sú zavreté. Divoké skládky a odpad plávajúci v potokoch a riekach. Logicky sa im nepáčia ani lesy napadnuté lykožrútom.

Aké dôvody vedú turistov k tomu, že navštívia Slovensko?

Veľa turistov z južnej Európy prichádza na Slovensko v lete, aby sa vyhli horúčavám a videli niečo nové. Ešte stále považujú Slovensko za nepoznanú turistickú destináciu. Veľakrát o Slovensku nevedia skoro nič.

Niekedy si neprečítajú ani len základnú informáciu od cestovnej kancelárie, kam vlastne idú. Nanajvýš počuli o našom hlavnom meste a o zachovanej prírode s bohatým zastúpením divej zveri. Nezriedka je dôvod návštevy úplne prozaický –  cestovná kancelária má voľné miesta len v termín, ktorý im vyhovuje a jedinou možnou destináciou je Slovensko.

V jednej skupine sa mi raz stalo, že keď som chcela skrátiť trasu v Slovenskom raji pre neisté počasie, ale aj pre istú účastníčku, ktorá by len s problémami prešla ďalšou roklinou, jeden z mužov povedal, že prišiel na Slovensko kvôli Tomášovskému výhľadu a kým ho neuvidí, nikto ho odtiaľto nedostane.

Turistov najradšej berie na Spiš, do Pienin a Slovenského raja.
Zahraniční turisti v slovenskej prírode.

Na ako dlho sem turisti, ktorých sprevádzate, chodia?

Prichádzajú väčšinou cez cestovné kancelárie alebo kluby vo svojich krajinách, s ktorými mám dohodnutú spoluprácu. Program je vopred stanovený, niekedy aj upravený na mieru, zväčša týždňový.

Aké sú vaše najlepšie zážitky so zahraničnými turistami?

Niekedy si takpovediac „sadnem“ so skupinou, vznikne akási symbióza. Vtedy si pobyt užívajú nielen oni sami, ale aj ja. Pred odchodom si navzájom vymieňajú kontakty a aj so mnou ešte dlhú dobu po odchode zo Slovenska komunikujú. To sa však nestáva často.

Zahraniční turisti na Slovensku

Niektoré zážitky sú vtipné. Ako keď sme sa po horúcom dni v Chočských vrchoch šli okúpať do Liptovskej Mary a miestni ľudia na pláži sa nestačili čudovať, čo robia Španieli pri vodách mútnej priehrady, keď doma majú kilometre mediteránnych tyrkysových pláží.

Raz keď ma jeden účastník (inak lekár z Madridu) na turistickej značke predbehol, prišiel k spadnutým stromom a následne mi oznámil definitívu, že ďalej sa ísť nedá. Keď sme tam dorazili, stromy sme jednoducho preliezli :-).

A čo tie najhoršie zážitky?

Možno nie najhoršie, ale najťažšie, sú také, keď musím dôsledne predvídať a v krátkom čase urobiť rýchle a správne rozhodnutie (jeden z takých momentov bol už spomínaný prípad s Tomášovským výhľadom).

Asi predsa len najhorším bol zájazd s prevažujúcim množstvom individuálnych turistov (ľudia cestujúci sami – bez rodiny, partnera, priateľov), kde som nadobudla pocit, že viac ako sprievodcu potrebujú psychiatra alebo minimálne opatrovateľku. Také som zažila dva.

Skupinka turistov vám môže sadnúť, ale aj naopak...
Skupinka turistov vám môže sadnúť, ale aj naopak…

Cestujete rada aj do zahraničia? Aké sú vaše obľúbené destinácie a typ dovolenky/cestovania?

Pravdaže, keď môžem, cestujem. Uprednostňujem individuálne cestovanie a zaujíma ma skoro všetko. Snáď s výnimkou cestovania za športovými podujatiami.

Príroda sa dá skoro vždy skombinovať s návštevou pamiatok alebo kultúrou. Príkladom je El camino de Santiago del Norte, teda severná (prímorská) trasa Jakubskej cesty, plavba po gréckych ostrovoch, putovanie stredným Talianskom alebo aj  Írskom. 

Tiež mám rada cesty za prírodou samotnou aj keď miestna kultúra si vás vždy nájde (pokiaľ nie ste v uzavretom areáli hotela, kde sa napr. vzdialiť mimo hotela neodporúča) – príkladom je cestovanie po nórskych Lofotoch, švédskom národnom parku Abisko, Madeire, Kanárskych ostrovoch, ale aj Karibiku.

Nešla by som na pobyt, kde je všetko umelo vybudované – napríklad taký Dubaj či Katar ma nemajú čím osloviť. Nelákajú ma ani pobyty s obmedzeným pohybom, kde ľudia len vystupujú a vzápätí nastupujú do autobusu. Na to našťastie zatiaľ nie som odkázaná :-).

Ako sa k vám turisti dostanú, ako si vás nájdu (alebo ako si hľadáte klientov)?

Už som spomínala, že spolupracujem s cestovnými kanceláriami a klubmi v zahraničí. Niekedy sa ozvú aj individuáli, ktorí dostali kontakt od partnerov alebo bývalých klientov. Párkrát som sprevádzala aj pre slovenské cestovné kancelárie.

Vysoké Tatry, Soňa Kallová

Napísali ste štvorjazyčnú knižku o Slovensku pre zahraničných turistov, v ktorej ste vychádzali zo svojich dlhoročných skúseností. O čom táto knižka je a komu by ste ju odporučili?

Táto knižka predstavuje Slovensko inak ako bežní turistickí sprievodcovia. V takýchto publikáciách turistom často chýbajú odpovede na obyčajné otázky o tom, ako sa tu žije, o našich tradíciách a legendách či o nedávnej histórii. Odpovede by nemali byť vyčerpávajúce. Naopak, je lepšie ak sú stručné. Preto som pociťovala potrebu napísať túto knižku, pričom som vychádzala práve z mnohých mne položených otázok.

Je to krátka a subjektívna výpoveď o našej krajine tak trochu z nadhľadu, ale aj o obyvateľoch Slovenska, o tom, akí sme. Nie je určená len cudzincom, ale aj Slovákom, pre ktorých je možno takou malou sebareflexiou. Turistom zas radí čo si zo Slovenska odniesť a obsahuje aj recepty na vybrané domáce jedlá. Vyzdvihuje Slovensko ako turistickú destináciu s veľkým potenciálom, a to predovšetkým pre milovníkov prírody. Ukazuje nás však i ako kultúrne zaujímavý produkt historicky miešajúcich sa kultúr na tomto malom území, ktoré sme zdedili.

Knižka o Slovensku pre zahraničných turistov.
Knižka o Slovensku pre zahraničných turistov.

Ďakujeme Soni za rozhovor. Viac o knižke Slovensko pre začiatočníkov si môžete pozrieť tu: sashe.sk.

1/1
Zavrieť reklamu