Ako viesť dobrý život? Túto otázku sa snaží zodpovedať pozitívna psychológia

9. apríla 2022

Všetci chceme byť šťastní, aj keď nie všetci sme v tom rovnako dobrí. Napokon, odvetvie, ktoré sa zaoberá well-beingom, má hodnotu miliárd eur. Takže áno, šťastie je pre nás ľudí veľmi dôležité.

Ako viesť dobrý život? Túto otázku sa snaží zodpovedať pozitívna psychológia, ktorá skúma okolnosti a podmienky, ktoré nám umožňujú prosperovať. Zaujíma sa o to, čo sa skrýva za ďalekosiahlymi vlnami pozitívnych emócií, aké zdravotné účinky môžu mať zmysluplné sociálne väzby a aké ochranné vlastnosti nám poskytujú naše silné stránky a cnosti, aby sme mohli lepšie pochopiť náš pocit duševnej pohody. Dobrou správou je, že pozitívne emócie si dokážeme „pestovať“ a každý z nás môže v tomto smere dosiahnuť síce rozdielny, ale zato zaručený pokrok. 

Využite aj tú najmenšiu príležitosť 

Profesorka Barbara Fredricksonová skúma pozitívne emócie už desaťročia. Jej práca spolu s výskumom jej kolegov vniesla svetlo do spôsobu, akým môžeme z niečoho takého prchavého a chvíľkového čerpať počas dlhodobého obdobia. Vo svojich teóriách predpokladá, že tieto mikromomenty sa časom hromadia a dokážu nás posúvať po trajektórii rastu, pretože rozširujú naše vedomie a budujú psychické zdroje, z ktorých môžeme v ťažkých chvíľach čerpať.  

Nemusíme vyhrať v lotérii ani odcestovať na medové týždne na niektorý z ostrovov v Tichomorí, aby sme dostali svoju dávku šťastia. Aj keď vedieme celkom „obyčajný“ život, môžeme si ho obohatiť. Príležitosti nájdeme všade, kam len oko dovidí: môžeme sa prejsť v prírode, meditovať, môžeme zostať otvorení, srdeční a všímaví k ľudskej láskavosti alebo si vedome vychutnávať každú maličkosť – napríklad čokoládu, ktorá sa nám rozplýva na jazyku.  

Pozitívne emócie si dokážeme „pestovať“ a každý z nás môže v tomto smere dosiahnuť síce rozdielny, ale zato zaručený pokrok. 

To všetko v nás vyvolá pozitívne emócie, ktoré zlepšujú fyzické zdravie, budujú dôveru a súcit, tlmia depresívne symptómy a pomáhajú nám zotaviť sa zo stresu. Podporujú aj lepšie sociálne kontakty a so skúsenosťami a častejšími prejavmi pozitívnych emócií prichádza odolnosť a vynaliezavosť.  

Inštinkt verzus rozum 

Keď sa niečo zomelie, máme na výber dve reakcie. Môžeme starostlivo zvážiť všetky možné spôsoby, ako zareagujeme, alebo sa nechať prevalcovať inštinktom a zvoliť si boj alebo útek. Pozitívne alebo negatívne emócie dokážu ovplyvňovať naše konanie a nasmerovať nás bližšie alebo ďalej od expanzívnejšieho a premyslenejšieho prístupu k životu. 

Aký je rozdiel medzi pozitívnymi a negatívnymi emóciami? Pozitívne emócie, ako je radosť, záujem a hravosť, sa líšia od strachu, úzkosti a smútku jedným dôležitým spôsobom: negatívne emócie súvisia s prežitím, ale dokážu nám veľmi skomplikovať premýšľanie mimo bezprostredne ohrozujúcej situácie. 

K najjednoduchším pozitívnym emóciám patrí vďačnosť, ktorú môžeme prežívať každý deň. Jednoducho si položte otázku: Čo by som v súčasnej situácii mohol považovať za dar? A potom si doprajte čas, aby ste sa zaň poďakovali. V pozitívnej psychológii sa láska chápe ako každý okamih, v ktorom sa pozitívne emócie zdieľajú medzi ľuďmi, či už sú to zamilovaní, priatelia, spolupracovníci alebo dokonca cudzinci. Tieto momenty nám pomáhajú rásť a prinášajú nám duševnú pohodu. 

Šťastia je dosť pre všetkých 

Keď vám povieme, aby ste popremýšľali o zdravom spôsobe života, pravdepodobne sa vám v okamihu vybaví, ako beháte kdesi na hrádzi a doma na panvici miešate zeleninu. Nielen potravou je však človek živý. Rovnako dôležité pre naše dlhodobé fyzické zdravie sú aj pozitívne sociálne kontakty – pekne po starom tvárou v tvár. Môžeme ich znásobiť nielen uprednostňovaním príjemných aktivít s našimi rodinami a priateľmi, ale aj jednoduchým úsmevom a očným kontaktom s poštárkou alebo susedou, ktorú stretneme, keď sa vraciame domov. Tieto jednoduché mikromomenty prepojenia majú na nás prekvapivo veľký vplyv.  

Keď sa s niekým podelíme o úsmev alebo smiech, objaví sa medzi nami rozoznateľná synchronizácia v našich gestách a cez naše mozgy sa prevalí vlna dobrého pocitu. Takto si budujeme schopnosť vcítiť sa, ale zlepšujeme aj svoje zdravie. Tento proces sa nazýva rezonancia pozitivity a môže vzniknúť medzi nami a kýmkoľvek – nech ide o blízkeho priateľa alebo cudzinca, ktorý stojí za nami v rade pri pokladni. 

Výskum ukázal, že rozdiel medzi ľuďmi, ktorí „prekvitajú“, a tými, ktorým sa „nedarí“ viesť spokojný život, spočíva v rozsahu pozitívnych emócií, ktoré sú schopní sami generovať z každodenných príjemných aktivít  – napríklad zo spoločných stretnutí, učenia sa alebo pomoci druhým.  

Keď sa s niekým podelíme o úsmev alebo smiech, objaví sa medzi nami rozoznateľná synchronizácia v našich gestách a naše mozgy zavalí vlna dobrého pocitu. 

To, čo sa skrýva za dobrým, spokojným a šťastným životom, nie sú veľké príležitosti, ktoré nám osud len tak z ničoho nič prihrá. Je to skôr schopnosť využívať naše silné stránky a cnosti pre vyšší účel a stabilná „potrava“ pre našu dušu, ktorá sa skladá z mikromomentov – prchavých a skromných – ktoré dokážu vyvolať pohodu aj pod ťažobou bežných dní. Najlepšie na tom je, že príležitosti na takéto chvíle sú oveľa častejšie, než si myslíme. 

Urobte si svoj zoznam 

Pozitívne emócie nám pomáhajú nielen so spracovaním negatívnych emócií a dostávaním sa z ťažkých situácií. Pomáhajú nám nájsť význam v negatívnych skúsenostiach. Zároveň nás robia otvorenejšími pozitívnym skúsenostiam v budúcnosti. Najlepšia vec, ktorú môžeme urobiť, je začať pridávať malé dávky pozitívnej energie do každého dňa. 

Pozitívne emócie, ktoré dennodenne zažívame, sú ako živiny, ktoré potrebujeme, aby sme sa cítili „v pohode“. Emócie, ktoré cítime teraz, majú vplyv nielen na to, ako sa cítime dnes, ale pomáhajú zvyšovať našu duševnú pohodu a zdravie aj o mesiac. Práve prostredníctvom tohto dlhodobého budovania zdrojov, a nie krátkodobého hľadania šťastia, môžeme zažiť väčšiu spokojnosť v živote. Ak túžite po šťastnom živote, skúste sa o niečo menej sústrediť na zoznam vecí, ktoré musíte „urobiť“. Rovnako dôležitý je totiž aj zoznam toho, čo chcete „cítiť“. Preto si starostlivo plánujte aktivity, o ktorých viete, že vo vás spoľahlivo vyvolajú pozitívne emócie.   


TEXT: Relax magazín

FOTO: Shutterstock  

1/1
Zavrieť reklamu