7 dôvodov, prečo zaradiť kombuchu do pitného režimu

14. apríla 2022

Kombucha – to sú probiotiká a polyfenoly v jednom. Pustite sa do prípravy zdravého nápoja.

Kombucha je nápoj z fermentovaného čaju, ktorý sa v rôznych kútoch sveta popíja už niekoľko tisícročí. Je veľmi bohatý na probiotiká, ktoré sú jednou z kľúčových látok pre zdravie tráviaceho traktu. Navyše je plný antioxidantov, dokáže zničiť mnohé škodlivé baktérie a dokonca zmierňuje prejavy cukrovky.  

1. Tekuté probiotiká 

Ako sa vyrába kombucha? Prevarený čierny čaj sa zmieša s kvasnicami a hubou Scoby a nechá sa približne týždeň fermentovať. Počas tohto týždňa sa na fermentujúcej kombuche vytvorí hrubšia vrstva huby, ktorá požiera cukor, a vďaka nemu rastie. Scoby je v podstate symbiotickou kolóniou baktérií a kvasiniek.

Počas fermentácie vzniká v čaji kyselina octová a ďalšie kyslé látky, zvyšková stopa po alkohole a plyny, vďaka ktorým je potom kombucha perlivá. V tomto prostredí sa darí viacerým druhom baktérií, ktoré majú podľa všetkého probiotický potenciál a priaznivo pôsobia na tráviaci systém. Popíjanie kombuchy podporuje zdravé trávenie a dokonca aj stratu nadbytočnej hmotnosti.  

2. Konkurencia zeleného čaju 

Zelený čaj je jedným z najzdravších nápojov na svete. Obsahuje bioaktívne zložky, ako sú polyfenoly, ktoré sú silnými antioxidantmi. Keď sa kombucha vyrába zo zeleného čaju, obsahuje všetky tieto zložky, no podľa všetkého k nim pridáva ešte ďalšie kvalitné látky, ako trebárs vyššie uvedené probiotiká.

Popíjanie zeleného čaju vedie k redukcii hmotnosti a brušného tuku, k normalizácii hladín cholesterolu a tento druh čaju drží pod kontrolou aj krvný cukor.  

Keďže sa kombucha vyrába zo zeleného čaju, obsahuje jeho bioaktívne zložky, no obohacuje ich o ďalšie kvalitné látky – napríklad probiotiká. Foto: Shutterstock.

3. Antioxidanty 

Bojujú proti voľným radikálom – reaktívnym molekulám, ktoré dokážu zničiť zdravé bunky. Vedci sú presvedčení, že prírodné zdroje antioxidantov sú lepšie ako výživové doplnky.

Akákoľvek kombucha, ale špeciálne tá, ktorá je vyrobená zo zeleného čaju, dokáže priaznivo pôsobiť predovšetkým na pečeň.  

4. Bojovník proti škodlivým baktériám 

Jedna z hlavných látok, ktorá vzniká následkom fermentácie v kombuche, je kyselina octová, na ktorú je bohatý aj vínny ocot. Podobne ako polyfenoly v čaji aj kyselina octová dokáže zahubiť mnohé potenciálne nebezpečné mikroorganizmy.

Kombucha vyrobená zo zeleného a čierneho čaju má silné antibakteriálne účinky, hlavne v prípade baktérie kvasiniek candida. Potláča rast nežiaducich baktérií a kvasiniek, ale podporuje rast tých, ktoré sa podieľajú na fermentácii kombuchy.  

Kombucha vyrobená zo zeleného a čierneho čaju má silné antibakteriálne účinky. Foto: Shutterstock.

5. Bodyguard srdca 

Podľa štúdií na potkanoch dokáže kombucha pozitívne ovplyvňovať zlý LDL i dobrý HDL cholesterol už v priebehu tridsiatich dní. Ešte dôležitejšie však je, že čaj – hlavne zelený – chráni LDL cholesterol pred oxidáciou, ktorá sa negatívne odráža na zdraví srdca.

Ľudia, ktorí pijú zelený čaj, majú dokonca až o tridsať percent nižšie riziko rozvoja srdcových ochorení a kombucha má v tomto smere rovnaký potenciál. 

Síce nie je mnoho štúdií, ktoré by dokazovali priaznivý vplyv kombuchy na ľudské zdravie, existujú však stovky takých, ktoré potvrdzujú prínosy čaju a probiotík. Keďže kombucha obsahuje jedno aj druhé, jej potenciál je obrovský a už len čaká na preskúmanie.  

6. Cukrovka 2. typu 

Celosvetovo ňou trpí až 300 miliónov ľudí. Sprevádzajú ju vysoké hladinu cukru v krvi a odolnosť voči inzulínu. Na testovaných hlodavcoch sa vedcom podarilo zistiť, že kombucha dokázala spomaliť trávenie sacharidov, čo následne znížilo hladiny cukru v krvi. Najefektívnejšia je v tomto prípade kombucha zo zeleného čaju, keďže ten znižuje krvný cukor už sám o sebe.  

7. Prevencia pred rakovinou 

Podľa štúdií v skúmavkách kombucha pôsobí preventívne pred rastom a šírením rakovinových buniek. Je totiž plná čajových polyfenolov a antioxidantov. Podľa všetkého polyfenoly blokujú genetickú mutáciu a rast rakovinových buniek a rakovinové bunky súčasne ničia.

Či má kombucha skutočne protirakovinové účinky, priamo na ľuďoch doposiaľ potvrdené nebolo, avšak tento nápoj má veľký potenciál aj v tejto oblasti. 

Nie je kombucha ako kombucha 

Kombucha je čaj s obrovským zdravotným potenciálom. Dnes sa dá kúpiť takmer vo všetkých obchodoch so zdravou výživou, ale čo je možno ešte dôležitejšie – vyrobiť si ju môžete aj doma. Domáca kombucha môže v niektorých prípadoch obsahovať až tri percentá alkoholu, takže ak ste abstinent alebo sa alkoholu z nejakého dôvodu vyhýbate, pre istotu siahnite radšej po tej kupovanej. Tá obsahuje maximálne polovicu percenta alkoholu. Pri nákupe však nezabudnite venovať pozornosť ingredienciám. Niektoré kombuchy môžu obsahovať veľa cukru. 

Kombuchu možno kúpiť takmer vo všetkých obchodoch so zdravou výživou – čo je ale možno dôležitejšie – vyrobiť si ju môžete aj doma. Foto: Shutterstock.

Domáca kombucha 

Počas pandémie bolo v móde hlavne kváskovanie, ale ako vravíme my: fermentácia ako fermentácia! Prečo sa nepustiť aj do zdravého domáceho nápoja? 

Potrebujeme: 

  • Kvalitný čierny, zelený alebo biely čaj (2 g na 1 l vody) 
  • 80 g na cukru na 1 l vody 
  • Voda – podľa množstva, aké chcete vyrobiť (odporúčame aspoň 2 l) 
  • Nádoba na kvasenie, ideálne sklenená 
  • Vzdušné plátno 
  • Gumička alebo kus šnúrky na uzatvorenie nádoby 
  • Scoby (huba na fermentovanie) v náleve  

Postup: 

  • Do zvoleného množstva vody vložíme čaj a cukor, necháme zovrieť, vypneme a následne vychladíme na izbovú teplotu.  
  • Do sklenej nádoby vložíme hubu Scoby s nálevom, precedíme do nej čaj, uzatvoríme plátnom a necháme fermentovať šesť až desať dní (čím chladnejšie máte v byte, tým dlhšie). Od šiesteho dňa môžeme kombuchu ochutnávať. Približne po týždni zvykne mať príjemnú kyslastú chuť a je jemne perlivá. 
  • Keď je kombucha hotová, vyberte Scobyho do misky, zalejte asi pol litrom nálevu a zatvorte. Bude pripravený na ďalšiu dávku novej kombuchy. Zvyšok kombuchy cez sitko prelejte do čistej sklenej nádoby a vložte do chladničky. Vydrží aj dva týždne.  

TEXT | Hana Moravčíková
FOTO | isifa/shutterstock 

1/1
Zavrieť reklamu