Tri cesty k lepšiemu stravovaniu

Začnite žiť život bez výhovoriek. Na to, aby ste začali zdravšie jesť nepotrebujete nový pondelok, mesiac, rok – ani viac peňazí.

Stačí sa nad svojím jedálničkom lepšie zamyslieť. Prečítajte si v našom článku si nápady na to, ako sa začať lepšie stravovať.

1. Nakupujte s rozumom 

Väčšina prehreškov proti stravovacím predsavzatiam sa začína v obchode. Logika veci je jednoduchá – to, čo kúpite, skôr či neskôr zjete. Ak neodoláte kalorickým pochúťkam v akcii a svoje svedomie uchlácholíte tým, že si z nich dáte len trochu, je veľká pravdepodobnosť, že príde kríza a jedného krásneho večera všetko zošrotujete sami na posedenie.

Preto na nákup choďte s presným zoznamom toho, čo potrebujete, a ostatné lákadlá si nevšímajte. Základ je mať doma len to, čo nebude sabotovať vaše snahy o štíhlosť.  

Logika veci je jednoduchá – to, čo kúpite, skôr či neskôr zjete. Foto: Pexels.com

2. Vytvorte si udržateľný systém 

Hádam každý z nás už nejakú tú diétu vyskúšal a pravdepodobne si aj na vlastnej koži overil neuveriteľnú silu jojo efektu. Nielenže nás takéto diéty ničia psychicky a esteticky, ale sú aj nepriaznivé pre naše zdravie.

Preto zabudnite na všetky „zaručené“ diéty a radšej sa zamerajte na vyvážený jedálniček, ktorý bude pestrý, zdravý a plný živín. Taký, aby vášmu telu nič nechýbalo, a taký, aby ste sa tým spôsobom dokázali stravovať na večné veky.  

Zabudnite na všetky „zaručené“ diéty a radšej sa zamerajte na vyvážený jedálniček, ktorý bude pestrý, zdravý a plný živín. Foto: Shutterstock.

3. Doplňte živiny 

Snažte sa, aby bielkoviny, zelenina a dobré tuky boli súčasťou každého vášho jedla. Ľudia, ktorí jedia bielkoviny počas celého dňa, si dokážu držať kilá od tela. V tomto ohľade je dobrou voľbou fazuľa, šošovica, tuniak, tofu, jogurt a tiež vajíčka a kuracie mäso z domáceho chovu.

Pokiaľ ide o tuk, netreba to, samozrejme, preháňať, takže si dávajte pozor na jeho množstvo. Konzumácia oleja a orechových masiel by sa mala pohybovať medzi jednou až dvoma lyžicami denne.

No a zeleninu konzumujte s každým jedlom. Dobrou správou je, že je veľmi ťažké prijať príliš veľa kalórií, ak jete veľa zeleniny. Pre lepšiu predstavu: 300 g brokolice je na tanieri obrovské množstvo jedla, ale obsahuje len 111 kalórií. Ovocie je úplne iná kapitola. Poľahky ho zjete viac, ako by ste mali, a môže obsahovať veľa kalórií z cukru, takže si dajte pozor na jeho spotrebu. 

Snažte sa, aby bielkoviny, zelenina a dobré tuky boli súčasťou každého vášho jedla. Foto: Shutterstock

Text | RELAX
Foto | Shutterstock, Pexels.com

1/1
Zavrieť reklamu