Optimálna hydratácia je kľúčová

24. apríla 2022

Téma dostatočného dopĺňania tekutín je nám akosi bližšia v letných mesiacoch, no treba mať na pamäti to, že tekutiny treba dostatočne dopĺňať bez ohľadu na počasie či ročné obdobie.

Keďže optimálna hydratácia je kľúčová a ovplyvňuje naše zdravie a komfort dennodenne, mali by sme si pripomínať aj tieto fakty.

1. Správna hydratácia je predpokladom pre úspešný nutričný plán

Základným kameňom akéhokoľvek úspešného nutričného plánu je správna hydratácia. Symptómy neadekvátneho pitného režimu sú oveľa nepríjemnejšie ako nedostatky v stravovaní.

Hoci si oboje – stravovací aj pitný režim – vyžadujú vašu pozornosť, mali by ste si uvedomiť, že správna hydratácia je priamo spojená s výsledkami stravovacieho plánu a tiež je podmienkou pre podanie dobrého športového výkonu.  

Základným kameňom akéhokoľvek úspešného nutričného plánu je správna hydratácia. Foto: Shutterstock.

2. Voda pre správne fungovanie telesných funkcií

Takmer každá telesná funkcia sa spája s vodou. Vďaka správnemu dopĺňaniu tekutín sa vyhnete svalovým kŕčom, netrápi vás smäd a predchádzate dehydratácii.

Zhruba 70 percent ľudského tela tvorí voda, no správna hydratácia nie je len o nej. Správna hydratácia pomáha prenášať po tele živiny a minerály, pomáha nám lepšie tráviť, vďaka nej sa neprehrievame a, v neposlednom rade, napomáha správnemu dýchaniu.  

3. Alfa a omega pre športovcov

Vytrvalostní bežci v minulosti zvykli piť vodu z prameňov, pretože táto bola bohatá na minerály. Dnes ich nazývame elektrolytmi, no v minulosti boli kľúčové prvky pri prekonávaní dlhých vzdialeností v púšti.

V závislosti od intenzity pohybovej aktivity, jej trvania, teploty a vlhkosti vzduchu môže športovec prísť za jednu hodinu až o štvrtinu celkového množstva vody v tele, hydratácia je preto veľmi dôležitá. 


Text: RELAX
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu