Ako si spríjemniť horúčavy na bicykli?

Skúsenejší cyklisti už vedia, čo jazdenie v horúčave prináša, zistili to na vlastnej koži, niektorí aj doslova. Užiť si horúce letné dni na biku nie je síce náročné, ale situáciu netreba podceniť.

Prečítajte si našich šesť rád.

1. Oblečte sa rozumne

Prvá vrstva oblečenia by mala obopínať telo, aby odvádzala pot od pokožky do materiálu oblečenia, odkiaľ sa odparí. Nielenže sa takto budete ochladzovať, ale výrazne stúpne aj váš komfort, pretože nebudete na sebe cítiť vlhké oblečenie. Touto vrstvou býva najčastejšie biele tielko vyrobené z ultrajemnej tkaniny s väčšími okami. Naň si dajte vzdušný cyklodres.

Nohavice je dobré voliť s antibakteriálnou cyklovložkou, inak si odnesiete dôsledky v podobe odretého a boľavého zadku. V extrémnych teplotách či pri celodennom výjazde je fajn mať so sebou aj nohavice a dres na výmenu. Prepotené oblečenie počas pauzy na obed alebo aj počas jazdy pripevnené na ruksaku či cyklistických taškách slniečko presuší.

V extrémnych teplotách či pri celodennom výjazde je fajn mať so sebou aj nohavice a dres na výmenu. Foto: Shutterstock.

2. Hlavne ide o hlavu

Prilba má jasné úlohy! Ochrániť hlavu pred zranením aj prehriatím. Ideálna kombinácia je ľahká, dobre odvetraná a sediaca prilba so šiltom, doplnená tenučkou šatkou presahujúcou až na krk. Toto ocenia predovšetkým páni s plešinou alebo s veľmi krátkymi vlasmi, ktorí môžu skončiť s úpalom alebo opálenými vetracími otvormi od prilby.

Šatky majú tvar trojuholníka, tvarovanej „pirátky“ s uväzovaním vzadu alebo takmer sieťovanej letnej elastickej čiapky. Prilbu majte na hlave počas celej jazdy aj napriek pocitu, že je to zbytočné a je v nej teplo – bezpečnosť je prvoradá. Spadnúť môžete, aj ak sa vám zatočí hlava od únavy alebo prehriatia, ale dá sa to aj pri jazde do kopca.

3. Radšej raz vidieť, ako…

Okuliare sú veľmi dôležitý doplnok cyklistu, pretože chránia zrak nielen pred slnkom, ale aj pred zranením. Oko môže poškodiť poletujúci hmyz, odstreľujúce kamienky alebo konáre zasahujúce do cesty. Zorníky športových okuliarov by mali mať UV filter a mali by byť vyrobené z kvalitného polykarbonátu, aby vám v prípade pádu nehrozilo poranenie očí a tváre.

Prilbu majte na hlave počas celej jazdy aj napriek pocitu, že je to zbytočné a je v nej teplo – bezpečnosť je prvoradá. Foto: Shutterstock.

4. Ochráňte si kožu

Ochrana nezakrytej pokožky pred silnými slnečnými lúčmi je pri športe nevyhnutná, pretože nádielka slnečných lúčov je na otvorených priestranstvách extrémna. Ochrana krémom s UV faktorom je potrebná a treba myslieť aj na to, že potením sa ochrana narúša. Preto si počas prestávok natierajte ohrozené miesta opakovane.

Zaobstarajte si minibalenie krému s UV faktorom, ideálne menej mastnej konzistencie, aby ste nemali povrch pokožky lepkavý. V letnom období, najmä večer a pri vode, oceníte repelent. Ak totiž odháňate komáre počas jazdy, môžete nad bicyklom stratiť kontrolu.

5. Voda nie je len na pitie

Čistá voda je základ, uhasí smäd, umyjete si ňou ruky, osviežite krk, vylejete si ju na hlavu, ak máte pocit že je to potrebné. Osvedčené pravidlo znie: vodu si doplňte vždy, keď je na to príležitosť!

Držte si v rezerve niekoľko hltov pred nasledujúcim zdrojom, nikdy neviete, koľko vám bude trvať cesta k nemu. Môže sa stať, že dostanete defekt, zdržíte sa opravou, zablúdite alebo jednoducho neodhadnete svoje sily. Ak sa pohybujete v horách, mimo civilizácie, zoberte si viac tekutín, napríklad do vodného vaku v batohu.

6. Letná cykloturistika

Výhodným prostredím na horúce letné jazdy je jednoznačne lesný terén, les je milosrdný a ponúka tieň s chladnejšou klímou, ako je na otvorenom priestranstve či na asfaltovej ceste. Otvorená krajina má síce svoje čaro, cyklistu chladí samotný pohyb aj v bezvetrí sa ovieva svojou vlastnou rýchlosťou, ale pozor, tento jav je zradný. Večer môžete s prekvapením konštatovať spálené plecia, ruky, lýtka alebo úpal.


Text: RELAX
Foto: Shutterstock/Pexels.com

1/1
Zavrieť reklamu