Ako sa vyhnúť komplikáciám s kontaktnými šošovkami?

Kontaktné šošovky sú alternatívou k dioptrickým okuliarom. Sú praktickejšie a bezpečnejšie nielen pre športovanie, ale aj pre mnohé povolania či počas zábavy. Avšak, aj tie dokážu zapríčiniť viaceré komplikácie.

Na rozdiel od minulosti, kedy sa aplikovali tvrdé šošovky, v súčasnosti sa v drvivej väčšine používajú mäkké kontaktné šošovky. Lepšie priliehajú a ľahšie prepúšťajú k rohovke potrebný kyslík, vďaka čomu umožňujú očiam voľnejšie dýchať. Zabezpečujú tiež bezproblémový odtok sĺz, čo je dôležité pre zabezpečenie správnej funkcie metabolizmu. V dnešnom článku sa dozviete:

  • aké komplikácie sú spojené s kontaktnými šošovkami
  • ako sa vyhnúť nepríjemnostiam s kontaktnými šošovkami
  • či je možné zbaviť sa šošoviek natrvalo
Kontaktné šošovky sú alternatívou k dioptrickým okuliarom. Sú praktickejšie a bezpečnejšie nielen pre športovanie. Foto: Shutterstock.

Zápaly očí kvôli nedostatočnej hygiene

V porovnaní s okuliarmi majú kontaktné šošovky množstvo nesporných výhod. Avšak, nájdeme tiež niekoľko ich negatív, ktoré nám môžu spôsobiť menšie či väčšie nepríjemnosti. Jednou z nich sú infekcie a zápaly očí. Je potrebné si uvedomiť, že pri nosení šošoviek sa vyžaduje maximálna hygiena. Šošovky je potrebné vždy čistiť len v roztoku na to určenom, nemôžete s nimi manipulovať pokiaľ nemáte čisté ruky a ak šošovka náhodou vypadne alebo sa v oku pokrčí, je nutné ju okamžite vymeniť za novú.

Avšak asi každý, kto šošovky používa, potvrdí, že nie vždy dodržiava hygienické pravidlá na sto percent. A práve vtedy hrozí riziko, že si do oka prenesieme z našich rúk baktériu či vírus, ktoré môžu spôsobiť následne infekciu. Ešte nebezpečnejšie je pre oko, ak sa doň dostane pevná čiastočka. Pocit cudzieho telieska potom nie je len pocitom, ale realitou. Prachová častica, malá smietka či pilina dokážu poškodiť povrch oka a uvoľniť cestu infekciám či iným, vážnejším, poškodeniam oka.

Infekcia môže vzniknúť aj ako následok obrusovania rohovky. K tej dochádza najmä pri neopatrnom vkladaní a vyberaní šošovky. Okraje šošovky sú z pohľadu rohovky relatívne ostré a môžu na nej spôsobiť drobné rezy, do ktorých sa môže dostať baktéria a spôsobiť zápal.

Suché oči môžu spôsobiť nekvalitné šošovky

V úvode sme hovorili, že moderné šošovky umožňujú bezproblémový odtok sĺz. Avšak, nie každý druh môže sedieť každému pacientovi a zároveň, aj mäkké šošovky môžu byť niektoré viac a iné menej kvalitné. Nekvalitné alebo zle nasadené šošovky môžu absorbovať priveľa slzného toku a to môže mať za následok tvorbu suchých očí.

Nedostatočné okysličovanie môže byť príčinou opuchu na rohovke

Opuch, odborne označovaný ako edém, vzniká na rohovke najčastejšie následkom očnej operácie, ako vedľajší jav vybraných očných ochorení alebo nedostatočným okysličovaním rohovky. To môže byť zapríčinené napríklad tvorbou usadenín na kontaktnej šošovke vplyvom nedostatočnej hygieny. Najmä nedodržiavaním zásad ich čistenia, nevyberaním šošoviek pred spaním, ich dlhším používaním ako je predpísaná doba a podobne. Najčastejšími prejavmi edému rohovky je zhoršenie zrakovej ostrosti, pocit cudzieho telieska v oku a bolesť pri žmurkaní.

Najlepšia prevencia pred komplikáciami so šošovkami je ich nemusieť nosiť

Ako sme už spomínali, alfou aj omegou pri používaní kontaktných šošoviek je hygiena – aplikácia len s čistými rukami, dodržiavanie doby použitia predpísanej výrobcom, dôkladné čistenie a podobne. Dodržiavaním hygienických zásad eliminujeme riziká, ktoré hrozia používaním kontaktných šošoviek. Najlepšou prevenciou však je, zbaviť sa ich úplne. A to je možné len laserovou operáciou očí. Ak sa rozhodnete investovať do niektorej z moderných metód, ako napríklad CLEAR, ReLEx SMILE 3D či FEMTO Z-Prelex, zbavíte sa natrvalo problémov so zrakom a tým aj okuliarov či kontaktných šošoviek.

Najlepšou prevenciou pred komplikáciami so šošovkami je zbaviť sa ich úplne – laserovou operáciou očí. Foto: Shutterstock.

Doprajte si kvalitný zrak teraz v super cene

Z každej strany sa na nás valia informácie o zdražovaní. V očnej klinike iClinic však zlacňujú. Niektoré operačné metódy sú teraz iba za polovičné ceny. A navyše, ak absolvujete operáciu oboch očí do 31. 5. 2022, dostanete ešte naviac dodatočnú zľavu 100 €. Bližšie informácie k tejto časovo limitovanej zľave nájdete na https://www.iclinic.sk/operacie-iba-za-polovicu.


Text: Očná klinika iClinic
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu