Pohodlnosť je pre naše telo nebezpečná. Zatočí s ňou Animal Flow

Človek je najprispôsobivejší jedinec na Zemi. Ľudské telo je schopné vyrovnať sa a prispôsobiť akémukoľvek prostrediu. Vďaka flexibilite sa ľudský druh dostal ďaleko a nezastavil sa pred žiadnymi výzvami okolia.

Za tieto úspechy vďačí nielen večne zvedavej a vyvíjajúcej sa mysli, ale aj telu, ktoré je schopné nasledovať všetky ciele, ktoré si myseľ zaumieni.

Človek – tvor pohodlný

Človek bol v minulosti nútený pravidelne sa hýbať – potreboval si zabezpečiť vodu, jedlo a bezpečný úkryt. Vďaka vynaliezavosti a šikovnosti má dnes pitnú vodu doslova na dosah ruky, jedlo si objedná a nepotrebuje vynakladať ani toľko snahy na svoju bezpečnosť.

Tento evolučný progres je chvályhodný; no pohodlie, v ktorom žije spôsobilo, že sa ľudské telo prispôsobilo a spohodlnelo. Pohodlné telo je pre zdravie nebezpečné. Existuje však viacero možností, ako ho udržať zdravé a v skvelej kondícii.

Animal Flow nachvíľu vracia človeka do zvieracej ríše

Ide o druh cvičenia, ktoré nadobúda na čoraz väčšej popularite. O čo ide? Je to tak akurát namiešaný mix cvičení pre telo aj pre myseľ. A ako tvrdí jeho zakladateľ, Mike Fitch – je to cvičenie pre každého. Obsahuje prvky jogy, breakdance, parkouru či gymnastiky.  

Princíp spočíva v tom, že sa počas cvičenia nachádzame s rukami aj nohami na zemi. Každý krok a snaha nájsť balans a rovnováhu pomáha pracovať na tele a aj precvičí myseľ. Nie je to však tak jednoduché, ako to znie; jednotlivé zmeny pozícií a synchronizácia pohybu dajú telu zabrať.

Cvičenie sa delí na šesť častí:

  • Mobilizácie zápästia (Wrist Mobilizations),
  • Aktivácie (Activations),
  • Natiahnutia (Form Specific Stretches),
  • Presúvanie (Travelling Forms),
  • Prechody (Switches a Transitions),
  • Spojenia (Flows).
Foto: Peter Jánošík.

Mobilizácie zápästia (Wrist Mobilizations)

Pri všetkých nasledovných fázach sa hýbeme na rukách a nohách zároveň; je preto dôležité nezabúdať na to, že naše zápästia nie sú zvyknuté na takúto záťaž – mimoriadne dôležitým krokom je mobilizácia zápästia (cviky, pri ktorých si pozorne rozhýbeme zápästie a s ohľadom na detail si premasírujeme ruky pred, aj po cvičení).

Aktivácie (Activations)

Slúžia ako príprava pohybu aj mysle na pohyb. Sú to statické pozície, pri ktorých sa snažíme prejsť celým telom a individuálne aktivovať jeho časti jemným pohybom. Základom je systematické prerušovanie kontaktu so zemou.

Natiahnutia (Form Specific Stretches)

Ide o pohyb, pri ktorom sa naťahujeme. Pohyb začína v pozícii zvierat a prechádza do rôznych typov natiahnutí. Dôraz sa kladie na flexibilitu a stabilitu. Natiahnutia možno precvičiť v pomalom až statickom prevedení, táto časť však ponúka aj možnosť prechodu do dynamického a rytmického precvičenia.

Presúvanie (Travelling Forms)

Tzv. zvierací locomotion. Pri každom zvierati sa možno presúvať špecifickým spôsobom tak, aby sme dokázali plynulo a naraz pohnúť telom a pritom sme udržali rovnováhu a pozíciu.

Prechody (Switches and Transitions)

Tvoria silný základ pre náš Flow. Sú to spôsoby, ako sa dostať z jednej formy do druhej. Vďaka týmto prvkom môžeme nielen zrýchliť, ale aj spomaliť tempo, ako aj plynule zmeniť zviera podľa toho, ako sa nám to hodí.

Spojenia (Flows)

Toto je moment, kedy sa všetky prvky spájajú. Flows si môžeme nadizajnovať tak, aby sme ich zamerali na špecifický cvik alebo pracovali len s určitou časťou tela. Druhá možnosť je, že inštruktor vyvoláva dané prvky, ktoré nasledujeme v reálnom čase. Treťou – najhravejšou formou je Free Flow, kedy sa nechávame unášať pohybom, nasledujeme náš inštinkt a potrebu tela hýbať sa.

Animal Flow evokuje pocit zábavy, kreativity a uvoľnenia, no jeho základ je vo vede. Program pri cvičení vychádza z viacerých osvedčených konceptov vedy a kineziológie, aby sformuloval jej celkový prístup ku kondícii a pohybu. Je to výhradne tréning s vlastnou váhou a je navrhnutý tak, aby sa integroval do radu fitness programov.

Autor článku, Peter Jánošík, je jedným z prvých inštruktorov Animal Flow na Slovensku a toto cvičenie precvičuje vo svojom štúdiu v Stupave. Viac sa dozviete na Instagrame alebo na Facebooku.


Text a foto: Peter Jánošík

1/1
Zavrieť reklamu