Coros Vertix 2: Hodinky, ktoré takmer netreba nabíjať

11. mája 2022

Coros je značka, ktorá rozvírila športové vody, a mnohí bežci začínajú pokukovať po ich hodinkách. A nerobia chybu. Coros Vertix 2 nie je žiadna padavka – práve naopak. Ponúka výdrž batérie a funkcie, z ktorých sa vám zakrúti hlava.

Coros Vertix 2 občas síce nabíjať treba, ale výdrž batérie na jedno nabitie je neskutočná. Bez použitia GPS záznamu som ich ani nemal na testovanie ani tak dlho, aby sa vôbec stihli vybiť. So záznamom GPS sa batéria vybíja naozaj pomaly, pritom čas nabíjania je stále len dve hodiny. Výdrž batérie v režime UltraMax udávaná výrobcom je 240 hodín, pri prijímaní signálu z piatich satelitných systémov sľubuje výdrž 90 hodín, čo je naozaj ohromné.

Väčší displej znamená, že hodinky sú pomerne veľké, no pri outdoorových modeloch to nie je až také podstatné. Telo tohto modelu má rozmery 50,3 x 50,3 x 15,7 mm, displej je veľký 34 mm. Ak však plánujete Coros Vertix 2 používať aj na bežné nosenie, možno stojí za zváženie investícia do menšieho modelu (Apex Pro alebo Pace 2). Pre svoju veľkosť je tento model aj mierne ťažší (90 gramov).

Presnosť GPS je vďaka niekoľkým integrovaným prijímačom GPS signálu skvelá, hodinky podporujú simultánne všetkých päť hlavných typov satelitov: GPS, GLONASS, Galileo, QZSS a Beidou. Navyše disponujú funkciou Dual Frequency na komunikáciu so satelitmi.

Hodinky sa ovládajú príjemne. Majú tri tlačidlá na pravej strane, horným sa zapína svetlo, spodné vás vráti o krok späť, stlačením prostredného tlačidla sa dostanete do menu s výberom športových aktivít, rolovaním k ďalším informáciám. Coros Vertix 2 má navyše chytrý dotykový displej Magic Touch, ktorý sa aktivuje len v určitých zobrazeniach, napríklad pri mapách. Veľký 1,4-palcový displej je dobre čitateľný, čo sa pri behu naozaj zíde. Corox Vertix 2 má akcelerometer, barometer, gyroskop, kompas, snímač pulzovej frekvencie, teplomer, pulzný oxymeter a EKG. Meranie cez elektrokardiogram dokáže rozoznať napätie vo vašom organizme. Prevádzková teplota modelu je -30 až 50 °C a je vodotesný do 100 metrov, čo je oproti minulej generácii síce o 50 metrov menej, ale ako často sa potápate tak hlboko?

Hodinky ponúkajú veľa športov: beh, beh vnútri, beh na dráhe, trailový beh, lezenie po horách, turistika, jazda na bicykli, jazda na bicykli vnútri, plávanie v bazéne, plávanie v otvorenej vode, speedsurfing, windsurfing, veslovanie, veslovanie vnútri, rafting na divokej vode, triatlon, silové cvičenie, kardio, vonkajšie kardio, lyžovanie, beh na lyžiach, skialpinizmus, snowboard a multisport. Prosto až neuveriteľný výber.

Coros Vertix 2 ponúkajú takú výdrž batérie a funkcie, z ktorých sa vám zakrúti hlava.

Výborné je, že si v hodinkách môžete vytvoriť tréningový plán, a to dokonca až na štyri týždne dopredu. Tréningové plány pritom možno vytvárať na beh, cyklistiku, plávanie a posilňovanie. Svojho trénera tak nosíte stále na zápästí.

Mínusy:

  • Veľkosť
  • Hmotnosť
  • Zobrazovanie podkladových máp navigácie nie je rýchlejšie ako v iných modeloch (priblíženie, vzdialenie mapy pri navigácii)

Plusy:

  • Výdrž batérie (až 2 mesiace)
  • Presnosť GPS (až 5 systémov)
  • Meranie variability srdečného pulzu cez EKG
  • Hudobný prehrávač a viac internej pamäte (32 GB)
  • Podpora WiFi
  • 3D kompas
  • Jednoduché ovládanie

Text: Running
Foto: Coros/RAVEN SPORT

1/1
Zavrieť reklamu