Hvar alebo Brač? Ktorý ostrov si vybrať?

12. mája 2022
Hvar alebo Brač. Foto: Shutterstock

Máte radi levanduľu? Zaujímajú vás viac UNESCO pamiatky alebo výhľad z najvyššieho vrchu chorvátskych ostrovov? Najznámejšia pláž alebo voňavé stredomorské borovicové lesy? Prezradíme vám, čo je typické pre ostrovy Hvar a Brač.

Ak máte radi levanduľu…

Hvarská levanduľa. Foto: Shutterstock
Hvarská levanduľa. Foto: Shutterstock

Vyberte sa na Hvar. Hvar je známy pestovaním levandule, levanduľovým olejom a ďalšími výrobkami z tejto byliny prospešnej pre zdravý spánok. Kedysi sa levanduľa na Hvare pestovala naozaj vo veľkom, požiar však zničil levanduľové polia a dnes zostalo z celkovej produkcie slávnej hvarskej levandule asi 5 %. Domácim sa už táto ťažká práca na kamenných políčkach neoplatila, avšak stále jej je dostatok.

Toto sú políčka, ktoré boli kedysi plné levandule.
Toto sú políčka, ktoré boli kedysi plné levandule.

Ak chcete zdolať najvyšší vrch chorvátskych ostrovov…

Na ostrove Brač sa nachádza vrch Vidova gora, ktorý je so svojou výškou 778 m nad morom najvyšším vrchom nielen ostrovov v Dalmácii, ale v celom Jadranskom mori. Je síce dostupný autom, no my vám odporúčame vybrať sa sem na elektrických bicykloch. Zaujímavý výlet okolo ostrova Brač môžete podniknúť na elektrických bicykloch so spoločnosťou Big Blue Sport. Prevedú vás týmto voňavým ostrovom po asfaltových aj makadamových cestách, ktoré vám odkryjú tie najkrajšie výhľady.

Výhľad z Vidovej Gory na Zlatni Rat a ostrov Hvar oproti.
Výhľad z Vidovej Gory na Zlatni Rat a ostrov Hvar oproti.

Ak chcete najviac slnka…

Ostrov Hvar je najslnečnejším a najteplejším ostrovom v Chorvátsku.

Ostrov má totiž až 2718 hodín slnka za rok, čo by pri prepočte na priemerný deň vychádzalo ako 7,4 hodiny slnka na deň!

A tak Hvar patrí dokonca k najslnečnejším miestam Stredomoria. Preto sa sem oplatí vyjsť aj mimo hlavnej sezóny, napríklad na jar a na jeseň. Vtedy je zároveň to najideálnejšie počasie na športovanie, turistiku a bicyklovanie. Túry a cyklovýlety po ostrove Hvar podniká spoločnosť Natural Hvar Tours. Zapožičanie bicyklov a dokonalý výlet v sprievode rodákov z Hvaru vás vyjde 70 eur na osobu.

Cyklistika Stari Grad, Hvar.
Cyklistika po ostrove Hvar s Natural Hvar Tours.

Ak sa vám páči biely mramor…

Dedinka Pučišća na ostrove Brač je preslávená bielym vápencom, ktorý sa na Brači ťaží už od Rímskych dôb. Z miestneho bieleho kameňa je v Pučišći postavených veľa budov a monumentov. Sídli tu spoločnosť Jadrankamen, najväčšia spoločnosť zaoberajúca sa ťažbou kameňa v Európe a zároveň jediná kamenárska škola v Chorvátsku. O bračskom bielom mramore sa vraví, že z neho bolo postavených veľa významných budov nielen v Splite, ale po celom svete a povráva sa, že je vraj aj súčasťou Bieleho domu v USA.

Záliv a mestečko Pučišća.
Záliv a mestečko Pučišća.

Ak chcete spoznať UNESCO dedičstvo…

Na to je ideálny ostrov Hvar. Na zozname svetového dedičstva má totiž hneď niekoľko pamiatok. Na Hvare sa nachádza najstaršie pôvodné rozdelenie polí na svete, ktoré sa obrábajú od roku 384 pred n. l. Polia v oblasti Starigradsko polje sú oddelené kamennými múrmi tak, ako si ich rozdelili starovekí Gréci už pred 2400 rokmi, ktorí ostrov kolonizovali.

Najstaršie rozdelenie polí na svete leží pri meste Stari Grad na Hvare a je na zozname UNESCO.
Najstaršie rozdelenie polí na svete leží pri meste Stari Grad na Hvare a je na zozname UNESCO.

Do hvarského dedičstva patrí aj čipka, ktorú tkajú benediktínsky mnísi z vlákien kaktusu aloe. Táto čipka je veľmi jemná a pôsobí naozaj čarovne akoby bola z iného sveta.

Do nehmotného kultúrneho dedičstva ostrova Hvar je zapísaná aj veľkonočná ceremónia, sprievod, ktorý sa koná v noci na Zelený štvrtok a skupina pútnikov nesie kríž cez Jelsu, Pitve, Vrisnik, Svirče, Vrbanj a Vrbosku. Týchto skupiniek s krížom je šesť, každá vychádza zo svojho kostola a nesmú sa stretnúť. Tradícia siaha do 16. storočia.

Ak sa chcete okúpať na najsymbolickejšej pláži Chorvátska…

Bol je symbol Chorvátska. V dedinke Bol na ostrove Brač sa totiž nachádza najfotografovanejšia chorvátska pláž Zlatni rat. Na fotografiách často pôsobí ako piesková, pravdou však je, že je tu jemný štrk. Ak ste si teda chceli zaboriť nohy do piesku, asi sme vás nepotešili, avšak práve preto je voda dokonale priezračná, aj keď je na pláži množstvo ľudí.

Pláž Zlatni rat je symbolom Chorvátska. Nájdete ju na pohľadniciach a prospektoch. Foto: Shutterstock
Pláž Zlatni rat je symbolom Chorvátska. Nájdete ju na pohľadniciach a prospektoch. Foto: Shutterstock

Ak preferujete väčší pokoj, v okolí tejto cez sezónu preplnenej pláže je množstvo krásnych malých slnečných pláží. Väčší pokoj nájdete, ak sa vyberiete na západnú stranu od presláveného výbežku.

Pláže na juhu ostrova Brač, len kúsok od pláže Zlatni rat.
Pláže na juhu ostrova Brač, len kúsok od pláže Zlatni rat.

Ak chcete navštíviť najkrajšiu renesančnú vilu…

Romantické mestečko Stari Grad je najstaršie osídleným mestom na Hvare a jedným z najstaršie osídlených miest na chorvátskych ostrovoch. Aj počas 15. a 16. storočia bolo mesto veľmi obľúbené a mnoho šľachtických rodín tu malo svoje sídla. Básnik a prekladateľ Petar Hektorovič budoval pevnosť Tvrdalj priamo na okraji zálivu, pretože kedysi more siahalo až po okraj vily, ktorá mala jemu a jeho priateľom slúžiť ako útočisko pred Turkami.

Oáza uprostred najstaršie osídleného mestečka Stari Grad, ktorú navrhol Petar Hektorovič.
Oáza uprostred najstaršie osídleného mestečka Stari Grad, ktorú navrhol Petar Hektorovič.

Za obrannými múrmi sa skrýva nádvorie s rybníčkom so zmiešanou slano-sladkou vodou a arkádovými otvormi, nad ním veža s holubníkom a za ňou záhrada, v ktorej sa pestovali napríklad koreniny. Nielen krása tejto príjemnej oázy, ale aj mnoho nápisov vyrytých do kameňa prezrádza, že Hektorovič bol múdry človek.

Terasa nad Hektorovičovým nádvorím a záhradou.
Terasa nad Hektorovičovým nádvorím a záhradou s vežou pre holubov na ľavej strane.

To bolo len niekoľko dôvodov, pre ktoré sa oplatí vybrať na Hvar a Brač. Ak by sme tieto ostrovy mali ešte nejako odlíšiť, o Hvare sa vraví, že je tým najzelenším chorvátskym ostrovom, pretože je pokrytý borovicovými lesmi. Je zároveň veľmi turisticky obľúbený, pričom väčšina turistov mieri do hlavného mesta Hvar. Lacnejšie vás však vyjde ak sa vyberiete mimo tohto hlavného mesta, pričom výbornú kvalitu nájdete všade. Hvar je zároveň veľmi dlhý a úzky ostrov, jeho dĺžka je 64 km.

Brač je takisto veľmi pekný ostrov, kde nájdete možno menej, ale predsa dosť zelených borovicových zákutí, krásne pláže a všetko, čo k stredomorskej dovolenke treba. Je tretím najväčším chorvátskym ostrovom, s príjemne teplým morom počas sezóny.

A tak naša rada znie, vyberte sa rovno na oba ostrovy a názor si spravte sami! Nie sú predsa od seba ďaleko. A nezabudnite sa zastaviť v Diokleciánovom paláci a najstaršej katedrále na svete v Splite.

Split, Chorvátsko. Foto: Shutterstock
Mesto Split založil v 3. storočí rímsky cisár Dioklecián. Foto: Shutterstock

Text: Martina S.
Foto: Martina S., Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu