Aké sú trendy v bežeckej obuvi?

Tréning v období stresu. 6 princípov, ako behať, ak prežívate náročné obdobie. Foto: Shutterstock

Bežecké tenisky sa vyvíjajú a bola by škoda nedržať s inováciami krok. Po čom by ste sa teda mali obzerať?

Ako v kolíske

Silueta bežeckej topánky môže mať rozličné tvary, ktoré priamo vplývajú na to, ako sa vám pobeží. Kolíska, ktorá je populárna v posledných rokoch, roluje chodidlo bežca po dopade dopredu, čím zľahčuje a zefektívňuje beh.

Medzipodrážka v tvare kolísky funguje vcelku jednoducho. Predstavte si hojdacie kreslo – aj kolíska v medzipodrážke má zaoblený tvar, ktorý bežcovi pomáha posúvať sa vpred. Na rozhojdanie hojdacieho kresla predsa tiež spotrebujete menej energie ako na rozhýbanie bežnej stoličky.

V topánke s kolískou od špičky k päte má geometrický tvar celej podrážky skôr podobu polmesiaca, nie je plochá. Tento tvar bežcovi umožňuje hladký a prirodzený pohyb od chvíle dopadu až po odraz, čím sa redukuje nepotrebný pohyb v spodnej časti nohy. Bežci, ktorí dopadajú na pätu, ocenia, že takáto kolíska uľaví päte a achilovke, a budú mať pocit, že s nimi topánka spolupracuje.

Ďalším typom kolísky je kolíska v prstovej oblasti, ktorá sa tiahne len od stredu chodidla k prstom. Tú ocenia bežci dopadajúci na prednú časť chodidla, pretože im pomôže v rýchlejšom prechode do odrazu a nebudú sa musieť tak veľmi spoliehať na ohyb členka.

Karbón v teniskách?

Karbónový plát v bežeckej teniske je tuhá súčasť podrážky, zvyčajne upevnená v ľahkej pene. Veľa miesta v topánke nezaberie – môže byť len jeden milimeter hrubý. Na čo je však dobrý? Karbónové vlákno je ľahké a hmotnosť (predovšetkým tá nízka) je veľmi cenná, keď chcete byť rýchli. Nečudo, že karbón sa používa v pretekárskych bicykloch. No bežecké tenisky sa dnes vyrábajú z ľahkých pien a polyesterových vlákien, stále teda nie je jasné, načo pridávať karbón.

Cieľom použitia karbónových vlákien v bežeckých teniskách je zlepšenie návratnosti energie, predovšetkým pri odraze. Karbónový plát je zakrivený v oblasti priehlavku a ohýba sa mierne nadol pod ploskou chodidla. Zámerom je zachovanie energie pri dopade päty na podložku a uvoľnenie vlastnej energie bežca pri odraze.

V kombinácii s ľahkými penami je energetická návratnosť ešte vyššia. Navyše, ukazuje sa že karbónový plát stabilizuje členkový kĺb, znižuje záťaž na lýtka a pomáha držať prsty rovno – a to všetko znižuje riziko zranenia.

Pre minimalistov

Koľko odpruženia potrebujete? To závisí od vašich preferencií. Zástancovia minimalistickej obuvi hovoria o prirodzenom bežeckom kroku a lepšom kontakte s terénom. Minimalistické tenisky sa od tých „tradičných“ líšia minimálnym až nulovým dropom, čo je v dobe hrubých penových medzipodrážok priam revolučné. Vaše prsty a päta sú teda na rovnakej úrovni, ako keby ste bežali naboso. Prečo si však vybrať práve takúto bežeckú obuv?

Minimalistické tenisky podporujú došľap na stred alebo prednú časť chodidla. Môžu slúžiť ako dobrá učebná pomôcka, keď chcete prestať došľapovať na pätu. Nie je síce potvrdené, že by bol dopad na pätu pôvodcom viac zranení, ale všeobecne pri ňom dochádza k väčším nárazom.

V takýchto teniskách máte lepší kontakt s podložkou. Sú často ľahšie ako tradičné tenisky, čo vám ušetrí energiu. Minimalistická obuv má navyše viac priestoru pre prsty, čo môže niektorým bežcom padnúť vhod.

„Staré“ dobré obláčiky

Obláčiky na podrážke tenisiek z dielne On sú populárne už niekoľko rokov. Ak ste ich doteraz nevyskúšali, je najvyšší čas. Pri došľape sa sploštia, čím stlmia náraz, pri odraze vám zase pomôžu, čím vám uľahčia prácu. Značka On Running ponúka širokú paletu modelov od cestných až po trailové, stačí si len vybrať.

Rada na záver

Do terénu a na cesty sa nehodí rovnaká bežecká obuv. Podrážka trailových tenisiek by sa na asfalte zbytočne rýchlo opotrebovala a ťažšia obuv by vás spomaľovala, čo určite nechcete. Naopak, ak sa vyberiete do terénu v teniskách určených na asfalt, do podrážky sa vám budú dostávať otravné kamene, v teréne sa budete šmýkať a materiál cestných tenisiek sa v teréne ľahko zničí. Ak teda behávate aj na trailoch, aj na asfalte, radíme vám zainvestovať do dvoch párov tenisiek.

Viac informácií sa dozviete na webovej stránke Endorphin Republic.


Text: Running
Foto: Endorphin Republic

1/1
Zavrieť reklamu