Hoka Speedgoat 5 je konečne tu. A bezeckepotreby.sk ho poriadne preverili.

Milovníci trailového behu iste zbystria pozornosť pri názve Hoka Speedgoat. Hoci mala byť piata generácia tohto modelu už dávno na pulte aj v našej predajni, nakoniec prišiel až teraz. Úprimne, ani na chvíľku som neváhal, vybral som si správnu veľkosť a išiel som testovať.

Doposiaľ som nemal možnosť testovať model Speedgoat, a preto som sa na piatu generáciu naozaj veľmi tešil. Hoci som v predajni skúšal aj predošlé generácie tohto modelu, vždy som našiel niečo, čo mi sadlo lepšie. Mám veľmi rád Torrent („vybehal“ som štyri páry po sebe) a veľmi sa mi páčil aj pretekársky model Hoka Zinal. Do náročného terénu som si vybral Evo Mafate a hoci po viac ako tisíc kilometroch doslúžili, bol som s nimi nadmieru spokojný.

Teraz som sa však nenechal ničím odradiť – nadišiel čas vyskúšať nový model Speedgoat 5. Prvý beh však nebol úplne podľa mojich predstáv. Posledné behy pred testom Speedgoatu som behával v modeli Hoka Zinal a nohy ostali zmenou trocha zaskočené. Podrážka je podstatne mäkšia, vy ste vyššie, a tak mi trochu trvalo, kým sme si so Speedgoatom na seba zvykli. Od piateho kilometra som mal pocit, akoby mi Speedgoat chodidlo nefixoval na sto percent. Zastal som a prevliekol som si šnúrky cez dierku, ktorá sa nachádza na samotnom vrchu šnurovania v blízkosti členka. Pomáha lepšie fixovať členok a chodidlo. Zmena šnurovania pomohla a mal som ďaleko lepší pocit ako predtým. Myslel som si, že ma už nič neprekvapí a pokračovanie v behu v krásnom prostredí pod Suchým vrchom v Banskej Bystrici si budem už len užívať a vychutnávať. Pri zmenách smeru v zákrutách a pri zbehoch som začal znovu pociťovať ľahký diskomfort. Tentokrát som mal pocit, že mi nevyhovuje vykrojenie v oblasti členka, a došlo mi, že je trochu vyššie. Vravím si, že možno išlo o problém prvého behu.

Do druhého behu som sa púšťal trochu opatrne. Bál som sa, že to bude podobné, ba dokonca ešte horšie. Opak bol však pravdou a ten beh som si užil azda najviac za posledné mesiace. Odrazu mi na modeli Speedgoat 5 sedelo všetko. Stále premýšľam, ako sa mohol môj pocit za dva dni tak radikálne zmeniť. Dnes mám v týchto teniskách odbehnutých už vyše dvesto kilometrov a lepšiu trailovú obuv som ešte nemal. Po prvom behu mi síce úplne nesadla, ale bola to pravdepodobne len otázka zvyku a prechodu na iný typ tenisky, ako je Zinal.

Parametre Hoka Speedgoat 5

Hmotnosť | 291 g

Drop | 4 mm

Speedgoat 5 má technológiu Meta-Rocker, ktorá je najvýraznejšia zo všetkých trailových modelov značky Hoka One One. Páči sa mi „elfské ucho“ v pätovej časti, ktoré uľahčuje obúvanie a lepšie fixuje chodilo a pätu. Okrem toho pomáha zmierňuje záťaž na achilovku, ktorá je počas behu namáhaná a často preťažovaná.

Mimochodom, na behanie aj z tohto dôvodu používam ponožky alebo podkolienky od značky Cep, ktoré majú skvelý tvar, výborné polstrovanie a skvelú ochranu Achillovej šľachy. Bežecké ponožky sa často zanedbávajú, sú však dôležitou súčasťou bežeckej výbavy a vedia spraviť zázraky.

Denis z bezeckepotreby.sk: Dnes mám v týchto teniskách odbehnutých už vyše dvesto kilometrov a lepšiu trailovú obuv som ešte nemal.

V teniskách Speedgoat 5 ma behanie naozaj baví, a to v akýchkoľvek podmienkach. Viem, že sa môžem spoľahnúť na ich tlmenie, ktoré je vďaka novej zmesi vynikajúce, alebo na podrážku, ktorá je osadená Vibram Megagripom, a tak sú blato, sneh a kamene pre ňu malina. Vyniká výbornou trakciou a odolnosťou, čo sú vlastnosti, ktoré pri trailovej teniske určite každý ocení. Jazyk je tenký, príjemne vystužený a „nahodený” v pretekárskom štýle. Drop, teda rozdiel medzi pätou a špičkou, sa nezmenil a ostal na štyroch milimetroch. Hmotnosť tenisiek sa z 306 gramov znížila na 291 gramov. Pozitívne hodnotím hlavne komfort a tlmenie – z môjho pohľadu sú to asi najväčšie tromfy modelu Speedgoat. Bol som zvedavý na stabilitu, v Hoke ste predsa len vyššie ako v iných značkách, ale nemal som ani náznak problému. Nový tkaný zvršok prešiel výraznými zmenami, ktoré z môjho pohľadu Speedgoatu výrazne pomohol.

Zo začiatku sa mi zdalo, že negatív na týchto teniskách bude naozaj veľa, ale teraz už viem, že Hoka Speedgoat 5 potrebovali len čas. Jedinou nevýhodou môže byť užší strih v prednej časti chodidla, ktorý nemusí sadnúť bežcom s plochým a širokým chodidlom. Aj tu má ale Hoka riešenie, keďže aj piata generácia modelu Speedgoat sa vyrába tiež v širšej verzii WIDE. Model Speedgoat jednoznačne patrí medzi legendy značky Hoka. 

Komu tento model odporučiť? Hoka One One Speedgoat 5 odporúčam všetkých bežcom, ktorí chcú poriadnu porciu tlmenia. Choďte do toho a určite budete spokojní!

Veľa trailových bežeckých zážitkov praje Denis z bezeckepotreby.sk.

Rada na záver: Ako si vybrať správnu trailovú obuv?

Začnime tým najzákladnejším, teda veľkosťou. To, čo platí pri cestnej bežeckej obuvi, platí aj pri trailovej. V prednej časti potrebujete mať zhruba 8mm priestor, pretože počas behu chodidlo opuchne. Pri každom ohybe sa palec posúva vpred a to isté sa deje aj pri behu z kopca.

Trailové tenisky sa nerozdeľujú na pronačné a neutrálne. Je však zachované rozdelenie na tréningové (mäkšie) a pretekárske (tvrdšie) a, samozrejme, rozdeľujú sa aj podľa povrchu, na ktorom budete behať. V ponuke je aj kombinácia podrážky asfalt/terén, ale tam už dochádza ku kompromisu. All-terrain obuv (teda 50 % asfalt/50 % terén) nie je taká komfortná na ceste ako vyslovene cestná obuv a v teréne si zase neporadí tak dobre ako čisto trailová obuv. Cestné tenisky v pohode zvládnu aj poľnú cestu, ak sa však bavíme o behu lese, na ten si už vyberajte skutočne trailovú obuv.

O tom, aký terén trailová teniska zvládne, veľa napovie výška lamiel. Lamely vysoké tri až štyri milimetre sú ideálne na poľné či lesné cesty. Lamely vysoké päť milimetrov si poradia s lesnou cestou, ale zvládnu aj skaly či blato. Ak hľadáte bežeckú obuv výlučne do blata, vyberte si trailový model s minimálne šesť milimetrov vysokými lamelami.

Čo sa týka bežeckých ponožiek, pri behu v teréne sa noha viac hýbe, a tak je obzvlášť dôležitá ich kvalita.

Ak máte akékoľvek otázky v súvislosti s výberom bežeckej obuvi, neváhajte kontaktovať tím bezeckepotreby.sk


Text a foto: bezeckepotreby.sk

1/1
Zavrieť reklamu