Treking vs. hiking. Aký je medzi nimi rozdiel?

26. mája 2022

Pojmy treking a hiking sa často zamieňajú, považujú za synonymá, alebo sa oba v slovenčine používajú vo význame turistika. Je to však správne? Ak na túto otázku neviete s istotou odpovedať, pokračujte v čítaní.

Pobyt a pohyb v prírode, či už kvôli oddychu, športovému vyžitiu alebo objavovaniu a spoznávaniu nových miest, sú najčastejšie označované všeobecne ako turistika. Tento pojem však zahŕňa široké spektrum aktivít, ktoré sa v závislosti od typu terénu, časovej náročnosti a použitej výbavy označujú rôznymi výrazmi, slovenskými či prevzatými z angličtiny.

Práve rozlišovanie rôznych podôb turistiky a ich špecifík vám môže pomôcť zorientovať sa nielen pri plánovaní trás a ich vyhľadávaní na internete, ale tiež pri výbere a nákupe vhodnej výbavy. Určite ste si totiž všimli, že v posledných rokoch sa, najmä v názvoch kategórií obuvi a batohov, aj v slovenských e-shopoch a predajniach udomácnili rôzne anglické výrazy, ktoré sú pre mnohých mätúce.

V čom spočíva základný rozdiel?

Základný rozdiel medzi hikingom a trekingom je v dĺžke trasy, a tým pádom aj v časovej náročnosti túry a objeme a hmotnosti výbavy, ktorú so sebou nesiete. Obe formy sú vo svojej podstate pešou turistikou, ale treking je diaľková turistika, takže trvá viac ako jeden deň a zahŕňa aj nocľah v prírode.

Hiking je jednodňová túra, na ktorú sa vydávate zbalení naľahko. V slovenčine sa výraz hiking nepoužíva veľmi často a prekladá sa ako turistika. Treking je, na rozdiel od hikingu, pomerne zaužívaný pojem a slová Som na treku celý týždeň! ste už z úst ľudí s veľkými batohmi určite v prírode neraz počuli.

Treking je turistika, ktorá na rozdiel od hikingu trvá viac ako jeden deň, najčastejšie hrebeňovka alebo diaľková okružná túra s nocľahom pod širákom, v útulni alebo v horskej chate.

Aké druhy turistiky poznáme?

Existuje mnoho dôvodov, prečo by sme mali tráviť viac času na čerstvom vzduchu. Nezávisle od toho, ako sa pohyb v prírode kategorizuje, dokáže nám zdvihnúť náladu aj sebavedomie, pomáha lepšie zvládať stres, či dokonca rýchlejšie sa zregenerovať po chorobe alebo zranení. Nie je však na škodu podporiť svoje nadšenie pre prírodu aj znalosťou pojmov, s ktorými sa stretávame stále častejšie.

Nordic walking

Chôdza je pre človeka jednou z najprirodzenejších foriem pohybu a všetko, čo na začiatok potrebujete, sú dobrá obuv a pohodlné oblečenie. Prechádzky v prírode – v pomerne jednoduchom rovinatom teréne, ako sú mestské parky a lesy, lúky a okolie jazier – často spájame s relaxovaním, ale v prvom rade sú skvelou aktivitou vedúcou k zlepšeniu všeobecného zdravia.

Ak ku kráčaniu v tempe pridáte aj pár turistických paličiek, môžete zapojiť do práce až 90 % svalov celého tela a skúsiť nordic walking, čo je zároveň vynikajúca príprava na náročnejšiu turistiku v kopcoch.

Hiking

Hiking je aktivita, ktorú si väčšina ľudí vybaví, keď sa povie: Ideme na túru. Doliny, lesy, kopce a výhľady na okolitú krajinu z miest, na ktoré sa dostanete chôdzou po značených turistických chodníkoch. Hiking je v základnom význame turistika v jej najbežnejšej forme, teda jednodenná túra, ktorej cieľom sú zväčša vrchol nejakého kopca, zaujímavé miesto, vyhliadka, prameň, prírodná pamiatka alebo skalný útvar, jaskyňa, zrúcanina a podobne.

Alfou a omegou bezpečnej a príjemnej túry sú najmä dôsledné naplánovanie trasy s ohľadom na vlastnú kondíciu, zdatnosť pohybu v teréne a počasie, no netreba zabúdať ani na rozumne zvolené vybavenie.

Najdôležitejšia je obuv, ktorá vám, na rozdiel od tenisiek na nordic walking, poskytne dobrú oporu, ochranu chodidiel a zabezpečí istý krok v teréne. Podstatné sú ale aj oblečenie, ktoré vás ochráni pred vetrom, chladom, dažďom, či slnkom a, samozrejme, menší batoh, v ňom dostatok vody, desiata, lekárnička, čelovka, mapa, opaľovací krém, slnečné okuliare, multifunkčná šatka, spomínané oblečenie pre prípad zmeny počasia a osobné veci.

Vysokohorská turistika

Vysokohorská turistika, v skratke VHT, je pohyb v náročnom teréne vyšších horských polôh po značených turistických chodníkoch, no pri splnení určitých podmienok aj po neznačených trasách. Vyžaduje si naozaj dobrú kondíciu a vytrvalosť, schopnosť čítať terén, predvídať nebezpečenstvo, reagovať na zmeny počasia a orientovať sa v horách pomocou práce s mapou alebo GPS.

Trasy vysokohorských túr často vedú v skalnatom teréne, po hrebeňoch horstiev a rôznych exponovaných miestach, kde strach z výšok nie je na mieste. Počítajte s tým, že na niektorých náročnejších úsekoch budete musieť doslova liezť po skalnatých stenách, v ktorých sú osadené kovové stúpačky, či pridŕžať sa reťazí. Je to niečo podobné ako na zaistených cestách známych pod názvom via ferrata, ale bez postupového istenia na fixnom lane. Vyššia forma vysokohorskej turistiky spojená s horolezectvom sa označuje aj ako mountaineering.

Speed hiking

Rýchlostnú turistiku charakterizuje dynamický pohyb v horách v pohodlnom, zväčša bežeckom oblečení a s ultraľahkou výbavou. Zámerom klasickej turistiky je spoznávanie okolia počas napredovania prirodzeným tempom. Rýchlostní turisti chcú tiež obdivovať prírodnú scenériu, nejde im o nijaký kondičný tréning, ale ich cieľom je rýchly pohyb pripomínajúci ultramaratóncov počas diaľkových trailových behov.

Treking

Treking je veľmi podobný turistike, no trvá viac ako jeden deň. Synonymom trekingu sú napríklad prechod hrebeňa vybraného horstva alebo diaľková okružná túra s nocľahom pod širákom (samozrejme, s ohľadom na platnú legislatívu a návštevný poriadok národných parkov), v útulni alebo horskej chate. Ak máte radi viacdňové dobrodružstvá s kamarátmi s veľkým batohom na chrbte, v ktorom si nesiete všetko potrebné na to, aby ste boli v prírode sebestační vo dne aj v noci, ide o treking.

Backpacking

Backpacking je nízkorozpočtové cestovanie s batohom na chrbte, v ktorom máte všetko potrebné na objavovanie celého sveta. Vlakom alebo stopom sa odveziete do destinácií, ktoré ste vždy túžili preskúmať. Na pár dní zakotvíte v lacnom hosteli vo väčšom meste, vydáte sa na turistiku do okolitej prírody a večer si naplánujete, kam povedú vaše kroky na druhý deň.

Podľa čoho si vyberiem výbavu?

Turistika, horolezectvo, ferraty, trailový beh, nordic walking a ďalšie pohybové aktivity, ktorým sa v našich krásnych horách venujeme, majú spoločný cieľ – vrátiť sa domov bez zranení. K tomu vám najčastejšie pomôže správne zvolená výbava, ktorej dva najdôležitejšie prvky sú topánky a batoh.

Topánky

Pri výbere topánok je dôležité zvážiť osobné skúsenosti s rôznymi druhmi obuvi, typ terénu, v ktorom ich prevažne plánujete používať a hmotnosť batoha, ktorý budete niesť na pleciach. Čím ťažší batoh nesiete, tým pevnejšiu a odolnejšiu obuv by ste mali mať. V tom spočíva aj hlavný rozdiel medzi topánkami na treking a hiking.

Sú síce aj takí turisti, ktorí prešli polovičku Cesty hrdinov SNP v outdoorových sandáloch, no s istotou môžeme povedať, že v batohu mali aj trekingovú obuv. Topánky na dlhé túry, kde sa striedajú lesný a kamenistý terén, sú spravidla ťažšie a pevnejšie ako hikingové a dokážu lepšie ochrániť nohy aj pred nepriazňou počasia.

Hikingové topánky s mäkšou podrážkou sú vhodné na jednodňové túry s ľahkým batohom a v menej náročnom teréne. Môžu byť nízke alebo trojštvrťové, s membránou proti dažďu, kožené alebo syntetické. Výber je vskutku široký.

Turisti s istým krokom nosia často aj takzvané approach topánky určené do terénu, v ktorom na postup používate aj ruky (ľahké lezenie, ferraty). Spoznáte ich podľa okopovej gumy v prednej časti a šnurovania, ktoré sa kvôli lepšiemu citu začína už od špičiek topánok.

Na trailový beh, nordic walking a speed hiking sú určené mäkké, ľahké a priedušné trailové tenisky s podrážkou vhodnou najmä do lesného a hlinitého terénu. Takéto tenisky majú často vodovzdornú úpravu, sú veľmi pohodlné a čím ďalej, tým obľúbenejšie. V náročnom teréne však môžu byť zradné, preto dobre zvážte ich výber.

Batohy

Čím je túra dlhšia, tým je váš náklad pocitovo ťažší a batoh menej komfortný na nosenie. Nepodceňujte preto jeho výber a v predajni si ho skúšajte ako topánky. Pretože batoh správnej veľkosti vám môže zachrániť chrbát.

Pod veľkosťou batoha sa rozumejú jednak jeho objem, ale tiež dĺžka chrbtovej časti. Turista vysoký takmer dva metre nemôže pohodlne nosiť rovnaký batoh ako jeho ledva 150 centimetrov vysoká kamarátka. Pred kúpou si teda batoh vyskúšajte, alebo si aspoň overte veľkostné tabuľky výrobcu. Pri skúšaní batoha si všímajte aj popruhy na ramená, ktoré by mali byť dostatočne mäkké, priedušné, nemali by vás tlačiť do krku a mali by sa dať nastaviť na vhodnú dĺžku podľa typu postavy.

Na hiking vám úplne stačí 20-, maximálne 30-litrový batoh, do ktorého pohodlne zbalíte stravu, pitný režim, vetrovku, náhradné tričko, ponožky, čelovku aj lekárničku.

Batoh na treking je, naopak, veľký, s objemom 40 a viac litrov, aby ste v ňom odniesli oblečenie, stravu a výbavu na viac dní. Aby ste nemuseli stále všetko hľadať, vďaka vnútornému deleniu na dve komory so samostatným prístupom a viacerým menším vreckám po bokoch či vo „vrchnáku“ bude úložný priestor organizovaný a vám bude stačiť len siahnuť na to správne miesto a vybrať to, čo práve potrebujete. Trekingové batohy disponujú množstvom vonkajších popruhov a úchytov, na ktoré sa dajú pripnúť karimatka, spacák, paličky, ešus a iné doplnky. Trekingové batohy majú masívnejší bedrový pás, ktorý vám pomáha lepšie rozložiť citeľnú hmotnosť nákladu tým, že odľahčíte plecia.

Každý batoh na turistiku by mal mať nepremokavú pláštenku, odvetranú chrbtovú časť, sieťové vrecko zvonku na mokré tričko či odpadky, flísové vrecko na mobil a slnečné okuliare, karabínku na kľúče a ideálne aj kapsičku na bedrovom páse na hroznový cukor či vreckovky. Je mnoho detailov, ktoré dokážu spríjemniť turistiku, stačí si len dobre vybrať.

Trekingové trasy na Slovensku

Viacdenných diaľkových turistických trás je na Slovensku mnoho a my vám pre inšpiráciu ponúkame tri najobľúbenejšie.

Cesta hrdinov SNP

Cesta hrdinov SNP je najdôležitejšia turistická magistrála na Slovensku a jej zdolanie je snom mnohých turistov. Má červené turistické značenie a dĺžku zhruba 760 km. Jej prechod od Duklianskeho priesmyku až po Devín (alebo naopak) trvá podľa zdatnosti tri týždne až mesiac. Na internete nájdete množstvo pekne spracovaných krátkych dokumentárnych filmov z tohto extrémne náročného treku. Za pozretie stojí napríklad 30 dní hrdinom.

Prechod hrebeňa Nízkych Tatier

Hrebeňovka Nízkych Tatier patrí medzi najkrajšie a najobľúbenejšie stredne dlhé turistické trasy na Slovensku. Na takmer sto kilometroch medzi Telgártom a Donovalmi je dostatok možností na bezpečný nocľah, na štyroch miestach sa môžete dokonca najesť, no s vodou je to už horšie. Prechod trvá priemerne 4 dni.

Barborská cesta

Barborská cesta je okružná trasa, ktorá sa dá prejsť pešo alebo na bicykli a spája banské pamiatky v oblasti stredného Slovenska. Cesta je strategicky rozdelená na úseky medzi jednotlivými obcami, kde môžete načerpať silu a ubytovať sa. Trasa je dlhá 186 km a začína aj končí sa v Banskej Bystrici. Dá sa prejsť za 9 dní.

Ako sa správať v prírode

Nesmieme zabúdať na to, že rovnako ako my chceme prežiť pobyt v prírode, aj príroda si zaslúži „prežiť“ aktivity nás ľudí. Správajte sa k nej preto s úctou, rešpektom. Ona vám to vráti v podobe nádherných prírodných scenérií a zážitkov.

– Prečítajte si návštevný poriadok národného parku, ktorý sa chystáte navštíviť a dodržujte ho.

– Nikdy neschádzajte z vyznačeného chodníka a vysvetlite to aj deťom.

– Psa držte na vôdzke.

– Žiadne odpadky – vrátane ohorkov cigariet a vreckoviek po vykonaní potreby – nehádžte na zem, ale vezmite ich so sebou a vyhoďte do najbližšieho koša.

– Neničte turistické značenie, nelepte naň nálepky, a to ani na stĺpiky, pretože tým sťažujete ich renováciu v budúcnosti.

– V horách nie ste sami, preto nerušte hlasnou hudbou z prenosných reproduktorov či mobilov ostatných turistov a zver.

– Za žiadnych okolností netrhajte rastliny a neničte stromy.

Pohodlie je kľúčom k príjemnej turistike

Objavujte krásy prírody, zdolávajte náročné turistické chodníky aj prechádzky v lese v oblečení a topánkach, ktoré sú synonymom kvality za rozumnú cenu.

Everett T-tetris

Pánske tričko s vtipnou grafikou je vyrobené z mäkkej bavlny s elastanom. Je vhodné pre každý typ postavy na bežné nosenie i aktívne trávený voľný čas.

19,99 € 14,99 €

Everett T-yard

Chlapčenské nohavice sú ideálne na outdoorové aktivity, kempovanie a treking. Elastický pás, vrecká, strih na každý typ postavy a päť veľkostí v ponuke.

34,99 € 14,99 €

Everett Protect

Pánska turistická softshellová bunda s podšívkou waffle flís ochráni pred vetrom a chladom. Vyšší golier s ochranou brady, odnímateľná kapucňa so šiltom, štyri vrecká a reflexné prvky. 

129,99 € 89,99 €

Everett P-Orthodox

Pánske outdoorové nohavice z bavlneného materiálu so spandexom, ktorý je mäkký a veľmi príjemný na dotyk. Sú pohodlné pri zdolávaní turistických trás, na kempovanie a treking. 

44,99 € 34,99 €

Grisport More III

Pánske trekingové topánky majú vyšší strih, kvalitný kožený zvršok s posilnenou špičkou, Vibram podrážku a Gritex membránu, ktorá chráni nohy pred nepriazňou počasia. Sú skvelou voľbou na treking, turistiku, outdoorové aktivity a prechádzky v prírode.

129,99 € 114,99 €

Adidas Terrex Swift R2 GTX

Turistické topánky adidas Terrex s podrážkou Continental a membránou Gore-Tex pre absolútny komfort chodidiel. Stabilitu a pohodlie aj počas dlhšej túry umocňujú rýchlošnurovanie aj spevnená päta a tvarovaná špička, ktorá zároveň chráni prsty na nohách.

169,99 € 149,99 €

Kayland Alpha GTX

Pánske outdoorové topánky s asymetrickým šnurovaním pre perfektné obopnutie chodidla. Semišový zvršok s posilnenou špičkou a pätou, podrážka Vibram a membrána Gore-Tex® Extended Comfort.

138,99 € 118,99 €

Tecnica Plasma GTX Ms

Ideálne pre turistov, ktorí uprednostňujú rýchlu chôdzu s ľahkým batohom a mobilitu pred výraznou oporou členkov. Ľahké, ohybné, agilné, pohodlné, s dobrou trakciou aj v členitom teréne. Membrána Gore-Tex® Extended Comfort.

199,99 € 169,99 €

Grisport Plati

Vďaka mäkkej výstelke a jazyku sú dámske trekingové topánky veľmi pohodlné. Zvršok je kombináciou semišu a syntetického materiálu s posilnenou špičkou a pätou. Gritex membrána a podrážka Vibram. Vhodné na turistiku aj bežné nosenie do mesta.

109,99 € 89,99 €

Viac oblečenia a výbavy na turistiku nájdete v predajniach a na internetovej stránke www.exisport.com.


Text: Ivana Budajová
Foto: isifa/shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu