Ako “rozbehať” bežeckú obuv? Čo robiť a ako dlho trvá, kým sa dostanete do nových bežeckých topánok

7. júna 2022

Pokiaľ ste si nedávno kúpili pár bežeckých topánok, rátajte s tým, že môže trvať dva až tri týždne, kým ich rozbeháte. Ak sa počas tohto obdobia objaví bolesť alebo drobné zranenia, možno budete musieť topánky vymeniť.

Mať pohodlné bežecké topánky, ktoré dobre padnú, je nevyhnutné pre vaše zdravie a pohodlie, nielen pre vaše nohy. Aj topánky, ktoré dobre nesedia, môžu spôsobovať bolesti nôh a chrbta.

Správne rozbehanie topánok môže zabrániť drobným zraneniam súvisiacim s behom (ako sú pľuzgiere), ktoré však vedia byť natoľko nepríjemné, že môžu spomaliť váš tréning. V závažnejších prípadoch môže behanie v zle padnúcej novej obuvi dokonca spôsobiť zmeny vo vašej chôdzi, čo vedie k dlhodobým zraneniam.

Správne vybraná a prispôsobená bežecká obuv, ktorá je vhodná pre vaše nohy, by však nemala vyžadovať dlhé obdobie na zabehnutie. Od prvého behu by ste sa mali cítiť relatívne pohodlne. To samozrejme neznamená, že by ste mali svoje nové topánky vybrať zo škatule a hneď vyjsť z dverí na dlhý vytrvalostný beh. Existuje niekoľko faktorov, ktoré treba mať na pamäti, keď si nové bežecké topánky obujete.

Ako rozbehať novú (starú) obuv

Ak sú vaše nové topánky rovnakého modelu ako tie, ktoré ste nosili, pravdepodobne budú potrebovať oveľa kratšie obdobie zábehu. Vaše nohy sú už zvyknuté na odpruženie a stabilitu, ktoré poskytujú. Ich nosenie by teda nemalo spôsobiť zmeny vo vašej chôdzi, ktoré môžu narušiť váš krok a spôsobiť problémy pri behu.

Napriek tomu s novými topánkami znížte počet kilometrov pri prvom behu. Vo všeobecnosti pri prechode z jednej verzie na druhú robia výrobcovia vylepšenia a zmeny. Ak je váš nový pár vylepšeným modelom, môžete si všimnúť zmeny v tom, ako sa cítite. Ak budete svoj prvý beh udržiavať relatívne krátky, pomôže vám to vidieť akékoľvek zmeny a v prípade potreby vykonať úpravy (napríklad použiť tenšiu alebo hrubšiu ponožku).

Ako rozbehať nový model

Ak si zaobstaráte iný model bežeckých topánok, ako ste nosili v minulosti, bude trvať dva až tri týždne, kým ich rozbeháte. Niekoľko stratégií vám môže pomôcť vyhnúť sa nepohodliu alebo dokonca zraneniu počas obdobia zábehu.

Po prvé, keď si topánky po prvýkrát dáte na nohu, noste ich po dome. Je to obzvlášť dôležité, ak ste si topánky kúpili online a pred kúpou ste si ich nevyskúšali. Keď ich budete nosiť doma, okamžite si všimnete akékoľvek problémy. Napríklad topánky sa môžu zdať príliš veľké alebo príliš malé. Alebo sa môžu trieť v oblastiach, ktoré môžu spôsobiť pľuzgiere.

Potom, ak je to možné, noste svoje nové topánky na bežiacom páse. Beh na bežiacom páse vám pomôže pochopiť, ako topánky fungujú bez poškodenia podrážky, aby ste mali možnosť vrátenia alebo výmeny. Mnohé bežecké obchody, vrátane internetových predajcov, umožňujú topánky vrátiť, ak neboli nosené vonku.

Ak topánky prejdú domácim testom a testom na bežeckom páse, vezmite si ich na otvorené cesty. Spočiatku sa môžete cítiť trochu inak, ale nakoniec by ste sa vo vašich nových topánkach mali cítiť pohodlne.

Keď si topánky prvýkrát obujete, noste ich po dome. Ak topánky prejdú domácim testom a testom na bežeckom páse, vezmite si ich na otvorené cesty. Foto: New Balance.

Univerzálnosť je stávka na istotu

Keby sme mali vyrobiť iba jeden typ bežeckej tenisky, bola by to 1080. Jedinečnosť 1080 nie je len v tom, že je to nielen najlepšia bežecká obuv, ktorú vyrábame, ale aj najuniverzálnejšia. Tlmenie a pružnosť sú presne zladené s upraveným zvrškom a vylepšené vďaka novým technológiám New Balance,“ hovorí Cynthia Maletz, riaditeľka pre vývoj nových produktov spoločnosti New Balance.

Séria 1080 je vrcholom bežeckej obuvi New Balance. Poskytuje najvyššiu úroveň výkonu a pohodlia všetkým typom bežcov, či už trénujú na preteky svetovej úrovne alebo musia dobehnúť autobus. Jednoducho povedané, neexistuje univerzálnejšia obuv ako je 1080v12.

Špičkové technológie a odpruženie sa postarajú o hladký prechod chodidla v topánke a podrážka je zdokonalená vylepšeným profilovaním medzipodošvy. V širších častiach medzipodošvy je použité väčšie množstvo peny, čím sa zvyšuje flexibilita v užších častiach tenisky a preto sedí na nohách vždy pohodlne. Ultramoderný štýl sa odráža aj na zvršku 1080. Je vyrobený s technológiou Hypoknit, ktorá mu dodáva štíhlejší tvar. Výsledkom je, že verzia v12 ponúka podporu a prispôsobenie sa všetkým bežcom.

Aby boli splnené očakávania čo najširšieho spektra bežcov, sú pánske modely 1080v12 k dispozícii v dvoch šírkach zvršku: štandardné D a širšie s označením 2E. Vďaka tomu si každý, bez ohľadu na jeho šírku chodidla, môže vybrať ten správny pár a naplno využiť pohodlie a odpruženie, ktoré ponúka nová 1080. Na výber je niekoľko farebných variantov, ako v živých farbách, tak tlmenejších, ktoré budú vyhovovať najrozmanitejšiemu vkusu bežcov po celom svete.

1080 spĺňa štandard New Balance Green leaf so zvrškom vyrobeným z 50 % alebo viac recyklovaného materiálu a kože, ktorá podporuje viac zodpovednú výrobu prostredníctvom Leather Working Group. Materiál podrážky obsahuje aspoň 5 % recyklovaného podielu.

1080 v12 Drop: 8 mm

Cena: 199,00 €

Váha: 232 g dámske, 292 g pánske.

Typ topánky: neutrálne / supinačné.

Typ terénu: tvrdý povrch.

Viac o značke sa tiež dozviete na www.newbalance.sk.


Text a foto: New Balance

1/1
Zavrieť reklamu