Zažite pestrú paletu letných dobrodružstiev na Horehroní

7. júna 2022

Región Horehronie ponúka nevšedné zážitky v objatí hôr pre aktívnych dobrodruhov, zabudnuté miesta pre zamilované páry i tajuplné príbehy pre zvedavých bádateľov. V srdci Nízkych Tatier nájdete ideálne miesto na dovolenku!

Užite si Horehronie vďaka množstvu turistických trás rozprestierajúcich sa na 1 227 kilometroch obkolesených hustými lesmi či lúkami. Zdolajte Ďumbier, najvyšší vrch Nízkych Tatier a rozjímajte nad krásami regiónu z vtáčej perspektívy. Ak túžite po aktívnom vyžití, vyberte si jednu z cyklotrás na 865 kilometroch. Dych berúce výhľady sa vám naskytnú priamo zo sedla bicykla. Ak ich chcete za jeden deň stihnúť viac, využite e-bike požičovne a objednajte si e-bike z pohodlia domova na www.cyklo.horehronie.sk.

1. Dych vyrážajúce pohľady z Vyhliadkovej veže Horné Lazy

Túžite po očarujúcich 360° výhľadoch na celú panorámu Nízkych Tatier od Kráľovej hole až po Banskú Bystricu? Na kráľovské mesto Brezno, Horehronské podolie či Veporské vrchy? Čo tak zdolať druhú najvyššiu vyhliadkovú vežu na Slovensku, z ktorej sa vám ponúknu všetky tieto krásy v jedinom okamihu? Budete musieť splniť len jedinú podmienku – prekonať 192 schodov. Vystúpite 39,6 metra nad zemský povrch a zaraz sa ocitnete hlavou v oblakoch.

K vyhliadkovej veži vedú dve trasy: z mesta Brezno a z lokality Banisko, kde nájdete aj oboru s danielmi škvrnitými. Štvorkilometrová prechádzka trvá 60 až 90 minút. Náučným interaktívnym chodníkom vás budú sprevádzať informačné tabule o faune a flóre a drevené sochy zvierat. Vyskúšajte si obrovský drevený megafón, pomocou ktorého sa dajú počuť zvuky lesa. Auto odstavte na niektorom z bezplatných parkovísk pri obchodných reťazcoch.

2. Zažite dobrodružstvo na kolesách

Horehronské cyklodreziny predstavujú jednoduché koľajové bicykle poháňané ľudskou silou.

Okúste dobrodružnú jazdu na unikátnych Horehronských cyklodrezinách, ktoré predstavujú jednoduché koľajové bicykle poháňané ľudskou silou. Optimálna kapacita je pre tri dospelé osoby a jedno dieťa. Dobrodružstvo zažijete aj na trase z hutníckej obce Hronec s prvým liatinovým mostom v Uhorsku až na Šánske či do Čierneho Balogu, alebo z Čierneho Balogu do miestnej časti Dobroč.

Počas hlavnej letnej sezóny je k dispozícii trasa z Hronca cez krasové územie popri meandroch Hrončianskej doliny s možnosťou prestupu na vláčik Čiernohronskej železničky na výhybni Šánske, alebo zažite piknik v čarokrásnej prírode. Mimo hlavnej sezóny sú trať a jazda na cyklodrezinách prístupné z Hronca až do Čierneho Balogu, alebo z Čierneho Balogu do miestnej časti Dobroč s možnosťou prechádzky k rozhľadni Pustý vrch. 

Okrem obľúbenej cyklodreziny si môžete po novom zašliapať aj na cyklorikšitandemovom bicykli. Zažijete plno zábavy s vetrom vo vlasoch! Cyklorikša je 4-kolesová konštrukcia na gumových kolesách určená pre štyri osoby – dve šliapu a dve sedia na lavičke, odkiaľ si môžu užívať pohodu a čistý lesný vzduch. Nezabudnuteľný zážitok si môžete už teraz rezervovať na www.cyklo.horehronie.sk. Nezabudnite si k tomu doobjednať aj chutný regionálny balík, súčasťou ktorého sú produkty nesúce značku Regionálny produkt Horehronie.

3. Vychutnajte si šálku svojej obľúbenej kávy v Depo Café Telgárt

Káva s výhľadom ako má byť – z Depo Café Telgárt sa môžete pozerať rovno na Chmarošský viadukt.

Vychutnajte si šálku kávy v retro kaviarni v štýlovom vozni s výhľadom na technický skvost – Chmarošský viadukt. Náš najkrajší a najfotografovanejší železničný klenot je odjakživa veľkým lákadlom pre milovníkov vlakov a turistov prechádzajúcich cez východnú časť regiónu Horehronie. Nachádza sa za obcou Telgárt, tvorí ho 9 oblúkov s dĺžkou 113,6 metra a výškou 18 metrov. Ročne ho navštívi obrovský počet návštevníkov a vy k nim môžete patriť.

Retro kaviareň pod majestátnou Kráľovou hoľou v štýlovom vozni nesie názov Depo Café Telgárt. Vagón je historický kúsok, ktorý prešiel dômyselnou rekonštrukciou a stojí na skutočných koľajniciach. Vo vnútri nájdete okrem osvieženia aj zaujímavé historické artefakty, dobové fotografie na vkusných tapetách, i model vláčika, ktorý sa preháňa po koľajniciach umiestnených po celom obvode vnútorných stien vagóna. Množstvo detailov a krásne okolie tvoria jedinečný celok, aký nenájdete nikde inde na Slovensku.

4. Hrad Ľupča – miesto dýchajúce históriou

Hrad Ľupča stráži obec Slovenská Ľupča a jej okolie od 13. storočia.

Objavte miesto dýchajúce vyše 750-ročnou históriou. Na návrší posledného výbežku Nízkych Tatier sa rozprestiera národná kultúrna pamiatka – majestátny hrad Ľupča, ktorý stráži obec Slovenská Ľupča a jej okolie už od 13. storočia. V súčasnosti sa využíva na reprezentačné či kultúrno-spoločenské podujatia, ale sprístupnený je aj verejnosti v podobe komentovaných prehliadok.

Dostanete sa na nádvoria, do horného hradu a hradných chodieb, kaplnky i niektorých miestností. Prehliadku môžete absolvovať celoročne na základe telefonického dohovoru. V hlavnej letnej sezóne je hrad prístupný každý deň okrem pondelka bez nutnosti rezervácie.

5. Malebná osada Kysuca v obci Drábsko

Na vašu návštevu čaká aj malá osada v lone prírody. Patrí medzi najzachovalejšie lokality na Slovensku.

Ku klenotom Horehronia sa ráta aj malá osada učupená v lone prírody, ktorá v sebe ukrýva čaro jedinečnej tradičnej architektúry a patrí medzi najzachovalejšie lokality na Slovensku. Osada sa rozprestiera na pomedzí okresov Brezno a Poltár, v obkolesení Sihlianskych lazov.

Drevenice s hospodárskymi dvormi, kaplnkou sv. Anny a malou zvonicou, ktorá sa zachovala v takmer nezmenenej podobe najmä preto, že osada bola v 80. rokoch 20. storočia vysídlená. Noví majitelia dreveničky s citom obnovili, preto ich dnes môžete obdivovať, alebo sa v nich aj ubytovať. Na začiatku osady, na Doline, sa nachádza pozostatok Forgáčovského kaštieľa. Tak ho neobíďte!

Viac tipov na výlety Horehroním nájdete na www.horehronie.sk.

Aktivita je realizovaná s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.


Text a foto: Región Horehronie

1/1
Zavrieť reklamu