Spoznajte Rakúsko: Dovolenka na bicykli môže mať mnoho podôb

8. júna 2022

Ak je vaša predstava o šťastí neodmysliteľne spojená s bicyklom, je pre vás Rakúsko s jeho širokou ponukou možností pre všetkých cyklistov ako stvorené.

K najvzrušujúcejším zážitkom horských cyklistov patrí rozhodne jazda po lesných trailoch, ktorá má flow. Cyklisti – pôžitkári a fanúšikovia elektrobicyklov zas uprednostňujú pohodové šliapanie do pedálov cez vinohrady, idylické horské dedinky, či popri riekach a jazerách.

Vynikajúco prepojená a rozsiahla sieť značených trás pre horské i cestné bicykle v Rakúsku ponúka nespočetné možnosti pre ideálny oddych na dvoch kolesách, nech už sú vaše preferencie tempa, cieľa či podmienok akékoľvek.

Za adrenalínom na horských bicykloch

Schlögener Schlinge. Výhlidka na meander Dunaja na trase Donauaradweg. ©Sebastian Canaves/Off The Path/www.off-the-path.com

Downhillové trate, bikeparky a singletraily sú výzvou pre všetkých dobrodruhov, ktorí milujú rýchlu jazdu a flow na biku vo voľnej prírode. Ak sa vám adrenalín pri zjazde na horskom biku máli, určite si ho dosýta užijete aj na rôznych trasách pre horské bicykle vysoko v horách.

Označené prírodné i umelo vytvorené traily a trate s rôznymi stupňami náročnosti nájdete vo voľnej prírode aj v najlepších európskych bikeparkoch, ktorých je v Rakúsku naozaj dostatok.

Pohodová cyklistika pre pôžitkárov

Cestičky v blízkosti jazera Zeller See sú ideálne na rekreačné výlety na elektrobicykloch. © thecreatingclick.com

Ak sú pre vás zážitky v prírode plné pohody synonymom letnej dovolenky, na cyklocestách pre pôžitkárov na vás čakajú kilometre plné nových objavov. Stačí si vybrať najkrajšiu trasu vo vašom obľúbenom regióne, dopriať si dostatok času, vysadnúť na bicykel a šliapnuť do pedálov.

Spoznávajte zámky, kultúru a dobré jedlo, užívajte si pokojné miesta s krásnym výhľadom a, samozrejme, každú etapu vášho cyklovýletu prežite naplno. Hoci sú rakúske cyklocesty nesmierne rôznorodé, stálym spoločníkom vám bude vždy príroda v celej svojej kráse a rozmanitosti.

Splynutie s krajinou popri riekach

Kto nemá fotku pri majáku v Podersdorfe, hádam ani nebol pri Neziderskom jazere. © thecreatingclick.com

Kamienky mozaiky, ktoré utvárajú pôvabnú krajinu v okolí mnohých rakúskych riek, sú vskutku veľmi pestré: Mierne kopce sa striedajú s krásnymi lesmi a idylické mestá dopĺňajú nádherné budovy.

Tempo, akým sa budete kochať prírodou na špičkových cyklocestách, pritom záleží jedine od vás. Na bicykli môžete nielen pohodlne spoznávať mimoriadne inšpiratívnu krajinu, ale popritom sa aj ponoriť do európskych dejín, ktoré sa písali na brehoch mnohých riek.

Pozdĺž nich prichádzalo po stáročia k čulej interakcii rôznych národov a kultúr, pričom výsledky tohto diania môžete obdivovať, ochutnať a cítiť ešte i dnes.

Ochutnajte rakúske špeciality

Pohľad na mesto kláštor a zrúcaninu hradu v mestečku Dürnstein v oblasti Wachau. © Martin Steinthaler/tinefoto.com

Obdiv si určite zaslúžia nespočetné kultúrne poklady, ktoré po sebe zanechali niekdajší vládcovia Európy. Svojou chuťou si vás získajú napríklad výdatné knedličky v hornorakúskom regióne Innviertel, ktoré pôvodne pochádzajú z Čiech.

No a nie je nič krajšie, ako naplno precítiť krásu nedotknutej prírody okolo riek, akú nájdete v romantickom regióne Wachau s malebnými vinárskymi dedinkami, stredovekými hradmi a kostolmi.

Kultúrna rozmanitosť

Drávska cyklocesta má vyše 500 km a vedie cez štyri štáty. Zaujímavý je most v obci Puch. © Martin Steinthaler/tinefoto.com

Mnohé rieky, ako sú Dunaj, Dráva, Inn alebo Dyje, spájajú Rakúsko so susednými štátmi a sú miestom pôsobivého prelínania rozličných kultúr. Zastavte sa na chvíľku uprostred nádhernej krajiny a nadýchnite sa sviežeho, vlhkého vzduchu od rieky.

Keď pri oddychu na lavičke privriete oči a slnko jemne pošteklí vašu pokožku, najlepšie pochopíte, čo to znamená vydať sa v Rakúsku za pôžitkami na bicykli.

Všetko o dovolenke na bicykli v Rakúsku sa dozviete na webe austria.info.

1/1
Najnovšie vydania

RELAX 2/2024

Objednať

RELAX 2/2024

Objednať
Relax na Facebooku
Zavrieť reklamu