Bardejov je na cyklistov pripravený

Mesto Bardejov sa právom hrdí opakovanými prvenstvami v súťaži o Najkrajšie mesto a obec Slovenska, preto si jeho návštevu rozhodne naplánujte aj toto leto. A vezmite si aj bicykle.

Bardejov vás vždy ohromí svojou jedinečnou atmosférou a spojením neoceniteľných kultúrnych a historických hodnôt so zeleňou a termálnymi vodami kúpeľov. Historické jadro tohto šarišského mesta spolu s komplexom stavieb tvoriacich židovské suburbium je od roku 2000 zapísané do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Miestni si to cenia a strážia a sú na svoje mesto hrdí. Navyše robia všetko pre to, aby tiež mali možnosť aktívneho života a pohybu. Napríklad aj na bicykloch.  

Budovali aj počas covidu 

Aby mali domáci cyklisti kde jazdiť a aby sem radi prichádzali aj tí, ktorí nie sú miestni, o to sa snaží občianske združenie Liečivé singletracky zložené zo štyroch členov, ktorí tomu venujú svoj voľný čas. A nebolo to inak ani v uplynulom roku. Ľudia, ktorí stoja za týmto občianskym združením, chcú, aby si mali aj mladší cyklisti kde trénovať techniku jazdy a starší a rýchlejší zasa zažili na trailoch zábavu a nemuseli za ňou cestovať.

Nebolo by to však možné bez sponzorov, ktorí zabezpečujú finančnú aj materiálnu podporu a bez dobrovoľníkov, ktorí chodia na verejné brigády a pomáhajú udržiavať a zveľaďovať singletracky. Medzi dobrovoľníkmi pritom nájdete tiež mladšiu generáciu cyklistov, čo ľudí zo združenia veľmi teší. K novo vybudovaným patria singletrack Ostrá Hôrka a tzv. Big Bike lajna na Kráľovskom singletracku s novými skokmi a dropmi, ktorá vznikla s finančnou podporou bigbike.sk.

Lokálne liečivé singletracky sú priamo nad Bardejovskými Kúpeľmi a ponúkajú spolu takmer 7 kilometrov trás, po ktorých sa dá pre ich zábavnosť jazdiť dookola. 

V pláne sú aj predĺženie Rodinného singletracku či vybudovanie nového singletracku, ktorý by prepájal Rodinný a Kráľovský singletrack, no zatiaľ je to vo fáze štúdie. Kráľovský singletrack je už dobudovaný a len pripomeňme, že bol kopaný kompletne ručne, keďže cieľom bolo vybudovať prírodný trail, čo sa aj naozaj podarilo uskutočniť. Ďalšou novinkou nadchádzajúcej sezóny je, že na enduro pretekoch budú už viditeľní aj pretekári za Liečivé singletracky, a to vďaka podpore miestneho bike shopu Topasport.eu.

Aby mali domáci cyklisti kde jazdiť a aby sem radi prichádzali aj tí, ktorí nie sú miestni, o to sa snaží občianske združenie Liečivé singletracky.

Je tak zrejmé, že v Bardejove nelenili ani v čase, keď pre covid-19 nefungovali často ani základné veci. Tu sa, naopak, mnohé pohlo dopredu a celkovo sa dá povedať, že za ostatné roky sa okolie Bardejova zmenilo pre cyklistov na nepoznanie. Nie je to totiž až tak dávno, keď sa medzi Bardejovom a kúpeľmi nedalo prejsť ani po chodníku. V roku 2018 však spojil singletrack Herkules Bardejov s kúpeľmi a spolu s lokálnymi Liečivými singletrackmi priviedol do mesta množstvo bikerov. Singletrack s dĺžkou zhruba 1,3 km sa začína pri benzínovej pumpe Slovnaft na konci Bardejova a končí na začiatku kúpeľov, kde sa napája na asfaltový chodník. Teší sa veľkej obľube všetkých bežcov, turistov, bikerov, ale aj ľudí z okolitých obcí dochádzajúcich do práce  na bicykloch.  

Liečivé singletracky v aktuálnej sezóne 

Lokálne liečivé singletracky sú priamo nad Bardejovskými Kúpeľmi a ponúkajú spolu takmer 7 kilometrov trás, po ktorých sa dá pre ich zábavnosť jazdiť dookola. Celkový okruh potrebný na odjazdenie všetkých singlov má dĺžku takmer 19 kilometrov.

Zaparkovať môžete aj priamo v stredisku Lipka pri základni trailov, odkiaľ sa lesom dostanete na asfaltku vedúcu rovno na vrchol k singlom. Pri základni sa nachádzajú verejne dostupná umývačka bikov a montážny stojan a užiť si tam môžete aj neobvyklé posedenie v štýle Stonehenge. Čerešenka je výšľapový singel, ale dá sa zjazdiť aj smerom nadol. Napoleon je zase zjazdový, stredne náročný technický trail, ktorý obsahuje občasné úzke pasáže a kamene. Rodinný singel je pre dobrého jazdca fakt cool a rýchly, no pre rodinky je stále pohodový. Kráľovský je najvyššie položený singel a zároveň najtechnickejší pre vyznavačov enduro jazdenia. Najnovší singel Ostrá Hôrka predstavuje jednoduchý okruh v príjemnom lesnom prostredí.

Lokálne liečivé singletracky sú priamo nad Bardejovskými Kúpeľmi a ponúkajú spolu takmer 7 kilometrov trás.

Prepojenie Liečivých singletrackov, resp. Bardejovských Kúpeľov s mestom Bardejov, zabezpečuje spomínaný cyklochodník Herkules. Odporúčame prejsť aj kyslíkovú dráhu, kam ústi Rodinný singletrack. Kyslíková dráha v Bardejovských Kúpeľoch má dĺžku 1 km a je na nej štrnásť stanovíšť s relaxačnými a pohybovými cvičeniami. Pôvodná kyslíková dráha bola vybudovaná v roku 1974, ale časom sa jej drevené zariadenia znehodnotili.

Kyslíková cesta Mihaľov ‒ Bardejov  

Na kyslíkovú dráhu v Bardejovských Kúpeľoch nadväzuje aj cyklotrasa Kyslíková cesta Mihaľov ‒ Bardejov. Obe majú spolu takmer 10 km.  

Mihaľov patrí už oddávna k rekreačnej oblasti mesta Bardejov. Je to miesto, ktoré navštevujú nielen Bardejovčania, ale aj turisti z iným miest a regiónov. Kyslíková cesta Mihaľov predstavuje 3 km dlhý turisticko-relaxačný chodník s 19 obnovenými zastávkami, ktoré dopĺňajú prvky na cvičenie. V zime ju využívajú bežkári a v lete turisti. Okolie ponúka množstvo cyklotrás a pekný výhľad na Bardejov. 

Novinka XC Ostrá Hôrka 

Už spomínaný singletrack je ďalšou vizitkou občianskeho združenia Liečivé singletracky. Vznikol zrevitalizovaním existujúceho turistického chodníka a tvorí okruh dlhý 1,8 km. Ide o jednoduchý singletrack s miernym prevýšením, no aj so stúpavými úsekmi. Nachádza sa v príjemnom zmiešanom lese a je vhodný na záverečné jazdy, ideálne pri západe slnka. Je na ňom altánok a v blízkosti okruhu aj osviežujúca studnička. Sekundárne je okruh určený aj turistom.  

Ikony okolia a stovky kilometrov trás 

Medzi najvýznamnejšie cyklodestinácie v blízkom okolí patria určite ikonický vrchol nad mestom Bardejov Stebnícka Magura a majestátny Zborovský hrad. V širšom okolí Bardejova sa nachádza pohorie Čergov. Jeho hrebeň ponúka krásne výhľady a nové bikové stredisko Lysatrails. Ak sa budete chcieť vydať aj trochu ďalej od hraníc mesta, čakajte niekoľko stoviek kilometrov cyklotrás, ktoré vedú najmä po menej frekventovaných asfaltových alebo poľných cestách.

Od konca roka 2018 spojil slovenské a poľské kúpeľné pohraničné obce a mestá 230 km dlhý cyklistický okruh. Jedným z cieľov bolo aj vytvorenie poľsko-slovenského turistického produktu na lepšie využitie kultúrneho a prírodného dedičstva pohraničia. Aquavelo spája viaceré slovenské a poľské kúpeľné mestá pohraničia, ako sú Krynica, Muszyna, Piwniczna, Szczawnica, Vyšné Ružbachy, Stará Ľubovňa, Ľubovnianske Kúpele, Bardejov a Bardejovské Kúpele, ale aj ďalšie samosprávy na oboch stranách hranice. Tie sú už konečne voľne otvorené, tak netreba dlho váhať.   

Na sezónu sú v Bardejove ako vždy dobre pripravení a traily, ktoré tam nájdete, sú udržiavané a vždy výborne zjazdné. Pred dvomi rokmi pribudlo nové značenie, ktoré ešte zvýšilo komfort jazdcov. Takisto pokračuje spolupráca so strediskom Lipka, kde nájdete hotel s reštauráciou a s dostatkom miesta na parkovanie. Vyskúšať v ňom môžete športové rýchle menu a dokonca aj saunu a vírivku, ktoré sú k dispozícii priamo v budove. Hneď pri Lipke, kde je zároveň základňa trailov, slúži bikerom malá umývacia stanica. No všetko napredovanie by nebolo možné nielen bez združenia Liečivé singletracky, ale ani bez sponzorov a dobrovoľníkov. Všetkým patrí naše veľké uznanie.    

Skejtpark a Pumptrack ‒ Bike park 

Obnovený skejtpark je určený predovšetkým skejterom, bikerom a kolobežkárom a prísť sem môže ktokoľvek ‒ či už domáci, alebo aj „cezpoľný“. V pláne je takisto obnoviť a doplniť streetovú časť skejtparku, a to hlavne šikminy, ako náhradu terajších starších drevených rádiusov. V rovnakom areáli sa pokračuje aj s budovaním Pumptrack – Bike parku, ktorý je plynulo prepojený so skejtovou zónou. Pumptracková dráha má rozmery 37 × 13 m. Obnovený areál bude slúžiť zároveň na organizovanie medzinárodných podujatí a pretekov. Po radničnom námestí predstavuje druhé najatraktívnejšie miesto pre návštevníkov regiónu. Frekventovaná oblasť pri rieke Topľa v Bardejove je tak čoraz atraktívnejšia a láka na športové aktivity a oddych.  

Pre viac informácií navštívte Liečivé singletracky Bardejovské Kúpele (FB skupina) alebo , resp. Liečivé singletracky Bardejovské Kúpele LSBK (FB stránka). GPS trasy a podrobné parametre singláčov sa dajú nájsť na stránke Trailforks.com.   


Text: redakcia RELAX
Foto: Ján Tekeľ, o.z. Liečivé singletracky 

1/1
Zavrieť reklamu