Päť zdravých potravinových kombinácií

15. júna 2022

Prečo si Taliani pokvapkajú paradajky za studena lisovaným olivovým olejom a Japonci jedia surové ryby spolu so sójovými bôbmi?

Tajomstvo sa skrýva v synergii, vďaka ktorej získate z oboch ingrediencií pre svoje zdravie oveľa viac.

TIP: Nedávna štúdia ukázala, že šaláty s plnotučnými dresingmi pomáhajú pri absorpcii ďalšieho karotenoidu luteínu, ktorý sa nachádza v listovej zelenine a prospieva zraku. Môžete ich nahradiť aj zdravšou alternatívou – vlašskými orechmi, pistáciami alebo strúhaným syrom.

1. Paradajky & avokádo

Paradajky obsahujú lykopén, antioxidant bohatý na karotenoidy, ktorý znižuje riziko rakoviny a kardiovaskulárnych chorôb. Avokádo je bohaté na zdravé tuky.

Vďaka tukom sú karotenoidy biologicky dostupnejšie. O dôvod viac pridať paradajky do guacamole.

2. Celozrnný chlieb & arašidy

V pšenici sú obsiahnuté niektoré druhy aminokyselín. Aj arašidy obsahujú potrebné aminokyseliny aj také, ktoré by sme v pšenici nenašli.

Len veľmi zriedka prijímame v jednom jedle kompletný reťazec aminokyselín, ktoré sú potrebné na budovanie a udržiavanie svalov. Sendvič s arašidovým maslom tak nemusí byť nevyhnutne nezdravé jedlo, ak je pripravený s celozrnným chlebom a doprajeme si ho smierou.

TIP: Uistite sa, že arašidové maslo neobsahuje pridaný cukor a chemické prísady, ktoré neviete vysloviť.

Uistite sa, že arašidové maslo neobsahuje pridaný cukor a chemické prísady, ktoré neviete vysloviť. Foto: Shutterstock.

3. Pomarančový džús & ovsené vločky

Čerstvo vylisovaná šťava z pomarančov je bohatá na vitamín C. Nespracované ovsené vločky obsahujú fenoly, ktoré stabilizujú LDL cholesterol.

Táto kombinácia vám vyčistí tepny a zabráni infarktu s dvojnásobne vyššou účinnosťou, ako keby ste jedli vločky a pili džús osamote.

4. Čokoláda & jablká

Jablká majú najmä v šupke vysoký podiel protizápalového flavonoidu kvercetínu, ktorý znižuje riziko alergií, srdcového infarktu, Alzheimerovej choroby, Parkinsonovej choroby a rakoviny prostaty a pľúc. Čokoláda, hrozno, červené víno a čaj obsahujú flavonoid katechín, antioxidant, ktorý znižuje riziko aterosklerózy a rakoviny.

Katechíny a kvercetín uvoľňujú zhlukové krvné doštičky, zlepšujú kardiovaskulárne zdravie a poskytujú antikoagulačnú aktivitu.

5. Losos & sója

V sóji sa nachádza látka genisteín, ktorá inhibuje enzýmy v hrubom čreve a prostate, čím v týchto tkanivách zvyšuje množstvo biologicky dostupného vitamínu D. Ryby ako losos a tuniak majú vysoký obsah vitamínu D.

Výskumy naznačujú, že vyššie hladiny vitamínu D môžu poskytovať ochranu pred rakovinou.

TIP: Spracované potraviny zo sóje, ako je sójový syr alebo mlieko, pravdepodobne znižujú množstvo spermií. Preto si vyberajte potraviny ako tofu alebo edamame.


Text: redakcia RELAX
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu