Päť vecí, ktoré by malo ovládať dieťa samostatne jazdiace na bicykli

Bolo by nerozumné predstierať, že cesty pre deti nepredstavujú žiadne riziko. Raz však príde deň, keď vaše dieťa bude musieť vyraziť do premávky samo – ako chodec cestou do školy, alebo ako začínajúci šofér na sklonku pubertálneho obdobia.

Vtedy bude dôležité, aby dokázalo samostatne vyhodnocovať riziká. Preto je najlepšie ho postupne do premávky začleňovať a učiť to. Toto je päť vecí, ktoré by malo ovládať dieťa, ktoré jazdí samostatne na bicykli.

1. Komunikácia

Očný kontakt s okolím a signalizovanie – malý cyklista musí vedieť dať najavo svoje zámery ostatným účastníkom cestnej premávky, a to najmä zmenu smeru jazdy vystrčením ruky a až následným odbočením. 

2. Jazda po ceste

Je prirodzené, že deti sa pod nátlakom dopravy za svojím chrbtom nechajú vytlačiť úplne na okraj cesty. Cvičte s nimi preto, aby sa nebáli vysunúť sa aspoň pol metra do cesty, vodiči si tak pri ich predbiehaní budú musieť dávať väčší pozor. Inak hrozí, že ich budú obiehať rýchlo a v tesnej blízkosti. Tiež nehrozí, že spadnú, pretože zavadia pedálom o obrubník, alebo nezvládnu prejazd cez hlbší kanál. 

Malý cyklista musí vedieť dať najavo svoje zámery ostatným účastníkom cestnej premávky. Foto: Shutterstock.

3. Prehľad o premávke

Predtým, ako vaše dieťa zmení smer alebo začne brzdiť, musí sa pozrieť za seba. Aby ste si otestovali, či to naozaj dokáže, pri jazde za ním mu ukážte určitý počet prstov na ruke a dieťa musí pri rýchlom obzretí správne identifikovať ich počet. To je hra, ktorou sa naučí skutočne zaregistrovať, čo sa za ním deje.  

4. Skúšobná jazda

S pribúdajúcim vekom deti začnú prejavovať snahu o nezávislosť. Príde deň, keď už nebudú chcieť mať za chrbtom dozerajúcich rodičov. Na tento deň by ste mali byť pripravení. Dospievajúcu mládež nemôžete držať na reťazi, bezpečnosť je však prvoradá, tak sa snažte dohodnúť na kompromisoch. Napríklad si prejdite trasu, o ktorej viete, že na nej budú váš syn alebo dcéra jazdiť a upozornite ich na nebezpečné miesta a situácie, prípadne im navrhnite alternatívnu – bezpečnejšiu trasu. 

5. Pravidlá cestnej premávky

Aby sme išli deťom príkladom, musíme najprv sami poznať pravidlá cestnej premávky a ako cyklista sa podľa nich aj správať. Naštudujte si vyhlášku a učte deti dbať na nosenie prilby, využívať cestičky pre cyklistov, používať osvetlenie a reflexné prvky a neohrozovať chodcov.  


Text: RELAX
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu