Cyklistika na chorvátskych ostrovoch

Cyklistika v Chorvátsku. Foto: Shutterstock

Kto by nemal chuť osviežiť sa po cyklotúre a hodiť sa do kryštálovo čistého mora? A počas cesty si užívať výhľady na nekonečnú modrú nádheru s vôňou mora a borovíc? Ak ste za, predstavíme vám cykloturistiku na chorvátskych ostrovoch.

Na našom cyklovýlete sme sa vybrali do strednej Dalmácie na obľúbené chorvátske ostrovy Hvar a Brač. Prileteli sme letecky, do Splitu (toto Diokleciánove mesto tiež stojí za návštevu, počkajte si však na koniec článku).

Z prístavu v Splite sme sa presunuli trajektom do mesta Hvar, ktoré je hlavným mestom ostrova Hvar. Pozor, do mesta Hvar sa však priamo spolu s autom nedostanete, pretože more v Hvare nie je dostatočne hlboké pre trajekty prevážajúce autá. Ak cestujete na Hvar autom, najlepšie je využiť trajekt z Drveniku, ktorý vás nechá na opačnej, východnej strane ostrova.

Výhľad na mesto Hvar. Foto: HTZ, Ivo Biocina
Výhľad na mesto Hvar. Foto: HTZ, Ivo Biocina

Mesto Hvar je pekné, typické chorvátske kamenné mestečko, ktoré je počas sezóny na ostrove najviac zaplnenou destináciou.

V meste Hvar môžete objavovať úzke kamenné uličky, ale aj najväčšie námestie v Dalmácii. Foto: Shutterstock
V meste Hvar môžete objavovať úzke kamenné uličky, ale aj najväčšie námestie v Dalmácii. Foto: Shutterstock

V Hvare okrem priezračných pláží nájdete napríklad františkánsky kláštor, staré divadlo z roku 1612 či najväčšie námestie v Dalmácii. Oproti mestu leží súostrovie Paklinski otoci, ktoré je obľúbené pre svoje nádherné pláže aj nočný život.

Ubytovanie:

Štvorhviezdičkový hotel Amfora Hvar Grand Beach Resort je veľký prímorský hotel s 324 izbami, udržiavanou záhradou, bazénom a kaskádami, posilňovňou na streche a bufetovou reštauráciou s vynikajúcimi raňajkami. Pochádza síce zo 70-tych rokov, ale luxusné izby zodpovedajú modernej dobe.

Výhľad z izby hotela Amfora.
Výhľad z izby hotela Amfora.

Cyklistika na Hvare

Cyklotrasa, ktorú sme si vybrali, je jednou z tých najkrajších trás na ostrove Hvar.

Na ďalší deň nás hneď po raňajkách čakali lokálni sprievodcovia z Hvaru, ktorí mali pre nás pripravené bicykle. Natural Hvar Tours organizujú na ostrove cyklotúry aj turistiku. Vyviezli nás vanom spolu s bicyklami do idylickej kamennej dedinky Brusje vo vnútrozemí, kde sa naša cyklotrasa začínala.

Keď sme nasadli na bicykle, najskôr sme obdivovali terasovité kopce s kamennými múrmi, na ktorých sa kedysi pestovala levanduľa.

Ostrov Hvar je aj dnes preslávený levanduľou, môžete si tu kúpiť kvalitný hvarský levanduľový olej a iné produkty tejto voňavej byliny, ktorá upokojuje a prospieva zdravému spánku.

Hvar je známy levanduľou, levanduľovým olejom a ďalšími produktami z nej. Foto: Shutterstock
Hvar je známy levanduľou, levanduľovým olejom a ďalšími produktami z nej. Foto: Shutterstock

Avšak dnešná produkcia tvorí iba 5 % z tej pôvodnej. Asi dve desaťročia dozadu totiž levanduľové polia zasiahol požiar a domácim sa túto ťažkú prácu na kamenných poliach, na ktoré praží slnko, neoplatilo obnovovať.

S výhľadmi na more, na rozkvitnutý ostrov Hvar a na okolité ostrovy v pozadí, sme sa na bicykloch spustili na niekoľkokilometrový zjazd do historického mestečka Stari Grad.

Stari Grad je najstaršie osídlené mesto na Hvare a je jedným z najstarších miest na chorvátskych ostrovoch.

Stari Grad je jedno z najstarších chorvátskych miest. Foto: Shutterstock
Stari Grad je jedno z najstarších miest na chorvátskych ostrovoch. Foto: Shutterstock

Mesto Stari Grad bolo najskôr osídlené pôvodnou hvarskou kultúrou, v roku 385 pred naším letopočtom prišli grécki kolonizátori, ktorí mesto pomenovali Faros podľa gréckeho ostrova Paros.

Stari Grad sa pýši niekoľkými významnými historickými pamiatkami. My sme sa zastavili v opevnenej renesančnej vile básnika a prekladateľa Petara Hektoroviča.

Hektorovič vytvoril oázu uprostred mesta, miesto s očarujúcou atmosférou, rybníčkom so zmiešanou vodou a arkádovými oknami, s prekrásnou záhradou, či vežou pre vtáky. A v kameňoch budovy nám zanechal pre ľudstvo výstižné a nadčasové odkazy.

Z mesta Stari Grad sme zamierili na úrodnú rovinku za mestom. Toto údolie, kde sa pestuje vinič, olivy a zelenina je zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO ako najstaršie obrábané územie s pôvodným rozdelením polí. Políčka, ktoré si rozdelili už grécki kolonizátori, oddeľujú typické chorvátske kamenné múry rovnako, ako to bolo pred 2400 rokmi.

Najstaršie rozdelenie polí na svete leží pri meste Stari Grad na Hvare a je na zozname UNESCO.
Najstaršie rozdelenie polí na svete leží pri meste Stari Grad na Hvare a je na zozname UNESCO.

Na cyklistike si treba aj doplniť energiu, a tak sme sa vybrali na obed do typickej chorvátskej konoby vo vnútrozemí ostrova v dedinke Dol. Jedlo bolo fantastické, majú tu vlastné syry a mäso, ale na svoje si prídu aj vegetariáni. Lepšiu pečeno-dusenú zeleninu sme ešte nejedli!

Baklažán, papriky, mrkva, zemiaky, cuketa, šampiňóny, cibuľa... v dedinke Dol.
Baklažán, papriky, mrkva, zemiaky, cuketa, šampiňóny, cibuľa… v dedinke Dol.

Po obede nás naši lokálni cyklosprievodcovia z Natural Hvar Tours pozvali aj k nim domov, kde nám v krásnych priestoroch ponúkli vlastné víno a tradičné maškrty.

Nakoniec nás čakal posledný a snáď najkrajší úsek cesty okolo zálivu Vrboska, popri plážach a mori, cez borovicové lesy až do zálivu Jelsa, ktoré je tiež krásnym kamenným turistickým mestečkom.

Prístavné mestečko Jelsa. Foto: Shutterstock
Prístavné mestečko Jelsa. Foto: Shutterstock

Tento cyklovýlet bol úplne nenáročný, väčšinu našej cyklotrasy po asfaltovej ceste sme klesali dolu kopcom a ďalej sme išli po rovinke. Na kúsku chorvátskeho ostrova sa pritom vystriedali rôzne typy krajiny.

Ubytovanie:

Adriatiq Resort Fontana sú apartmánové domy s priestrannými izbami, kúpeľňami a balkónmi. Veľmi čisté, zariadené v trochu staršom štýle. Nachádzajú sa neďaleko Jelsy uprostred borovíc vo vzdialenosti asi 100 m od mora.

Z Hvaru na Brač

Nasledujúci deň sme sa hneď ráno presunuli člnom z Jelsy do známeho mestečka Bol na ostrove Brač.

Počas jazdy na lodi sme v diaľke zahliadli vynárajúce sa delfíny, čím sa potvrdili slová nášho chorvátskeho sprievodcu Dina, že preňho je vidieť delfíny v Chorvátsku rovnako bežné ako mačky.

Presun na ostrov Brač.
Presúvame sa na ostrov Brač.

Cyklovýlet cez Brač

Hneď ako sme vystúpili z lode, nás čakali noví nadšení sprievodcovia s elektrobikeami a moderným vanom zo spoločnosti Big Blue Bike a predstavili nám náš plán cesty.

Pláž Zlatni rat je symbolom Chorvátska. Nájdete ju na pohľadniciach a prospektoch. Foto: Shutterstock
Pláž Zlatni rat je symbolom Chorvátska. Nájdete ju na pohľadniciach a prospektoch. Foto: Shutterstock

Na začiatok sme nemohli obísť tú najznámejšiu chorvátsku pláž, ktorú určite poznáte z pohľadníc a fotografií. Tento výbežok, ktorý niekedy mení smer, sa volá Zlatni Rat a nachádza sa v dedinke Bol. Z fotiek môže pôsobiť ako piesková pláž, je tu však jemný štrk, vďaka čomu je voda v mori dokonale priezračná.

Výhľad na ostrov Brač a dedinku Murvica. Foto: HTZ, Aleksandar Gospic
Výhľad na ostrov Brač a dedinku Murvica. Foto: HTZ, Aleksandar Gospic

Z Bolu sme zamierili smerom k slnečnej a idylickej dedinke Murvica a ďalej už po makadamovej ceste smerom na západ ostrova Brač. Potom sme sa opäť napojili na asfaltovú cestu a čakalo nás stúpanie na najvyššiu horu nielen Braču, ale všetkých chorvátskych ostrovov, Vidovu Goru (778 m n. m.). Našťastie nám v tom elektrické bicykle pomáhali.

Výhľad z Vidovej Gory na Zlatni Rat a ostrov Hvar oproti.
Výhľad z Vidovej Gory na Zlatni Rat a ostrov Hvar oproti.

Z najvyššieho bodu sme sa spustili na opačnú stranu Braču. Najskôr sme sa zastavili na obed a potom nás čakal posledný zjazd do prístavného mestečka Supetar, hlavného mesta ostrova, na opačnej strane ostrova ako sme vyrážali. Aj posledné výhľady boli doslova úchvatné. Ako sme mali vietor vo vlasoch, mohli sme sa vynadívať na more a za ním pevnina s veľkolepým pohorím Biokovo a napríklad Splitom a Makarskou.

Mestečko Supetar, hlavné mesto Braču. Foto: Shuttestock
Mestečko Supetar, hlavné mesto Braču. Foto: Shuttestock

Táto cyklotrasa krížom cez celý Brač nám spolu s obednou prestávkou trvala takmer celý deň a bola už trochu náročnejšia, napriek tomu, že sme mali elektrické bicykle. Po celej trase však boli nádherné výhľady, z jednej strany na ostrov Hvar, z druhej strany na pevninu.

Výhľady na Brači boli z jednej strany krajšie ako z druhej.

Pred večerou nám však ostala ešte chvíľka na relax a kúpanie. Síce bol iba začiatok mája, kúpaniu v mori sme neodolali. A až také studené nebolo, vydržali sme v ňom plávať až 10 minút.

Kamienková pláž v Supetari na ostrove Brač. Foto? shutterstock
Aj v máji sa dalo okúpať. Foto: Shutterstock

Ubytovanie

Waterman Svpetrvs Resort je luxusný hotelový rezort, ktorý leží pri kamienkovej pláži, má bazény a tenisové kurty. Na svoje si prídu rodiny s deťmi, ale aj gurmáni, pretože tu skvele varia. Rezort sa nachádza asi 10 minút chôdze od centra Supetaru.

Diokleciánove mesto Split

Cyklistika na Hvare a Brači však ešte nebolo všetko, čo nás v Chorvátsku za krátky čas stihlo ohúriť. Zo Supetaru na Brači sme sa trajektom presunuli späť do Splitu, do mesta zapísaného na zozname UNESCO už od roku 1979.

Námestie v Splite. Foto: Shutterstock
Námestie v Splite. Foto: Shutterstock

Mesto Split založil rímsky cisár Dioklecián, ktorý si tu dal okolo roku 300 postaviť rozsiahly a skutočne veľkolepý opevnený palác. Okolo paláca začalo vznikať mesto Split.

Na mieste Diokleciánovho paláca sa nachádza aj najstaršia katedrála na svete, ktorá bola vysvätená na prelome 7. storočia. Jej budova bola postavená už v roku 305 nášho letopočtu pôvodne ako mauzóleum cisára Diokleciána a vysvätená bola v 7. storočí.

Split. Foto: Shutterstock
Split. Foto: Shutterstock

Súčasťou stavby paláca bol aj dômyselný systém prívodu vody do mesta akvaduktom z neďalekej rieky Jadro.

Ohromujúce podzemné priestory, vysoké katakomby pod Diokleciánovým palácom rozhodne stoja za návštevu. Rovnako ako aj staré uličky a námestia.

Podzemie Diokleciánovho paláca v Splite. Foto: Shutterstock
Podzemie Diokleciánovho paláca v Splite. Foto: Shutterstock

Pozor však, cez hlavnú sezónu tu môže byť veľmi plno. A ak by ste tu plánovali cyklovýlet, tak aj veľmi teplo. Preto odporúčame vybrať sa sem na aktívnu dovolenku skôr na jar alebo na jeseň. ň

Mimochodom, vedeli ste, že Hvar je najslnečnejším ostrovom Chorvátska s 2718 hodinami slnka na rok, čo vychádza takmer 8 hodín slnka na deň? Takže prečo nenačerpať slnečnú energiu aj mimo sezóny.

Extra tip 1: Originálne cyklovýlety spolu s plavbou po Chorvátsku organizuje aj česká spoločnosť Geotour. Dovolenka na kololodi vyzerá tak, že na lodi spíte, jete a presúvate sa medzi ostrovmi a každý deň si na bicykli prejdete iné miesta chorvátskych ostrovov.

Extra tip 2: Ak by ste chceli využiť služby sprievodcu, nás na výlete sprevádzal chorvátsky sprievodca Dino Ivancic, ktorý pochádza zo Splitu, vyštudoval históriu, cestoval po svete a niekoľko rokov pôsobil v Hvare. Pozná každé miesto v Splite, najlepšie jedlá v reštauráciách a domácich a pozorne vyhovel požiadavkám každého člena našej medzinárodnej skupinky.

Na záver vám aktívnu cyklodovolenku na chorvátskych ostrovoch a návštevu historického Splitu môžeme len odporučiť!

Text: Martina Strihová
Foto: HTZ, Ivo Biočina, Aleksandar Gospic, Ivo Pervan, Hrvoje Serdar, Shutterstock, Martina S.

1/1
Zavrieť reklamu