Kolagén je zázrak pre pohybový aparát

O kĺboch a kostiach ani nevieme, kým nás nezačnú bolieť. Neuvedomujeme si, že im musíme venovať kvalitnú starostlivosť dávno predtým, než pocítime prvé príznaky poškodenia.

Aby sme sa dožili vysokého veku v zdraví a netrpeli bolestivými degeneratívnymi ochoreniami pohybového ústrojenstva, ako sú osteoporóza, osteoartróza či osteopénia, mali by sme dodržiavať zdravú životosprávu, aktívne sa hýbať už od mladého veku a prijímať základnú stavebnú bielkovinu – kolagén. Ten je dôležitý nielen pre tvorbu spojivového tkaniva, ale aj pre mladistvý vzhľad pokožky a nervový systém.

Osteoporóza je (aj) ochorenie žien

Hovorí sa o nej ako o tichej epidémii, alebo o nenápadnom zlodejovi kostí. Osteoporóza je definovaná ako metabolické ochorenie, ktoré sa vyznačuje znížením obsahu kostnej hmoty a narušením „architektúry“ kostí, čo zapríčiňuje zvýšenú lámavosť. Ochorenie je veľmi rozšírené najmä medzi ženami v období menopauzy a po nej.

V tomto čase dochádza k veľkým stratám kostnej hmoty (1 až 3 percentá ročne). Osteoporóza postihuje takmer polovicu žien vo veku nad 55 rokov a rovnako aj mužov nad 65 rokov. Ochorenie sa prejavuje bolesťami chrbta, ale i dlhých kostí, zhrbením chrbta alebo zlomeninami. Pri osteoporóze je dôležité prijímanie pestrej stravy – mliečnych výrobkov, zeleniny a ovocia, ktoré obsahujú vápnik.

1/3
Zavrieť reklamu