Plavková sezóna

17. júla 2022

Predstava, že sa budete musieť vyzliecť do plaviek, je vašou nočnou morou? Nezúfajte! Ak ste sa nestihli dostať do formy pred nadchádzajúcou letnou sezónou, ešte nič nie je stratené!

Za Michaelou Pavleovou prichádza množstvo ľudí s prosbou, že sa chcú dostať do kondície pred letnou sezónou. Skúsená fitneska radí, že začať s pohybom tesne pred letom nie je trvalé riešenie, ideálne je venovať sa, hoci v menšej miere, cvičeniu aj počas zvyšku roka.

„Stále by sme sa mali aspoň trocha hýbať – ísť na prechádzku, alebo von so psom, dať si rýchlu chôdzu do kopca – každý pohyb sa ráta,“ radí Michaela. „Všetko to podporí výdaj energie, ktorý je potrebný na to, aby sme chudli,“ hovorí ďalej.

S tým, samozrejme, súvisí strava, pretože len pohyb nestačí, rovnako ako samotná strava nie je zázrak. Hoci ako prezradila Michaela: „Stravovanie je určite dôležitejšie ako pohyb. Ak sa aspoň sčasti nedržíme zdravého jedálnička, ručička váhy sa ani nepohne.“ Preto samotné chudnutie treba začať v prvom rade úpravou stravovania.

Tohto sa vyvarujte

V lete by sme mali svoj jedálniček obohatiť o čerstvú zeleninu, ovocie a vyradiť mastné veci, sladkosti či príliš slané veci. Ideálne sú sezónne suroviny – jahody, melóny, maliny, čučoriedky, paradajky, uhorky, z ktorých si môžeme pripraviť šaláty. K zelenine si bez výčitiek môžete pridať aj grilované mäso alebo niečo, čo vás zasýti. „Zelenina je skvelý nástroj, ako oklamať telo a naplniť ho málom kalórií,“ radí Michaela.

Vhodné sú aj polievky

Na druhej strane, leto láka aj na zmrzlinu či vychladený drink. To, či sú kalórie v jedle alebo v nápoji, v tomto prípade nehrá rolu. Ak celý deň jete zdravo a dodržujete diétu, no napriek tomu sa vám nedarí schudnúť, problém môže byť práve v tom, aké tekutiny prijímate. Alkohol v kombinácii so sladkými nápojmi je pri diéte veľký nepriateľ. Radšej siahnite po limonádach z čerstvého ovocia alebo ovocných šťavách. Nezabúdajte na to, že udržanie krásnej pokožky ide ruka v ruke s pitným režimom. Základom je totiž hydratovať telo zvnútra.

Najdôležitejšie je vedieť si rozdeliť stravu na celý deň – jesť menej a častejšie namiesto nárazového prejedania sa. „Ideálne je rozložiť si stravu rovnomerne počas dňa, aby sme neboli hladní. Ak cítime hlad, radšej sa napime. Nedostatok vody je väčšinou dôvod, prečo máme potrebu zbytočne jesť,“ radí majsterka Slovenska vo fitnes.

Cvičenie, ktoré zvládne každý

Ak sa rozhodnete začať s pohybom, no nemáte čas na fitnes centrum či pravidelné tréningy, najjednoduchšie je začať cvičiť doma. Na internete nájdete veľké množstvo cvikov, z ktorých si vyberiete určite taký, čo vám najlepšie sadne. Michaela Pavleová radí venovať sa pohybu aspoň 10 – 15 minút každý deň.

Ideálne pri rýchlom chudnutí je zamerať sa na drepy, plank, cvičenie na brušné svaly či aeróbne cvičenie, ktorým si zlepšíte kondíciu a naučíte sa pri ňom správne dýchať. Michaela pre vás pripravila 3 cviky, ktoré bez problémov zvládnete aj doma.

Poďte si s nami zacvičiť

1. CVIK: Dobre sa nadýchnite, ruky prekrížte za hlavou alebo na hrudníku a smerujte hrudník nahor ku kolenám. Potom vydýchnite, nohy nechajte v pravom uhle.

2. CVIK: Ruky vystrite pozdĺž tela, lopatky mierne odlepte od zeme a striedavo kmitajte nohami, aby ste vytvorili poloblúk.

3. CVIK: Pri drepe majte nohy od seba, špičky mierne vytočte smerom von, nezabúdajte na vystretý chrbát. Nadýchnite sa, keď smerujete nadol a pri návrate nahor vydýchnite. Nohy držte pevne na zemi.

1/2
Zavrieť reklamu