Nechajte sa vyšetriť u proktológa. Nebolí to!

19. júla 2022

Väčšina ľudí príde do ambulancie s tým, že má hemoroidy. U viac ako polovice zistíme, že sa mýlia. V konečníku sa veľmi často vyskytujú polypy, s ktorými si ich pacienti zamieňajú.

Ochorenia konečníka sprevádzajú príznaky, ako je krvácanie pri stolici, svrbenie a pocit vlhkého konečníka, bolesti pri stolici po zatlačení, objavenie sa hrčky alebo uzlíka okolo konečníka, pocit vychádzania útvaru či neurčité pocity v jeho okolí, bolesti pri zdvíhaní ťažkých bremien, u tehotných žien po štvrtom mesiaci často dochádza k prechodnému zväčšeniu zlatej žily tlakom plodu na cievy panvového dna.

V čase prázdnin, po uvoľnení karanténnych opatrení nás to automaticky ťahá viac športovať a cestovať. Zo športov dnes preferujeme bicyklovanie, crossfit alebo fitnes. Cestovanie je zasa spojené s dlhším sedením v teple auta či lietadla, čím, pochopiteľne, dochádza k rozšíreniu ciev – žíl v oblasti konečníka, a tým k vzniku hemoroidov. Niekedy dochádza len k mechanickému dráždeniu konečníka a môže sa objaviť perianálny ekzém či trhlina.

Pri objavení sa vyššie uvedených príznakov väčšina z nás odkladá návštevu lekára, lebo tento problém považuje za vrcholne intímny a vyšetrenie často zbytočne odkladá pre strach z bolestivého vyšetrenia.

Možné ochorenia konečníka
– Polyp konečníka
– Zlatá žila – hemoroidy, všetky štádiá
– Trombotizované hemoroidy (bolestivé uzlíky, zlatá žila)
– Trhlina – fissura
– Ekzém konečníka
– Fistuly análne a periálne
– Previsy – duplikatúry konečníka

Vyhľadajte špecialistu

Kde hľadať pomoc? U proktológa, chirurga špecializujúceho sa na ochorenia konečníka. Zaoberá sa diagnostikou a hlavne liečbou ochorení, poruchami funkčnosti, zraneniami a ďalšími ťažkosťami, ktoré súvisia s konečníkom. Štatistiky ukazujú, že problémy s konečníkom sa dotýkajú každej druhej osoby. Vďaka včasnej diagnostike vieme predísť nepríjemným komplikáciám, ktoré vám spôsobujú diskomfort. Ku každému pacientovi v proktologickej ambulancii pristupujeme individuálne a hlavne diskrétne. Každý pacient si zaslúži ľudský, empatický a trpezlivý prístup.

Hemoroidy má až 75 percent dospelých, pričom tretina z nich podstúpi operačný zákrok. Väčšina sa lieči svojpomocne.

Ak aj vás postretli nepríjemnosti týkajúce sa ochorenia konečníka, práve tento článok slúži na vysvetlenie nových postupov v nebolestivej diagnostike, ktorá sa vykonáva ambulantne. Mnohé zákroky sa v moderných centrách robia bez hospitalizácie, v špeciálnej lokálne anestézii. Pacienti po zákroku bez bolestí sami nasadnú do auta a odvezú sa domov. Až 80 percent pacientov môže do piatich dní nastúpiť do práce.

Ak sa zákrok robí bez hospitalizácie a celkovej anestézie, nie je potrebné interné predoperačné vyšetrenie a pacient nemusí byť pred zákrokom nalačno, skôr naopak, musí prísť najedený, čo je prevencia tuhej stolice po zákroku.

1/4
Zavrieť reklamu