18x zdravý a výživný „lepeňák“

20. júla 2022

Aj vy už pár rokov každú sobotu ráno premýšľate, čo si vziať na výlet na desiatu? Ak si nakoniec, či už z lenivosti alebo nedostatku fantázie, vezmete banán, müsli tyčinku a v bufete si dáte kapustnicu či pečenú klobásu, tieto tipy sú pre vás.

Ruku hore, komu mama na celodenný školský výlet vždy zabalila rezeň medzi chlebmi s kyslou uhorkou. Pamätáte si aj druhú najobľúbenejšiu desiatu, ktorú sme nosili celé leto na kúpalisko? Správne, bol to rožok so syrokrémom, salámou a zelenou paprikou. Mamy, ktoré deťom každý deň pripravujú do školy desiate, vedia, aké náročné je vymýšľať, čím natrieť deťom chlieb.

Preto vám prinášame inšpirácie na zdravé desiate, ktoré zvládne hravo každý. Dôležitý je totiž nápad. Lenže po rokoch chodenia na hory, výlety či celodenné cyklistické výjazdy mnohým už gastronomická fantázia dochádza. Zostavovanie zdravého „lepeňáka“ má však vcelku jednoduché pravidlá. Nech sa páči. 

Vyberte si pečivo  

Tvar a typ pečiva si môžete, samozrejme, zvoliť podľa chuti alebo podľa toho, čo doň plánujete dať. Na sendvič s volským okom je praktickou voľbou okrúhla žemľa, ako napríklad kaizerka alebo hutný a sýty bagel. Ak chcete desiatu, ktorá má viac „obsahu“ ako pečiva, naučte sa šikovne rolovať tortillu.

Milujete roztopený syr? Zapečte ho v sendvičovači, do ktorého presne pasuje štorcový toastový chlieb. Na variant s dresingom alebo šťavnatou zeleninou ideálne poslúži pečivo, ktorého vnútro má veľké diery a dobre saje vlhkosť. Nezabúdajte ani na croissanty, ktoré môžete naplniť prosciuttom, nivou a hruškou alebo sladkým lekvárom, banánom a arašidovým maslom.  

Základ na zasýtenie 

Každý sendvič by mal mať základnú zložku, ktorá zasýti. Túto úlohu v jedle plnia bielkoviny a tuky. Mäsový základ všetci dobre poznáme, je ním šunka, saláma, prosciutto, trhané alebo grilované kuracie prsia či na tenké plátky nakrájaný hovädzí steak. Nebojte sa ani tuniaka z konzervy, plátkov údeného lososa či kúskov údenej makrely.

Syr môže byť doplnok, ale tiež môže tvoriť hlavnú zložku sendviča. Hrubé plátky mozzarelly, tvrdý syr, grilovaný encián alebo ochutený tvaroh, bryndza či smotanové syry sú skvelé. Vegánskym favoritom je tofu, rôzne upravené strukoviny či orechové maslá. A nakoniec je tu univerzálne vajíčko.   

Vitamíny dodá zelenina 

Vitamíny a najmä osviežujúcu chuť dodá desiatej šťavnatá zelenina, pri ktorej sa nemusíte obmedzovať na klasiku. Smelo použite všetko, čo máte v chladničke. Nezabúdajte ani na klíčky, rukolu, listový špenát či hlúbovú zeleninu.

Hrášok a kukurica sú síce maličké a vypadávajú, ale môžete ich primiešať napríklad do Lučiny. Nejemno nastrúhaný zeler skvelo doplní chuť rôznych druhov mäsa.  

Ovocie osvieži 

Sladko-slaná chuť sendviča je najmä počas športovej aktivity vítaným osviežením. Hruška je skvelá k nive a prosciuttu, slivky doplnia grilovaný encián a jablko môžete pridať ku kapuste, mrkve a týmto šalátom doplniť kuracie mäso. Plátky banánu, arašidové maslo a lekvár sú trendom z Ameriky, ktorý sa už aj u nás stal takmer klasikou.

Experimentovať môžete aj s plátkami čerstvých fíg. Kombináciu pomaranča s feniklom na plátku slnečnicového čierneho chleba natretého kačacou terinou si zamilujete. Keď môžete jesť pizzu Havaj, môžete si dať aj mango s kuracími prsami.  

Tento článok sme pre vás rozdelili na niekoľko prehľadných častí, ďalej sa dozviete:

– aké zložky výživnej desiatej si môžete pripraviť vopred,
– tipy na kombinácie s kuracím mäsom,
– tipy na kombinácie s rybami,
– tipy na kombinácie so šunkou,
– tipy na kombinácie so salámou a prosciuttom,
– tipy na kombinácie so syrom,
– tipy na kombinácie s vajíčkom.

1/8
Zavrieť reklamu