18x zdravý a výživný „lepeňák“

20. júla 2022

Aj vy už pár rokov každú sobotu ráno premýšľate, čo si vziať na výlet na desiatu? Ak si nakoniec, či už z lenivosti alebo nedostatku fantázie, vezmete banán, müsli tyčinku a v bufete si dáte kapustnicu či pečenú klobásu, tieto tipy sú pre vás.

Prípravy deň vopred 

Ak si deň vopred pripravíte tie zložky sendviča, ktoré si vyžadujú dlhší čas na prípravu, ráno ich už len vyberiete z chladničky, skombinujete so zeleninou a desiata je hotová.  

1. Trhané kuracie mäso 

Trhané mäso je vynikajúca proteínová alternatíva klasickej šunky. Kuracie prsia či stehná môžete uvariť vo vode, ale chutnejší výsledok dosiahnete, ak ich pridáte do hrnca počas varenia klasického vývaru. Zelenina mäsu dodá plnšiu chuť. Po uvarení ich vyberte, nechajte vychladnúť a natrhajte.  

2. Syrová nátierka 

Natrieť si na chlieb tavený syr je klasika, no trocha fantázie poteší vaše chuťové bunky viac. Čerstvý smotanový syr alebo smotanovú nátierku zmiešajte pol na pol s jemným tvarohom a pridajte trochu pesta z medvedieho cesnaku alebo nasekané sušené paradajky a čerstvú bazalku. Do tretice skúste čerstvý kôpor a trochu najemno nastrúhanej citrónovej kôry.  

3. Humus 

Cícerová nátierka je skvelá zložka vegánskych sendvičov, pretože okrem toho, že je chutná, zasýti na dlhší čas. Sterilizovaný cícer z plechovky zlejte a zmixujte v mixéri so strúčikom cesnaku, 2 PL pasty tahini, 1 PL citrónovej šťavy, 1 PL olivového oleja a 1 PL čerstvej petržlenovej vňate. Dochuťte soľou, čiernym korením a mletou paprikou.  

4. Sekaná kapusta 

Paradajky, uhorky, listový šalát a paprika sú sendvičovou klasikou. Lenže aj kapusta, fenikel a mrkva môžu byť zdravým osviežením desiatovej žemle, stačí ich správne pripraviť. Červenú alebo zelenú kapustu nasekajte na drobné rezance, vložte do misky, posoľte a pokvapkajte citrónovou šťavou, aby do rána zmäkla. Rovnako si môžete nachystať aj fenikel a mrkvu.   

Čerstvý smotanový syr zmiešajte s jemným tvarohom a pridajte trochu pesta alebo nasekané sušené paradajky a čerstvú bazalku. Foto: Shutterstock.
2/8
Zavrieť reklamu