Fotogenický Bardejov, mesto so značkou UNESCO

21. júla 2022

Bardejov sa právom hrdí opakovanými prvenstvami v súťaži o Najkrajšie mesto Slovenska.

Fotogenickým hitom v centre je určite socha kata na Radničnom námestí, ale k skutočným (fotogenickým) klenotom mesta patria aj renesančná radnica a Bazilika minor svätého Egídia, židovské suburbium – Stará synagóga v Bardejove alebo zachované Bardejovské bašty. Navštevovaný turistami a taktiež hudobníkmi koncertujúcimi v Bardejove je Parčík Johna Lennona s rodinným domom zasväteným pamiatke geniálneho hudobníka.

V Bardejovských Kúpeľoch je to bronzová socha Sisi v životnej veľkosti – dôstojný pamätník na pobyt rakúskej cisárovnej a uhorskej kráľovnej Alžbety, ktorý uzrel svetlo sveta v roku 1903. Cisárovnú pripomínajú aj Muzeálny apartmán a kráľovský apartmán Sisi.

V Bardejovských Kúpeľoch dominuje jedna z najdlhších lávok na Slovensku. Lávka priateľstva je dlhá 54,2 metra s výškou veže 11,6 metra.

Vychýrené Bardejovské kúpele

Vonkajšie kúpalisko s vyhrievanou vodou, soľná jaskyňa v ubytovacom zariadení Alžbeta, ale aj šesť tenisových kurtov, minigolf, bowling bar, petang, squashové ihrisko či požičovňa bicyklov – to všetko je v lete v ponuke.

Bardejovské kúpele majú najširšie indikačné zameranie spomedzi všetkých slovenských kúpeľov aj na choroby ženské, nervové a ochorenia pohybového aparátu.

Rehabilitačné chodníky

Turistické chodníky okruhov Čerešňa, Tri studničky či Ostrá hôrka majú rôznu náročnosť a spravidla vedú k vyhliadkovým a cieľovým bodom, ktoré sú vybavené odpočívadlami, prístreškami, otvorenými alebo krytými ohniskami a inými technickými zariadeniami.

Liečivé singletracky a turistické atrakcie

Sieť navzájom prepojených piatich liečivých singletrackov, Rodinný, Napoleon, Čerešenka, Herkules a Kráľovský a dve nadväzujúce cyklotrasy Kyslíková cesta Mihaľov – Bardejov a Kyslíková dráha v Bardejovských Kúpeľoch, má spolu dĺžku takmer 10 kilometrov.

Kláštorisko

Archeologické nálezisko Kláštorisko – Mníchovský potok je nová turistická zastávka, ktorá sa nachádza v blízkosti hlavnej turistickej magistrály SNP – červená značka.

Lokalita Kláštorisko je v katastri obce Zlaté, v údolí nad Mníchovským potokom. Od stredu mesta Bardejov je vzdialená 6,4 kilometra smerom na severozápad. Po ceste dolinou Mníchovského potoka je od Bardejova 8,5 kilometra.

Archeologické nálezisko Kláštorisko – Mníchovský potok je nová turistická zastávka, ktorá sa nachádza v blízkosti Cesty hrdinov SNP.
1/2
Zavrieť reklamu